0

Ч овечеството се подготвя за все по-дълги космически пътешествия, включително и да експедиции до Марс. Дългият престой в нулева гравитация обаче е вреден за тялото. Затова учените на НАСА и Европейската космическа агенция (ЕКА) работят по експерименти с изкуствена гравитация.

НАСА откри "космическо гюле", което лети с над 4 млн. км/ч

Ultima Thule е уникален "геоложки Франкенщайн"

От днес в Кьолн започва 60-дневен тест, който да провери доколко технологията може да е полезна. Група от 24 души ще прекара 60 дни на легло. То е разположено под ъгъл, за да симулира по-добре струпването на повече кръв в главата. Освен това участниците трябва през цялото време да се уверяват, че раменете им са плътно докоснали матрака.

Първите ясни снимки на Ultima Thule разкриха двоен обект

Веднъж на ден хората ще бъдат поставени в специална центрофуга, която ще ги завърта и ще симуира изкуствена гравитация. Центробежните сили ще разпределят кръвта в тялото, а учените ще изследват ефектите от процеса. По време на 60-те дни ще се извършват и други експерименти, които да проверят промените в телата и способностите на участниците. След края на теста ще има 29 дни за възстановяване.

Завъртането в центрофугата също ще е различно, за да се намери подходящата интензивност за различните тела. Целта на експериментите е да се провери доколко изкуствената гравитация ще е полезна за здравето на астронавтите при космическите пътешествия. Едва тогава ще се преценява дали и как да се приложи и в самите космически кораби.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@