Какви са металните топки, падащи от небето?
Източник: HiComm.bg
3

В рамките само на два месеца на Земята паднаха два космически апарата - излезлият извън строя UARS на NASA и германският апарат Rosat (Roentgen Satellite).

Въпреки че хората май не осъзнаха опасността достатъчно ясно, на два пъти в толкова кратък период от време имаше опасност на нечий дом, автомобил или глава от небето да се строполи гигантска тежест, носеща непредвидими последствия.

За щастие до разрушения и смъртни случаи не се стигна. Но тези събития ни накараха да се замислим доколко е безопасно небето над главите на хората.

Разбира се, шанс от там да пристигне метеорит или дори астероид има по всяко време. Но това са независещи от хората събития. Падането на повредени космически апарати, стари отломки, летящи на орбита около Земята, или други подобни обекти, дело на човешка ръка, са само и единствено наша заслуга.

Но чие дело са тези загадъчни метални топки, които виждате на снимката, май никой не може да каже. Подобни странни обекти са падали по различно време на различни места в света, при това от ясно небе и без никакво предизвестие.

Мистерия, за която можем да предложим само малко факти и предположения, но не и категорични заключения.

Метални сфери от небето

Вероятно най-старите писмени данни за подобна находка се отнасят за сфера, открита през 1802 г. в ливада край Лайден, Холандия. Местни хора открили топката и я отнесли в Лайденския университет.

Учените там обаче нямали никакво обяснение за това какво представлява предмета, нито от какво е направен. По-късно топката била похитена от войските на Наполеон и изчезнала безследно.

Това е само един от множеството случаи със странните "метални кълба от небето". Ето и още!

През 1963 г. в австралийската пустиня са открити три подобни топки, разположени недалеч една от друга и с диаметър от 35 см. Всяка от тях с тегло от 6 килограма. Повърхността им била перфектно полирана, без никакви белези от съединяването на отделни детайли и без деформации.

Австралийските учени не успели да разберат какво представляват сферите и ги изпратили в САЩ за по-подробни изследвания. Три години по-късно - през 1966 г., в щата Арканзас, САЩ, няколко души стават свидетели на това как топка с диаметър 28 см пада от съвършено ясно небе.

След огледа на обекта отново не са открити никакви деформации нито повреди, предизвикани евентуално от навлизането на кълбото в земната атмосфера.

Идеално полирано топче с мистериозен произход

След още три години - 1969 г., аржентинският изследовател А. Шнайдер демонстрира подобен обект на пресконференция в Буенос Айрес.

Топката е с диаметър 22 см и е открита в Северна Аржентина. Демонстрацията изумява присъстващите журналисти - в продължение на 15 минути ученият безуспешно прави опити да направи каквато и да било пукнатина върху металната сфера.

Той пояснява, че са правени опити да се достигне до вътрешността на топките с най-съвременни (за онова време) методи, включващи въздействие на свръхниски и свръхвисоки температури. Напълно безуспешно.

По време на Първата световна война също има информация за случай с паднала от небето метална топка. Открита е на територията на Австро-Унгарската империя. Отново идеално кръгла метална топка с диаметър 12,5 см. Гладка повърхност, която не може да бъде по никакъв начин наранена или деформирана.

Тогава австралийците решават, че става дума за някаква свръхсекретна разработка на руснаците, изработена от изключително здрава сплав, и предават находката за анализ в Германия. Разбира се, след това тя безследно изчезва.

Енергийно кълбо, което лекува

Топките изненадват техните откриватели и учените не само с неясния си произход, направа и външен вид, но и с чудните си способности.

Интересни ефекти са наблюдавани при кълбо, открито през 1975 г. в поле в Свердловска област, Русия. То било с диаметър 19-20 см, тежало около три килограма и имало перфектно полирана повърхност. Семейството, което открило топката, решило да я запази за себе си.

Скоро хората забелязали, че от нея понякога започва да звучи странно боботене, подобно на вибрация, особено, ако наблизо звучи музика. И не само това - според възрастна жена от семейството, в чиято стая била оставена сферата, предметът имал лечебно въздействие. Дамата разказвала, че топката я е излекувала от болки в гърба и главата, а когато я допирала до челото си, тя чувствала "прилив на смелост и просветление в мозъка".

