1

Т емата за дигиталната ера и свързаността навсякъде вече се превръща в клише. Въпреки това все още има места, където това клише все още дори не е реалност. Например гражданската авиация.

Безмоторен самолет на Airbus летя на рекордна височина

Качеството на интернет връзката в самолетите все още е доста ниско. Освен това услугата е и скъпа за повечето пътници. Пет компании ще се опитат да решат тези проблеми като създават Seamless Air Alliance, съобщава в. The Wall Street Journal.

7 любопитни факта за новия най-голям самолет в света

Наследникът на Конкорд ще полети през 2023 г.

В този алианс членуват Airbus, Delta, OneWeb, Sprint и Airtel. Петте компании смятат, че проблемът с интернет връзката на борда на самолетите може да се реши сравнително лесно. За целта просто трябва да се позволи на мобилните оператори да предлагат интернет достъп чрез сателити до самолетите.

И макар решението да е логично, то изглежда доста сложно. Според петте компании обаче съвместната работа между телекомите, авиокомпаниите и производителите на самолети може значително да улесни процеса и да намали разходите. Крайната цел е разходите да бъдат снижени максимално, за да могат всички пътници на борда да се възползват от бърз и стабилен интернет по време на полета. Идеята е интернет връзката да е част от цялата услуга и да не се налага допълнително плащане за нея.

Технологиите, които ще променят света до 2055 г.

GE разработва гигантски 3D принтер за самолетни части

Всичко това звучи чудесно, но за сега е твърде рано да се очакват някакви реални резултати. Алиансът тепърва трябва да изгради услугата и след това трябва да успее да привлече още авиокомпании и производители, които да се присъединят. Това ще е трудната част, но ако техническото решение е ефикасно, повечето авиолинии сами биха го потърсили, за да не изпускат клиенти.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@