45

У чени от университета Станфорд, заедно с астрономи от седем държави са потвърдили досегашните теории за модела на разширяване на Вселената. За целта е проведено 5-годишно проучване с най-новите технологии, съобщава университетът.

Половината от материята на Земята е от дълбокия Космос

Анализирана е светлината от 26 млн. галактики, като е проверено как структурата на Вселената се е променила през последните 7 млрд. години или половината от нейната възраст. Използван е нов тип камера с 570МР, която е прикачена към телескоп в Чили.

11 любопитни факта за Млечния път

Учени направиха подробна карта на Млечния път

Досега данни са събирани чрез телескопа "Планк" на Европейската космическа агенция. Той беше предоставил информация за случилото се 380 000 години след Големия Взрив. Това е било полезно за изучаване на ранната структура на Вселената. За да могат да докажат модела и теориите обаче, учените се нуждаят от информация за много по-дълъг период от време.

Учените вече са обработили данните от първата година от проучването. Те потвърждават стандартния модел, като информацията създава най-голямата карта на разпределението на масата както нормалната, така и тази от тъмна материя. Резултатите са в синхрон с модела Lambda-CDM, според който студената тъмна материя е пет пъти повече от видимата материя. Тя се събира на големи региони и е в сърцето на формирането на структури като галактики и купове. Lambda пък описва разширяването на Вселената, което се случва заради неизвестна сила, наречена тъмна енергия и е константа.

Вселената може да има 10 пъти повече галактики от очакваното

Телескопът "Хъбъл" откри галактики на 10 млрд. години

Анализът на учените потвърждава всичко това с вероятност за грешка по-малко от 5%.  Това означава, че за сега учените обясняват разширението на Вселената с въпросната тъмна енергия.

Предстои още по-задълбочен анализ на данните, като те ще бъдат тествани в различни модели с цел да се увеличи тяхната прецизност още повече. Учените започват анализа на информацията за първите три години от проучването, а малко след това започва и на целите пет години. Новите методи създават и още повече възможности за по-сложни експерименти в бъдеще. Те ще се прилагат чрез телескоп с 3.2-гигапикселова камера, които в момента се разработва.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@