Възрастната жена разпространила вестта за силата на "вълшебната топка" и при нея започнали да идват стотици болни и немощни хора. Най-изненадващото е, че те си отивали излекувани. Никой от тях обаче не вярвал, че изцелението им е дошло от топката - всички преписвали лечителски способности на старата дама.

За чудесата в дома на хората със загадъчната сфера научили и тайните служби, чиято реакция била съвсем предвидима - те дошли и моментално иззели необикновения предмет.

Някои хипотези без потвърждение

Какво точно представляват металните топки с неясен произход? Науката няма категоричен отговор. Най-често разпространените твърдения са, че става дума за образувания с естествен произход. Как точно са се появили те обаче, няма информация.

Други смятат, че топките са детайли от спътници или други космически обекти, които от време на време падат на Земята. Но как оцеляват при навлизането си в атмосферата, без по повърхността им да има някакви щети? И защо има регистрирани подобни случаи още преди изстрелването на първия сателит през 1957 г. (съветският "Спутник-1")? Отговор няма.

Също тежест няма теорията, че става дума за обекти, паднали от борда на прелитащите самолети, тъй като отново има случаи отпреди издигането на първия самолет в небето през 1903 г. ("Флайер І"). 

Вероятно се сещате, че една от най-коментираните и поддържани версии е тази за техния потенциален извънземен произход. Някои твърдят, че става дума за дистанционно управляеми сонди на извънземен разум, чрез които се извършват проучвания на Земята и земното население.

Предполага се, че част от сондите излизат извън контрол и понякога падат на повърхността на планетата ни. Те, както и откриваните в телата на някои хора странни метални предмети с неясен произход и предназначение - предполагаеми импланти за извършване на различни изследвания, явно са начините на извънземните за проучване (а вероятно и контрол) над земляните, смятат уфолози.

Разбира се, науката отхвърля тази теория.

Изкуствени обекти, създадени тогава, когато не е имало хора

Не можем да не споменем още една интересна хипотеза. Първоначално за произхода на кълбата се появява друга теория. Според някои учени мистериозните топки напомнят доста на древни метални сфери, които през последните три десетилетия са открити от работниците в южноафриканските мини край град Отосдал, Западен Трансваал.

Намерени са стотици подобни топчета с диаметър от един до десет сантиметра. Някои от тях са идеално кръгли, други са сплескани, а трети имат яйцевидна форма. По диаметъра им се забелязват успоредно разположени една на друга линии.

Някои от топките са плътни, други са кухи с изключително тънка стена. Някои са с цялостна метална обвивка, а в корпуса на други се наблюдават примеси от бели влакна.

Тези обекти наистина са изключително интересни, тъй като са открити в пласт скали на възраст от средно 2,8 милиарда години - време, когато се предполага, че металите не просто не са били познати, но и изобщо не е имало човешки същества на нашата планета.

Въпреки това археолозите не се съмняват в изкуствения произход на топките от рудниците - те са направени от сплав, каквато не съществува в естествен вид в природата или в Космоса, а по повърхността им има белези от обработка. Как е възможно това? Отговор за пореден път няма.

Има обаче друг, интересен детайл около южноафриканските сфери. Във вътрешността на някои от тях е открит порест материал, който, при досег с въздуха, се разпада.

При една от топките пък, изложена в музея в Клерксдорп, Африка, е наблюдавано интересно явление. Понякога тя била забелязвана да вибрира, без върху нея да бъде прилагано каквото и да било въздействие, а също и да се върти около оста си (процес, регистриран и при някои от "съвременните" метални сфери с идеално гладка повърхност).

Неясен поглед към миналото и рентгенов взор към настоящето

Между древните и "съвременните" топки има много прилики, но и доста разлики. Такъв паралел е направен между топки от мините и сфери, открити през последните няколко десетки години в САЩ.

Подробно изследване на "съвременна" топка доказва, че тя е изработена от сплав на титан и редкоземни метали и по технология, каквато не съществува на Земята. При рентгеново изследване на "новите" сфери е установено, че във вътрешността си те съдържат други кръгли обекти - вероятно отново метални топчета. И вероятно с още по-неясен произход и предназначение.

