2

В сяка планета има някакво уникално явление. В случая на Нептун, астрономите смятат, че това е дъждът от диаманти. Учени от Университета на Станфорд са успели да пресъздадат това явление и на Земята, съобщава онлайн изданието Engadget.

НАСА откри още 10 планети с идеални условия за вода

Макар дъждът от диаманти на Нептун да е само теория, учените доказаха, че тя е напълно възможна. Те са използвали лабораторията SLAC, за да пресъздадат условията на Нептун, а след това и дъжд от миниатюрни диаманти.

Юпитер е най-старата планета в Слънчевата система

НАСА записа как звучи йоносферата на Юпитер

Учените са разчитали на полистирен, който симулира богатата на метан атмосфера на Нептун и заради който планетата изглежда синя. В нея се съдържат още водород и въглерод. За създаването на диаманти е необходимо голямо налягане, което е пресъздадено чрез специални инструменти в най-мощния рентгенов лазер в света LCLS, който е в лабораторията SLAC.

Планетата Proxima b може да има условия за живот

Слънцето е имало звезда-двойник

В комбинация с допълнителни мощни оптични лазерни лъчи, учените са успели да пресъздадат условията с високо налягане на Нептун. Чрез лазерите са направили и своеобразни ударни вълни в пластмасовия материал. От тях почти всички въглеродни атоми се превърнали в диамантени структури с размер няколко нанометра. Според учените подобен процес може да създаде диаманти с милиони карати.

Събраната от експеримента информация ще може да се използва и при анализиране на екзопланети и условията на тях. Лазерите ще могат да се използват и за пресъздаването на условията и на други планети. На теория оборудването може да се използва и за създаване на диаманти за научно оборудване и комерсиални цели. Учените обаче планират първо да проучат други планети чрез него.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@