0

А строноми от Кеймбридж обявиха, че са открили най-малката звезда във Вселената, поне до момента. Тя е толкова малка, че дори подлага на съмнение дефиницията за това какви космически тела могат да се определят като звезди, отбелязва сп. Popular Mechanics.

Астрономи откриха галактики като космически "фойерверки"

Звездата EBLM-Jo555-57Ab, накратко наричана 57Ab, се намира на 600 светлинни години от Земята. Тя е с размерите на Сатурн, но значително по-тежка. Всъщност е 85 пъти по-тежка от Юпитер, което е достатъчно за преобразуването на водород в хелий и превръщането ѝ в звезда.

Астрономи ще превърнат Слънцето в телескоп

Космическите мисии през 2016 г. - вижте равносметката в нашата ГАЛЕРИЯ

57Ab е част от тройна звездна система. Другите две звезди, съответно 57A и 57B са с масата на Слънцето и обикалят една около друга. 57Ab обаче обикаля само около 57A и първоначално учените са я приели за планета, защото е отговаряла на тези критерии по време на анализите.

НАСА откри 7 планети, които може да поддържат живот

Според сегашните модели, за да бъде прието за звезда, космическо тяло от газ трябва да има достатъчно маса (около 80 пъти тази на Юпитер), за да може да извършва ядрен синтез в ядрото си и да преобразува водород в хелий. По-леките звезди обикновено се определят като кафяви джуджета.

Теорията за смъртта на звездите може да е грешна

Телескопът "Хъбъл" откри галактики на 10 млрд. години

57Ab е на ръба на критерия за звезда. Тя е по-малко от 1% от масата на Слънцето и е почти изцяло скрита от яркостта на другите две звезди в системата. Все пак учените смятат, че 57Ab си е такава "по рождение", т.е. по-големите звезди не са повлияли на масата ѝ.

Учените не могат да отговорят на въпроса как звезди с толкова голяма разлика в масата и размера са се образували близо една до друга и са в обща система. 57Ab попада в класа на хладните звезди, подобно на TRAPPIST-1, която НАСА тази година откри, че е в система с поне 7 планети, три от които с потенциални условия за наличие на вода.

Според астрономите подобни малки звезди всъщност далеч не са рядкост. Точно обратното, смята се, че те са най-често срещани, но тъй като са малки, по-големите и ярки техни събратя ги скриват и правят много трудни за откриване.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@