Ако има някакво родство между древните обекти и "съвременните", то вероятно става дума за някакви "прародители" на свръхтехнологични устройства и техните модерни наследници, предполагат някои изследователи.

Всъщност сферите от африканските мини предизвикват изключителен интерес не само сред учените, но и сред колекционери от цял свят.

Съвсем наскоро подобен обект беше продаден на аукцион за 75 000 долара.

Подробности за древните метални топчета пък може да откриете в книгата "Забранената археология" на Ричард Л. Томпсън и М. Кремо. Повече подробности за "съвременните" топчета все още не може да откриете никъде. 

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Попитали поручик Ржевски: - Ржевски, кое е Вашето най-безумно желание? - Никога не съм имал семейно имение… - И какво от това? - Така бих…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

За първи път: Жена се кандидатира за президент на Сирия

За първи път: Жена се кандидатира за президент на Сирия

Свят Преди 5 часа

Вторите избори от началото на гражданската война преди 10 години са насрочени за 26 май

Очакват се превишения в средните и долните течения на Марица и Тунджа

Очакват се превишения в средните и долните течения на Марица и Тунджа

България Преди 8 часа

Водното ниво на р. Тунджа при Елхово е преминало жълтия праг за внимание

Включват предупреждение за съсиреци в листовката на "Янсен"

Включват предупреждение за съсиреци в листовката на "Янсен"

Теми в развитие Преди 9 часа

Препаратът е четвъртият одобрен в ЕС срещу COVID-19

Жената, обвинена в убийството на майка си, остава в ареста

Жената, обвинена в убийството на майка си, остава в ареста

България Преди 10 часа

Съдът прие още, че е налице реална опасност обвиняемата да се укрие или извърши ново престъпление

80 години от първия тролейбус в София

Тролей-галерия в София показва културното наследство на 21 страни

Любопитно Преди 10 часа

Поводът е 80-годишнината от първия тролейбус в столицата

Ватикана

Поредица разкрива "тайните" на Ватиканските музеи

Любопитно Преди 10 часа

Зад универсално признатата красота на шедьоврите се крият тайни, малко известни истории и куриози

ТААС: Кремъл призова Запада да се откаже от "антируската психоза"

ТААС: Кремъл призова Запада да се откаже от "антируската психоза"

Свят Преди 10 часа

Русия остава отворена за диалог, увери говорителят на руския президент Дмитрий Песков

Нова акция на "Пътна полиция", за какво ще следят

Нова акция на "Пътна полиция", за какво ще следят

България Преди 11 часа

Проверките са в рамките на полицейската операция ROADPOL, която се провежда на територията на целия ЕС

Русия наложи ограничения за полети над Черно море и Крим

Русия наложи ограничения за полети над Черно море и Крим

Свят Преди 11 часа

Напълно затворени ще бъдат три въздушни трасета в Симферополския район над акваторията на Черно море

Джани Инфантино: Суперлигата е бягство от институциите

Джани Инфантино: Суперлигата е бягство от институциите

Свят Преди 12 часа

"Нека бъда пределно ясен. Ние изразяваме категоричното си неодоборение към създаването на Суперлига", заяви той

Пловдивчанка постави рекорд: 4 200 лева глоби за скоростни нарушения

Пловдивчанка постави рекорд: 4 200 лева глоби за скоростни нарушения

България Преди 12 часа

Освен това тя ще остане без книжка за срок от 6 месеца, а от талона ѝ ще бъдат отнети 24 контролни точки

КС обяви обpaтнoтo дeйcтвиe нa aбcoлютнaтa дaвнocт за противоконституционно

КС обяви обpaтнoтo дeйcтвиe нa aбcoлютнaтa дaвнocт за противоконституционно

България Преди 13 часа

Aбcoлютнaтa дaвнocт бeше въвeдeнa със Зaĸoнa зa зaдължeниятa и дoгoвopитe

Мигел Диас-Канел и Раул Кастро

Интернет - трън в очите на управляващите в Куба

Свят Преди 14 часа

"Лъжа", "манипулация", "подривна дейност": Раул Кастро, който напусна лидерския пост на Кубинската комунистическа партия, не крие какво мисли за интернет