5

Х ората са свикнали да виждат Слънцето всеки ден като сравнително малка точка спрямо общата площ на небесното пространство. Ново видео на НАСА ни припомня, че всъщност е точно обратното.

Астрономи откриха най-малката звезда досега

Космическите мисии през 2016 г. - вижте равносметката в нашата ГАЛЕРИЯ

Космическата агенция публикува видео, в което показва наблюдавано между 5-ти и 11-ти юли т.г. петно на повърхността на Слънцето. То изглежда сравнително малко на повърхността на звездата, но всъщност е по-голямо от Земята.

Астрономи откриха галактики като космически "фойерверки"

Петното е регион с голяма магнитна активност и е по-студено от останалата част от повърхността на Слънцето. Подобни феномени са често срещани и астрономите наричат на галено "лунички" по лицето на звездата, защото в активния ѝ период те са много. Сега обаче Слънцето се насочва към своя слънчев минимум и подобни петна се появяват по-рядко. Всъщност, това е първото и единствено петно на Слънцето от няколко дни насам.

Теорията за смъртта на звездите може да е грешна

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Слънчевата активност условно е разделена на 11-годишни периоди. В продължение на 11 години активността се засилва до достигане на слънчевия максимум. Това е свързано с по-интензивни процеси, повече петна, слънчеви изригвания и бури. След това има още един 11-годишен период на намаляване на активността до достигане на нейния минимум. През това време подобни процеси се наблюдават по-рядко.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@