0

Airbus обяви, че безмоторният самолет на Perlan Project е поставил нов рекорд за височина на полет без помощта на двигатели. Самолетът Perlan 2 е победил рекорда на своя предшественик Perlan 1, който е поставен през 2006 г.

Airbus ще тества летящ автомобил до края на 2017 г.

7 любопитни факта за новия най-голям самолет в света

Досегашният рекорд беше за полет на височина 15 461 метра. Perlan 2 е успял да постигне височина от 15 902 метра в небето над Патагония заедно с двама пилоти на борда.

Това е транспортът на бъдещето (Видео)

Полети на безмоторни самолети на подобна височина са доста трудни и голяма рядкост. Те са възможни само при определени условия. Първо трябва да се намерят достатъчно силни възходящи въздушни течения. Такива се случват само на няколко места по целия свят и то по няколко пъти в годината. Това прави редовни полети на безмоторни самолети на такава височина рядкост.

Таен самолет се приземи след 2 години в космоса

Летящото такси на Airbus ще е готово до 2020 г.

Въпреки това Perlan Project ще продължи да съществува. Основната цел на мисията е да изведе безмоторен самолет почти до ръба на космоса и да постави рекорд за височина на полет за всякакъв летателен апарат с крила без значение дали е с мотор или не. За целта самолетът Perlan ще трябва да се издигне на 27 432 метра височина.

Boeing представи космическите си транспортни системи

Целта на тези опити не са показване на възможности. Безмоторните самолети са много важни за множество научни експерименти. Според Airbus Perlan 2 е "уникална платформа за научни открития". Чрез него могат да се анализират фактори, които влияят на промяната на климата, ефектът на радиацията върху пилотите и летателния апарат при полети на голяма височина и др. Разработените за самолета технологии могат да помагат и за усъвършенстване на авиацията като цяло.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@