6

И зкуственият интелект в момента може да взима решения на базата на информацията, с която разполага по даден казус. Инженерите от проекта DeepMind на Google обаче са създали алгоритъм, който на практика има въображение и може да си представя различни ситуации и действия, съобщава самата компания.

Изкуственият интелект скара Мъск и Зукърбърг

ИТ гигантите са опасно големи и трябва да се разцепят

Системата използва невронна мрежа, която е обучена да използва всякаква налична информация, която прецени, че може да ѝ е полезна. Това ѝ позволява да създава, оценява и следва собствени планове. Те пък се базират на "въображението" на системата, чрез което тя е предвидила различни ситуации и последствията от различните действия, които тя би предприела.

Изкуственият интелект ще промени как се води война

Учени създадоха изкуствен интелект, който чете мисли

Алгоритъмът може и да избира как точно да използва своето въображение. Например дали да анализира последствията от всяко действие по отделно или да предвиди резултата от серия свързани действия. Може да си създаде и "дърво на въображението", в което след всяко действие може да си представя нова ситуация с нови действия.

Компютър победи най-добрия играч на най-сложната игра

Инженерите на Google са тествали способностите на изкуствения интелект чрез играта Sokoban и след това чрез игра с космически кораб, който трябва да се навигира през определени маршрути. И в двете игри системата с включено "въображение" се е справила по-добре от тази без подобна функция.

5 проекта на Google, за които повечето хора не знаят

Разбира се, способностите на въображението на DeepMind все още не могат да се мерят с тези на човека. Все пак това е поредната важна стъпка в развитието на изкуствения интелект и възможностите му да се справя в най-различни ситуации.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@