1

"Някои технологии са толкова мощни, че са неустоими. Войските по света практически стигат до същото заключение за изкуствения интелект", това коментира Грег Ален от американския мозъчен тръст "Център за нова американска сигурност" пред сп. Wired.

Учени създадоха изкуствен интелект, който чете мисли

Той и колегите му са направили обширен доклад как изкуственият интелект ще се отрази на националната сигурност. Едно от заключенията е, че технологии като изкуствен интелект и автономни роботи може да преобразят воденето на военни действия колкото и създаването на ядрените оръжия. Докладът е направен от центъра за наука и международни отношения на Харвард, по поръчка на кабинета на директора на Националното разузнаване на САЩ.

Ще познаете ли кой Обама е истинският в това видео

В него са описани създаването на дронове с маневреността на птици, роботи-хакери, софтуер, който може да генерира фалшиво видео, което изглежда като истинско. Всичко това се разработва от различни компании и военни звена по света. Подобни нови технологии ще предизвикат нови трудни морални, политически и дипломатически решения за държавите, коментират авторите на доклада.

Човешкият мозък може да създава структури в 11 измерения

Изкуственият интелект на Facebook си създаде свой език

Те казват, че една от основните теми не е само какви технологии ще има, но да се реши и при какви обстоятелства и как ще се приема, че използването на подобни разработки е допустимо. Докладът препоръчва на САЩ да започнат работа по темата и да се направят първите стъпки по ограничаването на определени дейности с и на изкуствения интелект по време на война чрез международни споразумения.

Според Ален и в момента вече има достатъчно проучвания, които правят подобни разработки възможни, а истинското развитие на изкуствения интелект е още в зародиш. Докладът очаква САЩ да има водеща роля в създаването на изкуствен интелект за военни цели и вече има разработки за намаляването на използването на войници за определени мисии. Освен това вече се разработват и автономни компютърни системи, които не само могат да отбраняват от кибератаки, но и да извършват такива.

Обвиниха ученик за няколко глобални кибератаки

Как изглежда възможно най-опасната кибератака

Wired припомня, че през 2015 г. над 3000 специалисти, учени и представители на големи компании като Microsoft и Google подписаха общо писмо, с което призоваха тогавашния президент Барак Обама да работи за забрана на т.нар. автономни оръжия. Пред май т.г. американският Департамент по отбрана въведе постоянно изискване, което задължава всички решения за използване на смъртоносна сила да бъдат взимани от човек. Въпреки това, действията само на една държава може да променят всичко, затова най-разумният вариант е създаване на международни споразумения, които най-малкото да ограничат използването на изкуствен интелект за военни цели.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@