Смартфон ерата: Чудатости и рискове
Източник: ЕПА/БГНЕС
2

Смартфони с чудновати възможности доминираха наскоро приключилия Световен мобилен конгрес (MWC) в Барселона.

Този тип устройства се използват не само за телефонни разговори и писане на есемес съобщения, но и като фотоапарати, радио приемници, MP3-плеъри и миниатюрни компютри, за навигация, като портативни конзоли за игри и какво ли още не.

Чудновати смартфони на MWC 2011

В световен мащаб тази година ще бъдат продадени 1,4 млрд. мобилни телефона, сочат очакванията на европейската служба EITO. Това би било ръст от 8,5% спрямо предходната година.

Голяма част от тези устройства ще бъдат смартфони, а Барселона беше мястото, където производители от цял свят демонстрираха последните си достижения в областта, подсказвайки близкото бъдеще на мобилните комуникации.

Корейската компания "Ел Джи" например, показа за първи смартфон с триизмерно изображение на екрана - Optimus 3D, а "Сони Ериксон" излезе с "умен" телефон, на който могат да се пускат игри за популярните геймърски конзоли PSP.

Новият Xperia Play е ориентиран именно към геймърите и неслучайно бе наречен "PSP-телефон".

Не по-малко интересен мобилен продукт, способен да работи в екстремални условия, показа компанията "Соним". Потребителите могат да плуват с устройството, да пътешестват с него из пустинята и да не тревожат, ако го изпуснат на бетонен под от два метра височина.

Дебют в каталунската столица направиха и много нишови продукти - например мобилен телефон за градинари. Уникалното устройство се отличава с големи клавиши, които могат да се натискат и с ръкавици. Освен това градинарският телефон се мие много лесно.

Тайванският производител "Ейч Ти Си", един от топ играчите на пазара за смартфони, зарадва своите фенове с модел, снабден със специален фейсбук-бутон. Други производители също излязоха с подобни идеи, очертавайки тенденция на пазара.

Бумът на мобилния трафик

Смартфоните са основният движещ фактор за бума в мобилния интернет трафик. Възможността за качествена връзка към глобалната мрежа им дава основно предимство спрямо обикновените телефони. Притежателите на смартфони могат да ползват електронна поща, да научават последните новини, да гледат видео и да откриват интересуващи ги обекти в близост до мястото, където се намират.

Напредък в хардуерната база

В развитието на смартфоните се наблюдават интересни тенденции. На първо място, значително се подобряват възможностите на хардуера.

Умните телефони вече имат двуядрени процесори и мощни графични чипове. Навлиза също технологията NFC, която позволява безжичен обмен на данни в малък радиус.

NFC може да намери много широко приложение в платежни системи, както и в системи за идентификация.

Статуквото се променя

Нарастващата популярност на смартфоните може да промени статуквото на световния пазар за телефони. "Нокиа" продължава да бъде лидер на пазара по брой продадени устройства, но в сегмента на смартфоните финландската компания не е така убедителна. В челната петица се появиха нови играчи - преди всичко "Епъл", която през 2010 г. продаде 46 млн. от своя iPhone.

Преразпределението на силите вече е продиктувано от една нова тенденция. Успехът на даден модел сега зависи не от неговия външен вид, теглото и колко удобно стои на дланта, а от функциите, които предлага и от простотата на използване. Тези качества пък са изцяло зависими от операционната система.

Епълската iOS работи само на собствените устройства на компанията и може би затова е толкова лесна за използване. Притежателите на iOS устройства ценят особено специалните приложения, или т.нар. Apps.

В момента са достъпни около 300 хил. подобни приложения, голяма част от които са безплатни.

Другият голям хит при смартфоните е операционната система "Андроид" на "Гугъл". Тази отворена платформа придобива все по-голяма популярност, като почти всички големи производители предлагат поне един модел на база "Андроид".

За нея вече са достъпни също толкова голям брой приложения, колкото и за iPhone.

Интригуващият въпрос, който в последните дни си задават индустрията и потребителите, е какво ще роди обявеното наскоро партньорство между "Нокиа" и "Майкрософт".

Новите смартфони на финландския гигант вече ще работят под управление на Windows Phone. Подобни устройства бяха показани само на слайдове в Барселона, а първите реални продукти се очакват на пазара до края на годината.

Оценките за този нов дует на смартфон пазара са противоречиви. Очевидно е, че сделката е изгодна за "Майкрософт", предвид голямата популярност на "Нокиа" устройствата. Дали обаче Windows Phone ще може да спре отстъплението на финландската компания?

Сигурността излиза на преден план

През 2015 г. в САЩ ще има повече смартфони, отколкото персонални компютри. По същия начин ще се развива и пазарът в Европа, прогнозират анализаторски компании като Frost&Sullivan и Forrester.

Обемът на данните, предавани за един месец през мобилните мрежи, ще превиши 1 екзабайт (1 милиард гигабайта) в близките три години.

Колкото повече важни данни минават през смартфоните обаче, толкова по-често този тип устройства ще стават обект на хакерски атаки с цел промишлен шпионаж, достъп до банкови сметки и други посегателства.

Ето защо защитата на смартфоните се превърна в главна тема на мобилния конгрес в Барселона. Експертите се вълнуват основно от два въпроса - възможен ли е колапс на мобилните мрежи и знаят ли потребителите, че скоро ще се превърнат в основна мишена на хакерите.

Потребителите, от друга страна, се тревожат най-вече това дали смартфонът им може случайно да "лепне" вирус или троянец.

Според експерти от Symantec, смартфоните са уязвими и вече има много случаи на проникване в тях на зловредни програми. Вероятността за заразяване на персонален компютър с вируси обаче остава много по-голяма.

През миналата година се разчу за троянеца Android Fake Player. Очакват се и други подобни вредители за смартфони.

Целта на хакерите, които пускат троянци, е кражба на ценни данни от рода на пароли за достъп и пин кодове за онлайн банкиране. Хакерите могат да продават тези данни или сами да се възползват от тях.

Най-опасните зловредни програми от ново поколение не парализират работата на смартофна, а напротив - остават незабелязани.

Заразата с троянец става лесно чрез получаване на SMS съобщение с линк към интернет ресурс, на който се крие инфектираща зловредна програма.

Това е един от начините за лепване на вирус, но експертите се опасяват, че все по-често заразоносители ще стават приложенията за смартфони.

Надеждна защита могат да осигурят само антивирусните програми, които проверяват приложенията за наличие на троянци и други опасни кодове.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 1 час

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 2 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 4 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 5 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 5 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 5 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 5 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 6 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 6 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 6 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 7 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 7 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 7 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 7 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете

<p>Какво се крие зад един от най-великите народи?</p>

Уникалната магия на персийската култура

Любопитно Преди 7 часа

Персийската култура е интересна, много различна и завладяваща, но какво всъщност знаем за нея?