6

У чени от технологичния университет "Чалмърс" обявиха, че са открили решение на една от основните пречи в реализирането на реакторите за ядрен синтез, съобщава сп. Wired. Ядреният синтез е своеобразния "свети граал" на много учени, които искат да реализират подобен реактор като източник на енергия.

Учени твърдят, че са близо до революция при батериите за електромобили

Китай създаде непробиваем квантов сигнал от сателит

На теория чрез ядрен синтез ще се отделя огромно количество енергия, която не замърсява околната среда, не отделя парникови газове и не оставя радиоактивен продукт. Идеята за реактор с ядрен синтез е моделирана на принципа на звездите във Вселената. В техните ядра протича именно такъв процес чрез сблъскване на водородни атоми един в друг с много висока скорост. Резултатът от това е хелий и огромно количество енергия.

Учени създадоха компютър, направен от ДНК

Проблемът е стабилизирането на процеса. При него се отделят много "бягащи" електрони, които се зареждат от електрическото поле. Електроните стават много бързи и мощни, което може да унищожи реактора напълно и без предупреждение или индикация. А тъй като в реактора ще протича процес с огромно налягане и температура от над 150 млн. градуса, разрушаването му ще има много сериозни последици.

Според Мъск 1 млн. души трябва да колонизират Марс

Стивън Хокинг: До 100 години трябва да напуснем Земята

Този риск може да се избегне, ако електроните бъдат забавени. Учените постигат това чрез "инжектирането" на тежки йони като аргон или неон във формата на газ или пелети в реактора. Електроните се сблъскват с тях и намаляват скоростта си. Решаването на този проблем приближава човечеството с още една стъпка до ядрения синтез, коментира Линея Хеслоу, съавтор на проучването.

Вече се разработват няколко подобни реактора, но за сега нито един все още не е заработил. Смята се, че реакторът ITER има най-големия шанс да го постигне. "Много хора вярват, че ще проработи, но е по-лесно да се отиде до Марс отколкото да се постигне ядрен синтез. Може да се каже, че се опитваме да използваме енергията на звездите тук на Земята и това ще отнеме време", коментира Хеслоу.

Учените се надяват, че ще успеят да реализират целта си преди да е твърде късно за Земята. Нуждата на човечеството от енергия расте все повече, а разумните и екологични решения са много малко, затова ядреният синтез е разглеждан като едно от най-добрите потенциални решения. Ако бъде реализиран, чрез него с количеството вода, което един човек използва, за да си вземе душ, ще може да му осигури цялата необходима енергия за година напред.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@