2

И зкуственият интелект става все по-развит и добър в голямо разнообразие от дейности. Последното му постижение е победа срещу най-добрия играч света на китайската игра Го, която е смятана и за най-трудната в света, съобщава в. The New York Times.

Изкуствен интелект значително ускорява разработката на лекарства

Алгоритъмът AlphaGo на Google е победил 19-годишния Ке Джие в първата игра от мача между двамата. В него ще има общо три игри, които ще се проведат тази седмица. "Миналата година компютърът играеше доста сходно като човек. Тази година обаче се е превърнал в бог на Го", коментира Ке след първата игра.

HPE разработва уникален по рода си суперкомпютър

Миналата година AlphaGo победи един от водещите играчи в света на Го, като дори промени начина, по който хората играят играта. Най-добрите специалисти на Го похвалиха изкуствения интелект за възможността му да предприема рискови и нетрадиционни ходове.

Бил Гейтс съветва към какви кариери да се насочат младите

В началото на играта Ке направил няколко хода, които според коментаторите са били вдъхновени именно от стила на AlphaGo. Данните на изкуствения интелект показват, че до 50-тия ход компютърът не е могъл да изгради стратегическо предимство. След това обаче изкуственият интелект не е имал особени проблеми да вземе победата.

"AlphaGo се развива твърде бързо. Това е напълно различен играч спрямо този от миналата година", коментира Ке. Той казва, че разликата между хората и компютрите става твърде голяма.

Роботите превземат все повече работни места

Това е бъдещето и в него няма място за хора

Го се смята за една от най-трудните игри заради огромния брой възможни ходове. Дори мощни суперкомпютри не могат да изчислят всички възможности. Затова създателите на AlphaGo са използвали друг метод, който позволява на изкуствения интелект да гради опит с броя изиграни игри. При това в случая играе срещу себе си, което му позволява да играе огромен брой игри с голямо разнообразие на ходове и ситуации.

Разбира се Google не хвърля толкова усилия просто, за да направи компютър за игри. Чрез Го се разработват множество методи и технологии, които позволяват на изкуствения интелект да се обучава и използва за най-различни дейности. Специалистите се надяват, че ще могат да приспособят техниката изкуственият интелект да се учи от себе си и за други дейности, като диагнози за заболявания, научни експерименти и др.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@