3

SoftUni Creative - цялостна програма за дизайн, криейтив и визуализация вече е факт и стартира приема на курсисти. В специално интервю за Vesti.bg Иван Ненков, CEO на SoftUni, разказва как се е родила идеята за академията, какво представлява програмата и към кого е насочена.

- Как се роди идеята за SoftUni Creative?

- Идеята за създаването на академия, насочена към дизайн и визуални изкуства се зароди още преди около 2 години, когато организирахме първите курсове по графичен дизайн в СофтУни.

Още на първия курс, през 2015 година, записаните бяха над 2500. Този огромен интерес породи темата, дали не е назрял моментът за създаването на академия, която изгражда уеб и графични дизайнери, 3D аниматори и артисти, видео монтажисти и други специалисти в сферата на тази доскоро екзотична материя, наречена „creative”.

От тогава минаха почти 2 години, през които идеята узряваше до този момента, в който вече имаме готовност да представим на всички една уникална по рода си практическа програма по дизайн и визуализация. След огромният успех на проекти като Софтуерния университет, от който се родиха хиляди успешни софтуерни инженери през последните години, стартиралата преди година първа, цялостна програма по дигитален маркетинг в България – SoftUni Digital, събрала заедно едни от най-големите експерти в областта, както и академията по програмиране за деца SoftUni Kids, с програмата SoftUni Creative правим следващата смела и решителна стъпка напред към вдигане на нивото на българското образование в сферата на софтуерните и дигитални технологии.

- Разкажи ни за програмата?

- Програмата е изключително практически насочена и цели превръщането на придобитите знания в реални умения, още по време на обучителният процес. Целим да запазим баланса между израждането на концептуално творческо мислене и усвояване на основните принципи на работа в криейтива, от една страна и усвояването на работата с най-модерните и използвани инструменти, от друга. Всичко стартира с безплатен подготвителен курс, наречен Design Fundamentals, който ще бъде воден от един от най-изявените експерти в тази област – Маргарит Ралев.

Курсът е първата стъпка в подготовката на бъдещите криейтив специалисти и цели да даде фундаментални знания. Курсът приключва с финален изпит, а успешно представителите се участници ще имат възможността да продължат своя път в основната част от обучението, състоящо се от модули и курсове по графичен дизайн, уеб дизайн и UX, видео монтаж и моушън дизайн и разбира се 3D анимация и визуализация. Програмата обхваща всички сфери от дизайна, криейтива и визуализацията, като цели да даде солидна основа и набор от познания и умения на бъдещите експерти, след което те ще решат, в кое от направленията да продължат своята специализация, с бъдещите курсове за напреднали на SoftUni Creative.

- Как избрахте лекторите в 10-те курса?

- Целяхме да съберем екип от експерти със солиден успешен опит зад гърба си и в същото време притежаващи силни преподавателски умения. Това е комбинация, която направи задачата ни в сформирането на качествен екип особено предизвикателна, но в настоящия момент сме изключително доволни от резултата, тъй като всеки един от десетте курса от програмата ще бъде воден от професионалист, отговарящ на всички наши критерии за опитен експерт и добър преподавател.

-  За кого е предназначена програмата на SoftUni Creative?

- Програмата е структурирана по такъв начин, че обученията в нея са подходящи за всеки, който разполага с ентусиазъм, желание и готовност да посвети голяма част от времето си в следващата една година, на това. За да стартираш обучение в първия курс от програмата, не се изисква никакъв предишен опит или определена квалифицакация, достатъчна е правилната мотивация и ясната визия, като кандидат-курсистите трябва да определят предварително своята цел, поради която се включват в обучението.

- Какво могат да очакват хората записали се в програмата?

- На първо място могат да очакват една приятелска атмосфера, която ще ги посрещне в СофтУни, както и дух на ентусиазъм и енергия, създаден от всички мотивирани и амбициозни хора, дошли тук, готови да се усъвършенстват и да градят проактивно своето бъдеще. По-голямата част от курсистите ще направят разликата между класическия академичен формат и подходът на „учене чрез правене“, който се изповядва от СофтУни. Курсистите ще имат възможност да приложат всяко ново знание на практика, като ще работят върху свои собствени проекти и ще преминават през редица практически казуси, произлизащи от опита на преподавателите ни. Курсистите ще станат част от една задружна общност от бъдещи експерти, което ще даде старта на много нови приятелства, а защо не и на съвместни реализирани бизнес идеи.

- Какви ще са възможностите, за хората, които успешно завършат програмата?

- Успешно завършилите курсисти ще разполагат с арсенал от реални практически умения, които могат да реализират и да стартират своята кариера на дизайнери, аниматори, артисти и така нататък. Те ще имат възможността да се възползват от услугите на кариерния център на СофтУни и да получат кариерно съдействие в процеса на тяхната професионална реализация. Разбира се, програмата на SoftUni Creative ще бъде едва първата стъпка в професионалната кариера на голяма част от курсистите, които трябва да продължат да надграждат познанията си и да развиват своите умения. След края на първата част от програмата, планираме да продължим обучението на курсистите чрез провеждането на специализирани практически обучения, които да надградят наученото до тук.

- Какво прави прогрмата на SoftUni Creative уникална (различна от другите обучителни курсове в БГ?

- За първи път в България ще бъде проведена обучителна програма с водещи експерти, която обединява в себе си сфери като графичен и уеб дизайн, UI и UX, моушън графика и видео обработка и създаване на 3D модели и тяхното анимиране – един цял спектър от подходи, модели и технологии, които ще дадат на курсистите широк инструментариум, както и солидна основа, върху която да направят достатъчно добре информиран избор, затова в коя сфера желаят да продължат своята специализация. Но ако оставим на страна предимствата на обучението, аз лично смятам, че това, което ще направи програмата на SoftUni Creative уникална, ще бъдат позитивната енергия и новаторския дух, които стотиците амбициозни курсисти и техните опитни ментори ще създадат заедно.

Всички желаещи курсисти могат да кандидатстват за програмата на сайта на SoftUni Creative!

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@