5

Е кзопланетата Proxima b може да има условия за живот, които са по-подходящи от очакваното. Това показват резултатите от климатичните модели, които учените са разработили след откриването на планетата миналата година, съобщава сп. "Астрономия и Астрофизика".

Международната група учени е използвала за база софтуера за климатично моделиране на британската национална метеорологична служба. Те са го модифицирали с данните, които имат за Proxima b и са искали да разберат дали най-близката до Земята екзопланета реално може да има извънземен живот.

Откриха планета, която много прилича на Земята. Вижте я

Изглежда, че отговорът е положителен. "Нашите резултати подкрепят предишните проучвания, които казват, че Proxima b може да има подходяща температура за наличието на вода в течно състояние", пише Иън Боутл, ръководител на проучването. Основният климатичен модел е направен с идеята, че атмосферата на Proxima b може да е сходна с тази на земята.

Нова екзопланета може да има условия за живот

НАСА откри 7 планети, които може да поддържат живот

Направен е и тест, при който атмосферата на екзопланетата е с доста по-семпла атмосфера, в която има предимно азот и въглероден диоксид. Направени са и тестове при различни орбити на Proxima b. "Разгледахме няколко различни сценария, включително, когато планетата е "заключена", т.е. една и съща страна винаги гледа към звездата и когато планетата прави по три завъртания около оста си за всяка обиколка около звездата, подобно на Меркурий", допълва Боутл.

Космическите мисии през 2016 г. - вижте равносметката в нашата ГАЛЕРИЯ

Астрономи откриха вода на отдалечена екзопланета

Всички варианти са дали сходни резултати - Proxima b може да има доста стабилен климат, който е с подходящи за живот условия. Точен отговор за момента няма, тъй като учените имат малко информация за планетата. Следващата година новият космически телескоп James Webb може да успее даде доста повече подробности за атмосферата на Proxima b.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@