1

В ъпреки че преди дни американският президент Доналд Тръмп обяви, че санкциите срещу Huawei ще бъдат смекчени, това все още не се случва. Според информация на Reuters, висш кадър на американският Департамент по търговия е инструктирал служителите да продължават да третират Huawei като компания в забранителния списък.

Huawei работи по конкурента на Android от 7 години

План "Б" на Huawei за алтернатива на Android

В събота, по време на срещата на Г-20 в Япония, Тръмп обяви, че ще разреши на американските компании да продават продуктите си на Huawei. Решението беше прието с изненада от пазарите и като жест от страна на Тръмп към Китай в името на възстановяването на търговските преговори.

ИТ компаниите заобикалят забраната срещу Huawei

Huawei попадна в забранителния списък на САЩ през май т.г., което доведе до много проблеми не само за китайската компания. Телекоми и други ИТ компании в САЩ, които използват оборудване на Huawei, трябва да го сменят. Huawei може да остане и без Android за бъдещите си телефони.

През седмиците след обявяването на забраната, се оказа, че доста компании търсят вратички, които да им позволят да продължат да продават стоки и услуги на Huawei. Решението на Тръмп изглеждаше като край на проблема. Въпреки това Департаментът по търговия все още не е получил такива инструкции и продължава да третира компанията в забранителния списък.

Google напредва с работата по алтернативата на Android

Това означава, че компаниите трябва да продължават да подават заявки към Департамента за всяка стока или услуга, която искат да продадат на Huawei. Институцията разглежда всяка заявка поотделно и решава коя попада в забраната и коя не, като презумцията за отказ е доминираща. Това означава, че заявките се третират като отказани докато задълбочена проверка не докаже обратното. Така броят на одобрените заявки е много малък.

Белият дом обяви във вторник, че смекчаването на санкциите ще е само за технологии, които не са рискови за националната сигурност. В сряда Huawei обяви, че има желание да продължи да работи с американските фирми. Въпреки това все още остава неясно дали може или не може да го направи.

Google спира работата си с Huawei за Android

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@