4

П реди две години космическият апарат "Нови хоризонти" на НАСА премина рекордно близо покрай Плутон. Тогава той направи подробни снимки и анализ на планетата, преди да премине отвъд нея и навътре в Пояса на Кайпер. Данните и снимките на апарата дадоха ценна информация за състава, процесите и повърхността на планетата-джудже.

Учени искат да се промени дефиницията какво е планета

НАСА е обединила тази информация в ново видео, което ни отвежда на кратка реалистична разходка над планините на Плутон. Видеото е създадено чрез данни и снимки от "Нови хоризонти", които са комбинирани с компютърна анимация.

Така е създаден реалистичен модел на Плутон, който дава различен поглед над малката планета. Видеото започва с полет над югозападния район на Плутон, над голямо плато от лед от азот, кръстен неофициално Sputnik Planitia. Движението на камерата продължава на север над кратери и планини. Виждат се кратерите и грубият терен, които са наречени Voyager Terra. След това се прави завой на юг над Pioneer Terra с дълбоки и широки ями. Обиколката завършва над Tartarus Dorsa.

Учени ще направят първата снимка на черна дупка

Астрономи откриха първия пулсар бяло джудже

НАСА е направила подобно видео и за Харон - най-големият спътник на Плутон. То също показва в детайли повърхността на спътника.

В момента "Нови хоризонти" пътува към обекта 2014 MU69 в Пояса на Кайпър. Очаква се апаратът да го достигне на Нова година през 2019 г. Обектът е интересен на учените, защото успява да се "скрие" от директен анализ и може да се окаже не толкова голям и тъмен, колкото се очаква. MU69 не може да се засече директно от нито едно планирано наблюдение и според учените това подсказва, че той е доста по-малък и вероятно отразяващ. Има вероятност да се окаже бинарна система или съвкупност от множество по-малки обекти. В момента се провеждат анализи дали пътят на "Нови хоризонти" до MU69 не крие допълнителни рискове и обекти, които могат да го повредят.

Учени направиха подробна карта на Млечния път

С каква скорост точно се разширява Вселената

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@