0

А дминистраторът на НАСА Джим Брайденстийн обяви, че обществото не трябва да подценява вероятността Земята да бъде ударена от голям астероид и това не бива да се отхвърля с подсмиване. Брайденстийн подчерта, че рискът е реален, заяви той по време на конференцията на Международната академия по астронавтика и планетарна защита, цитиран от CNET.

Междузвезден метеор паднал на Земята през 2014 г.

Червейните дупки може наистина да съществуват

"Трябва да се уверим, че хората разбират, че не става дума за Холивуд и филми. Става дума за защита на единствената планета, за която знаем, че може да има живот и тази планета е Земята", казва Брайденстийн.

Революционно: снимаха черна дупка

Учени откриха 4 източника на междузвездния астероид

Той отбелязва, че астероидът над Челябинск, който се взриви е небето през 2013 г. е бил с 20 метра ширина, но е повредил хиляди сгради и заради отломките от тях и счупените стъкла е ранил над 1500 души. Брайдеинстийн казва, че статистически има поне по едно подобно събитие на всеки 60 години, но само през 20-ти век те са три - Тунгуска през 1908 г. и над Бразилия през 1930 г.

НАСА в момента работи по методи, чрез които да може да следи 90% от астероидите в близост до Земята, които са поне 140 метра широки или по-големи. Удар от астероид с подобни размери може да унищожи малка държава.

По-малките астероиди също могат да нанесат сериозни щети, но тяхното засичане е още по-трудно. Именно затова Брайденстийн смята, че обществото и властите не трябва да подценяват риска от подобни бедствия.

За първи път - видяха как черна дупка „изяжда“ звезда

Престоят в космоса води до хиляди генетични промени

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@