0

С лънчевото изригване на 6-ти септември т.г. се оказа най-мощното от 12 години насам. То е причинило известни проблеми на някои земни технологии, сред които и GPS комуникациите, съобщава сп. New Scientist.

Ново петно на Слънцето показва колко малка е Земята

Астрономи откриха най-малката звезда досега

Космическите мисии през 2016 г. - вижте равносметката в нашата ГАЛЕРИЯ

В продължение на около час GPS комуникациите от страната на Земята, насочена към Слънцето по това време, не са работили. Причината е тяхното блокиране от мощната вълна частици от Слънцето.

Най-красивите снимки на затъмнението в "Инстаграм"

Пълните слънчеви затъмнения стават все по-голяма рядкост

Това е нормално следствие при по-мощни изригвания. Възможни са още прекъсвания и повреди на енергопреносната мрежа, проблеми в сигнала от други сателити и др. Освен с GPS комуникациите, при последното изригване, проблем е имало и с високочестотните радиопредаватели.

След няколко дни мощното изригване ще се отрази на Земята и по още един начин. То ще доведе до още по-красиво и ярко северно сияние.

Мощта на последното изригване е X9.3 по скалата на НАСА. Това е и най-мощното подобно изригване от 2005 г. насам, когато НАСА е отчела X17. Най-мощното слънчево изригване в документираната история остава това през 2003 г., когато е отчетено X28. Всъщност, то може и да е било по-силно, но това е максимумът на измерване на уредите на НАСА, като всички от тях са били претоварени.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@