8

К итайската космическа станция „Тянгун“ 1 (Tiangong-1) съвсем не на шега ще падне на Земята на 1 април т.г. Това показват последните изчисления на астрономите, които вече имат по-точен прозорец за събитието, съобщава Европейската космическа агенция (ЕКА).

Китайската космическа станция пада след месец

Китайският „Небесен дворец“ може да падне в България

Учените изчисляват, че от следобед на 31 март до следобед на 1 април е най-вероятният прозорец за навлизане на "Небесния дворец" в атмосферата. Общо прозорецът е в рамките на около 16 часа, в които във всеки един момент е възможно станцията да започне навлизането си в атмосферата.

Част от космическа ракета падна до малък град в Китай

Резервоар от космическа ракета падна на градска улица

От ЕКА казват, че в нито един момент няма да бъде възможно да се каже кога точно ще започне навлизането. То може да се случи в голяма зона над Земята, с ширина приблизително от България до малко под най-южната точка на Африка по цялата обиколка на планетата. Най-вероятни за двете крайни точки, защото там станцията прекарва най-много време.

ЕКА ще обновява прогнозата си все по-често. Космическата станция тежи около 9 тона и е с размерите на автобус. Смята се, че тя е напълно извън контрол, което прави изчислението на траекторията ѝ трудно. Според повечето учени, включително и центъра CORDS датата на падането ще е 1-ви април. Според американските военни обаче, късният следобед на 31-ви март калифорнийско време, плюс-минус 14 часа е по-вероятно.

Любителите вече правят и карти с най-вероятните траектории на навлизане на космическата станция в атмосферата. С червени точки пък са отбелязани градовете с над 1 млн. души. Все пак очакванията, че станцията ще породи някакви щети са малки. Повечето елементи ще се разпаднат и изгорят в атмосферата, но е възможно някои малки отломки да паднат на земята. Къде ще се случи това обаче не може да се предвиди не само заради неясната траектория, но и невъзможността да се предвиди как точно ще протече разпадането и на каква височина. А всичко това ще повлияе на региона, над който може да паднат отломки.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@