0

Н АСА публикува последните снимки, които марсоходът Opportunity е успял да направи преди връзката с него да прекъсне завинаги. Сред тях е и последната панорамна снимка на марсохода.

Първи проблеми за мисията на "Инсайт" на Марс

НАСА обяви края на марсохода Opportunity

Тя е направена в периода между 13 май 2018 г. и 10 юни 2018 г., като показва 360-градусова панорама около марсохода. Това се оказва и мястото, на което той ще остане във вътрешния склон на кратера "Ендюрънс".

Мъск: Има 70% шанс да се преместя на Марс

Учени обориха твърденията, че на Марс изригва вулкан

На кадъра се виждат следите от маневрите на марсохода, както и дъното на кратера в лявата част на кадъра. Панорамната снимка се състояи от 354 отделни кадъра, които са направени с три различни филтъра.

Последната панорамна снимка от Opportunity
Последната панорамна снимка от Opportunity Източник: NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU

Това са последните ясни снимки, които пристигат от марсохода. Последната снимка с пълна резолюция е доста по-неясна, тъмна и не е цяла, защото комуникацията прекъсва.

След нея Opportunity прави още две снимки, но те така и не пристигат до Земята. Учените успяват да получат само по една много умалена версия на двата кадъра, които показват далечното Слънце като една малка точка.

Това е последната снимка и каквито и да е данни, които пристигат от марсохода Opportunity на 10-ти юни 2018 г. Снимката не е цяла, защото комуникацията прекъсва.
Това е последната снимка и каквито и да е данни, които пристигат от марсохода Opportunity на 10-ти юни 2018 г. Снимката не е цяла, защото комуникацията прекъсва. Източник: NASA/JPL-Caltech/Cornell/ASU

Последните данни от Opportunity пристигат на 10-ти юни 2018 г. От тогава в продължение на 8 месеца учените изпращат над 1000 команди до марсохода в опит да възстановят комуникацията с него. Затова на 13-ти феруари 2019 г. мисията беше обявена за приключена и опитите за възстановяване на Opportunity бяха прекратени.

Бурята на Марс обхвана цялата планета

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@