10

Т ехнологиите са на път да променят коренно икономиката и кариерното развитие на милиони хора по света. Развитието на изкуствения интелект и роботиката ще заменят доста професии и това ще се случи в обозримо бъдеще. Затова Бил Гейтс смята, че младите хора трябва още от сега да се подготвят и да мислят в тази посока, съобщава CNET.

Роботите превземат все повече работни места

Това е бъдещето и в него няма място за хора

Гейтс използва профила си в Twitter, за да публикува своите съвети за трите сфери, които са най-обещаващи за добра кариера. Това са изкуствен интелект, енергетика и бионауки. "Това са обещаващи сфери, в които може да постигнете много. Аз бих работил в някоя от тях, ако кариерата ми започваше днес", пише Гейтс.

След това Гейтс се впуска и в кратък разказ. "Има някои неща, които ми се иска да знаех, когато напусках колежа. Например, че интелектът има много различни форми. Той не е едномерен и не е толкова важен, колкото си мислех. Имам и едно голямо съжаление. Когато напуснах училището, знаех съвсем малко за най-лошите неравенства в света. Отне ми десетилетия да се науча. Вие знаете повече от мен, когато аз бях на вашата възраст. Може да започнете да се борите с неравенството по-рано, без значение дали е на улицата пред вас или някъде по света. Междувременно се заобиколете с хора, които ви предизвикват, учат и карат да давате най-доброто от себе си. Това прави Мелинда за мен", пише Гейтс.

Бил Гейтс предлага роботите да плащат данъци

Бил Гейтс със смразяващо предупреждение за света

Накрая той се обръща директно към съпругата си: "Мелинда, както Уорън Бъфет и аз меря моето щастие по това дали хората близо до мен са щастливи и ме обичат и по това как мога да помогна на останалите". Гейтс казва още, че книгата на Стивън Пинкер "По-добрите ангели в нашата природа и защо насилието намалява" е най-вдъхновяващата, която някога е чел.

Бил Гейтс забранил на децата си да използват смартфони

Книгата описва, че въпреки многото трудности, светът бавно става все по-добър и мирен. "Това ме поддържа в трудните моменти и е причината да обичам работата си... Живеем в невероятни времена, надявам се, че ще може да вземете максимума от тях", завършва Гейтс.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@