1

С ъздаването на фалшиви профили и представянето им с друга самоличност е доста широкоразпространена практика в интернет. Тя дори си има име: "лов на шарани" (catfishing). Рисковете за потребителите да бъдат измамени от подобни профили са доста големи и затова специалистите се опитват да намерят решение, съобщава BBC.

Как могат да ни разпознаят по сайтовете, които посещаваме

Знаете ли какво е спам? АБВ Поща отговаря

Учени от няколко големи британски университета са обучили компютърни системи, които да разпознават фалшивите профили в интернет. При това точността е над 90%. Основната цел е откриването на фалшиви профили в социални мрежи и сайтове за запознанства. Много голяма част от профилите в тези сайтове всъщност целят да прилъжат потребители за пари или услуги.

Манията по телефони на родителите води до лоши деца

Смартфоните спомагат за по-рационално мислене

Учените са направили анализ на данните на 5000 потвърдени реални профила от сайт за еротично съдържание и запознанства. Те са проучили как мъжете и жените от различни възрасти комуникират с останалите, какви публикации коментират и как, както и стила на писане. С използваните данни са направили анализ на останалите профили в сайта.

Оказало се, че около 40% от профилите в сайта лъжат за възрастта си. 25% пък лъжат за пола си. При това жените по-често лъжат за пола си. Основната причина за лъжите е очаквана - опит за привличане на по-голямо внимание. Учените се надяват, че създадения от тях алгоритъм ще намери приложение в социалните мрежи като метод за премахване на фалшивите профили. Системата може да се използва и за откриване на профили, които се опитват да извършват политически манипулации в социалните мрежи, както и да се откриват деца, които нарочно създават фалшиви профили, за да влизат в сайтове за възрастни.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@