18

Ч ервейните дупки са любим инструмент за бърз междугалактически транспорт в научнофантастичните филми. Според ново проучване на учени от университетите в Харвард и Станфорд, тези феномени може наистина да съществуват. Те обаче няма да са подходящ избор за бърз транспорт, казват учените в официално съобщение.

Революционно: снимаха черна дупка

За първи път - видяха как черна дупка „изяжда“ звезда

Краткото обяснение на червейните дупки е тунел във времето и пространството, чрез който се създава пряк път между две далечни точки. Смята се, че това може да е и връзка между черни дупки. Идеята - вместо да се пътуват милиарди светлинни години по права линия, да се отвори подобен тунел и да се съкрати пътуването значително.

Престоят в космоса води до хиляди генетични промени

Търсенето на гравитационни вълни започва отново

Анализ на учените обаче показва, че всъщност времето за пътуване не само не се намалява, но дори се увеличава. Проучването показва, че червейните дупки не са практичен начин за космически пътувания, но не това е най-важното в случая, казва Даниел Джаферис, ръководител на екипа.

"Истински важната работа в случая беше връзката с черните дупки и връзките между гравитацията и квантовата механика", казва той. С екипа му смятат, че две черни дупки могат да бъдат свързани на квантово ниво. А това означава, че противно на сегашните разбирания, от черните дупки може да се извлича материя и светлина.

"От външна гледна точка, пътуването през червейна дупка е еквивалент на квантова телепортация чрез използването на свързани черни дупки", казва Джаферис. Той и екипът му са използвали квантова механика, за да преодолеят досегашното препятствия - нуждата от негативна енергия, която да се използва в оформянето на червейна дупка.

"Смятам, че това ще ни научи на много за квантовата гравитация, отношенията между дуалната гравитация и може да ни дадат нови начини за работа с квантовата механика", допълва Джаферис.

Как са се родили гравитационните вълни, за които Айнщайн е знаел 100 г. по-рано

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@