1

Н е малко хора са забелязали, че през последните няколко години има зачестяване на силните бури по целия свят. Тяхната сила може да е толкова голяма, че дори да причини приливни вълни по бреговете. Това явление се нарича метеоцунами и такова е било регистрирано във вторник по Източния бряг на САЩ, съобщава американската Национална администрация за атмосферата и океаните.

Туризмът генерира 8% от вредните емисии по света

Хиляди "мръсни дизели" заминават за България

Метеоцунамито може да достига височина на вълната от около 1,8 метра и може да се породи от силна буря почти навсякъде. Учените казват, че най-благоприятните условия за генериране на метеоцунами са в по-плиткия континентален шелф, заливи и протоци.

Домашните препарати вредни за въздуха, колкото колите

Планетата е заплашена от нова екокатастрофа

Самото метеоцунами се генерира от промените и нестабилността на атмосферното налягане, което се причинява от динамичните бури. Именно затова може да се породи почти навсякъде, а не само покрай силно земетръсни зони, както е традиционното цунами.

Друга ключова разлика спрямо класическите приливни вълни е, че метеоцунамито може да бъде в серия от няколко. Това зависи от продължителността и интензивността на бурята. Това компенсира по-малката височина и сила, но все пак може да причини щети, наводнения и да причини смърт, особено, ако бурята продължи няколко часа или цял ден.

Човекът е основната причина за затоплянето на климата

Светлинното замърсяване през нощта се увеличава

Самите метеоцунамита не са ново явление, но за сега са сравнително редки. Въпреки това учените казват, че са "пренебрегвана опасност за общественото здраве". Именно затова сега се започва тяхното по-детайлно изучаване, както и работа по по-добри методи за тяхното предвиждане.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@