13

В селената, в която се намираме, може да е част от система от множество други подобни Вселени. Това е основната теория на Стивън Хокинг, в неговия последен научен труд, който е бил готов 10 дни преди смъртта му, съобщава БиБиСи. Той беше публикуван в Журнала на високоенергийната физика.

Последният подарък на Стивън Хокинг за хората

Хокинг с предсказание за края на света дни преди смъртта си

Последната теория на Хокинг е базирана на предишна негова идея от 80-те години на 20-ти век. Тогава заедно с физика Джеймс Хартъл разработват нова идея за началото на Вселената. Тя решава проблем в Теорията на Айнщайн, която не може да обясни какво е имало преди Вселената и как тя се е родила.

Тогава чрез квантова механика двамата учени развиха теория, че преди Вселената е имало нищо. Това обаче създава друг въпрос - какво е това нищо. С течение на времето и други физици проверяват теорията и постепенно се създава друга версия, че Големият взрив не би създал само една Вселена, а безкрайно много Вселени.

Откритията, които направиха Стивън Хокинг известен

21 вдъхновяващи цитата на Стивън Хокинг

Това пък означава, че е възможно да има паралелни Вселени, които да са много сходни на нашата, включително с почти същите индивиди. Може би има и Вселени, в които динозаврите не са били унищожени. Разбира се, възможно е да има и Вселени, в които няма звезди и галактики или царуват различни закони на физиката.

Стивън Хокинг: До 100 години трябва да напуснем Земята

Хокинг: След 600 г. Земята може да е кълбо от огън

"Нито Стивън, нито аз бяхме доволни с този сценарий. Той предполага, че множеството вселени са се появили произволно и ние не можем да кажем много за това. Затова си казахме, че може би трябва да го приемем, но не искахме да се предаваме", коментира Томас Хертог, съавтор на последния труд на Хокинг.

Двамата са обединили 20-годишни усилия в новата си теория. Тя създава нови математически техники чрез теорията на струните. Резултатът от новите проучвания на Хокинг и Хертог е, че според тях има известен ред в множеството Вселени. Те могат да съществуват само, ако имат същите закони на физиката.

"Законите на физиката, които днес тестваме в лабораториите, не са съществували винаги. Те са кристализирали след Големия взрив, когато Вселената се е разширила и охладила. Какви закони ще се появят зависи от физическите условия след Големия взрив. Като ги изучаваме, искаме да имаме по-ясно разбиране откъде произлизат нашите физически теории и дали са уникални", казва Хертог.

Теорията дава нови насоки на учените по света, които да проверят. Може да помогне дори и за откриването или засичането на индикации от други Вселени чрез изучаване на микровълновата радиация, която е останала след Големия взрив. Според Хертог, дори и да бъдат доказани със сигурност другите Вселени, най-вероятно няма да е възможно да се преминава от една в друга.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@