2

К осмическият апарат Juno на НАСА е записал звуци от йоносферата на Юпитер. Записът е направен през февруари т.г., когато апаратът мина сравнително близо покрай планетата, съобщава НАСА.

Учени откриха "непослушен" астероид около Юпитер

Какво се случва при сблъсък на галактически купове

Разбира се, звуците не са дело на потенциални местни жители. Всъщност те са резултат взаимодействието между плазмата и магнитното поле на планетата. Плазмените частици са заредени електрони и според НАСА звукът символизира увеличената им плътност по-близо до Юпитер.

Космическите мисии през 2016 г. - вижте равносметката в нашата ГАЛЕРИЯ

Учените обаче все още не са напълно сигурни точно защо и от какво са се породили тези звуци. Една от теориите е, че това е следствие от преминаването на Juno през йоносферата и да се е появило взаимодействие между апарата и заредените частици.

НАСА откри 7 планети, които може да поддържат живот

НАСА допълва, че ако е имало човек на апарата към момента на записа той е нямало да чуе нищо. Причината е, че честотата на звуците е отвъд диапазона, в който чува човешкото ухо. Звуците, които чуваме на записа, са забавени около 60 пъти, за да могат да попаднат в честотния диапазон на ухото. Моментните тонове са последвани от по-тихи, които според учените са самите взаимодействия между заредените частици.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@