25

М арсоходът Curiousity продължава да изненадва учените с откритията си. Едно от последните му постижения е първо измерване ан гравитацията на Марс и определяне на скалната плътност на планината Шарп, която в момента изкачва, съобщават учените на НАСА в проучване, публикувано в сп. Science.

Огромен лед на Марс, какво значи това

Унищожила ли е неволно НАСА данни за живот на Марс

В него учените описват, че са успели да използват вградените в марсохода сензори и да ги приспособят за нови научни експерименти. Например да измерват гравитацията и плътността на планината.

Мъск: Има 70% шанс да се преместя на Марс

Учени обориха твърденията, че на Марс изригва вулкан

Curiosity изкачва планината Шарп, която е с височина около 5000 м и се намира в центъра на кратера Гейл. За учените е странно как може да има планина в центъра на кратер. Една от теориите е, че кратерът може да е бил с плътен скалист слой, който е натрупван милиони години.

Благодарение на новите функции на Curiousity, учените са могли да направят над 700 измервания на гравитацията по повърхността на планината. Резултатите показват, че колкото по-високо се изкачва марсоходът, толкова по-слаба е гравитацита, което означава, че планината не е толкова плътна, колкото се очакваше. Това отваря нови въпроси за състава на планината и как се е образувала, но учените смятат, че вече имат добра насока.

Междувременно, продължават и опитите за възстанояване на контакт с марсохода Opportunity. Той спря да работи през юни миналата година, когато гигантска пясъчна буря обхвана цялата планета. През последните месеци са направи над 600 опита за възстановяване на връзката, но без успех.

Марсоходът Curiousity празнува 2000 дни на Марс

Как изглеждат Земята и Луната, снимани от Марс

Екипът на марсохода все още не се отказва, като иска да пробва абсолютно всички възможни начини за връзка. Времето обаче е на изчерпване, защото наближава марсианската зима, а без да работи и активира отоплението си, Opportunity няма как да оцелее. Предстоят още няколко опита за възстановяване на връзката и ако не са успешни, ще се проведе съвет на ръководството за определяне на бъдещето на мисията и дали да бъде прекратена.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@