4

А паратът "Инсайт" срещна първи по-сериозни трудности в изпълнението на своята мисия, съобщи НАСА. Нейната сонда прокопаване на марсианската почва не може да достигне пълната дълбочина и копаенето временно е спряно, казват от екипа на мисията.

НАСА обяви края на марсохода Opportunity

Бурята на Марс обхвана цялата планета

"Инсайт" разполага с разтегателна сонда, която може да слезе на дълбочина 5 метра. Целта на експеримента е сондата да измери температурата, която идва от вътрепността на планетата.

Мъск: Има 70% шанс да се преместя на Марс

Учени обориха твърденията, че на Марс изригва вулкан

Прокопаването започна в края на февруари, но е имало проблем. Сондата е достигнала около три-четвърти от дълбочината, преди да спре. След това на втори март е направен нов опит за продължаване на прокопаването, но не е отчетен напредък. Освен това данните показват, че сондата, която учените наричат "къртицата", е наклонена с 15 градуса.

Според учените, "къртицата" най-вероятно е попаднала на чакъл или едър камък. Тя може да се справя с по-малки камъни и да ги бута настрани или да се опитва да ги заобикаля. Ако чакълът е твърде плътен или камъкът е твърде широк обаче, това може да доведе до проблеми.

За да не се рискува повреда на "къртицата", екипът на мисията е решил временно да спре прокопаването. Ще бъдат проучени различни възможности за справяне със ситуацията. Учените са си дали около две седмици време, за да намерят решения на проблема.

"ИнСайт" на НАСА кацна на Марс

Добрата новина е, че самата сонда и сензорите работят добре и не са повредени. Докато се чака решение за прокопаването, учените ще използват паузата, за да направят допълнителни замервания със сондата на сегашната ѝ дълбочина, което ще им помогне да опознаят по-добре по-плитките слоеве и тяхната топлинна проводимост.

Освен това през тази седмица луната Фобос ще мине няколко пъти над "Инсайт", което ще позволи на апарата да измери температурните разлики по време на затъмненията.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@