2

М арс също си има "водопади", но в типичния стил на Червената планета, те не са от вода. НАСА публикува снимки на наричания от нея "Ниагарски водопад" на Марс.

Според Мъск 1 млн. души трябва да колонизират Марс

Стивън Хокинг: До 100 години трябва да напуснем Земята

Вместо от вода, въпросната природна забележителност е била от лава, казват астрономите. Снимките са направени от апарата Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), който е в орбита около планетата и помага на марсохода Curiosity.

Учени решиха важна пречка на реакторите за ядрен синтез

Марсианският "Ниагарски водопад" всъщност се намира на ръба на голям кратер в западната част на вулканичния район Тарзис. Кратерът е с диаметър 30 км., а "водопадът" е на северния му склон.

Юпитер е най-старата планета в Слънчевата система

При някое от поредните изригвания, лавата е била толкова много, че е стигнала ръба на кратера и е преляла вътре в него на 4 места. Три от тях са били близо едно до друго от северната му страна, а четвъртото - от североизток. Лавата е била много и е образувала своеобразен "водопад" на няколко нива. Тя обаче е изстинала сравнително бързо и не е успяла да покрие дъното на кратера, където вече е имало лава от други подобни преливания.

3D изображение на "Ниагарския водопад" на Марс
3D изображение на "Ниагарския водопад" на Марс Източник: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Според астрономите, гледката от събитието е била доста красива и впечатляваща. Тя обаче и сега дава ценна информация на учените. Според тях начинът на разтичане на лавата подкрепя предишни теории, че течната лава на Марс се е държала по сходен начин с течната вода.

На снимката ясно се виждат потоците от лава - те са по-грубите формирования, а гладките са самият склон на кратера. Север е в горната част на кадъра, а лавата се стича надолу. Второто, триизмерно изображение, показва и приблизително докъде е стигнала лавата по дъното на кратер и дава по-ясна представа за стичането ѝ от горната част на кратера.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@