Dacia Spring променя градската среда (тест драйв)
Източник: Dacia България
8

С офия може да расте и да не старее, но със сигурност погрознява с всяка изминала година. Не съм вещ в градоустройството, но не и нужно, за да видя претъпканите квартали, сивите панелки, всевъзможните цветни изолации и окабеляване, което ще стигне до Луната. А едно от най-омразните ми неща е да видя току що санирана и боядисана стена, на която някой е изписал името на футболен клуб или звучното Keep Yourself Positive.

Точно с тези два начина за изразяване се свързват по-голямата част от графитите в София, но истината е, че отдавна отминаха годините веднага след падането на комунистическата партия от власт. Годините, когато младите тогава започваха да слушат нова музика, да карат скейт, да се изразяват по нов за нашите географски ширини начин – чрез графити.

Зад волана на Dacia Spring Electric

Днес част от графитите са се превърнали в красиво изкуство (все още не може да надвие горните примери), което може да преобрази сивата ни столица (и не само). Не го бях забелязал, но един графити тур ми отвори очите за изкуството на Nasimo, Arsek & Erase, Esteo и др. Минете в района на минералните изводи (в карето около ул. „Веслец”), разгледайте платения паркинг срещу ЦУМ, направете един тур през кв. „Хаджи Димитър”, за да разберете, че грозните ни панелки може да бъдат и „платно” за изява на страхотни артисти. Българските графите творци могат да трансформират града ни така, както Dacia Spring би могла да направи това с градския автопарк.

STOP & GO: Литиево-йонната батерия е с капацитет 26,8 kWh, захранваща електромотор с мощност 33 kW (44 к.с.) и 125 Нм.
STOP & GO: Литиево-йонната батерия е с капацитет 26,8 kWh, захранваща електромотор с мощност 33 kW (44 к.с.) и 125 Нм. Източник: Dacia България

Не, не я определям като произведение на изкуството, но определено е един от автомобилите, който може да остави траен отпечатък в бъдещото развитие на градската мобилност. Защото той е алтернатива на мастодонтите от отминали времена. Такива са един стар Defender и RAM в моя кв. „Борово”. Те заемат места за четири автомобила и почти не се движат, защото собствениците им ги е страх, че после няма къде да ги паркират. Те нямат място в града, а в гората или златните добруджански полета. За сметка на това най-евтиният европейски електромобил има потенциала да промени градската среда така, както го прави изкуството на споменатите автори. Автомобил, който очаквах с нетърпение да тествам.

STOP & GO: Spring Electric е дълга едва 3,73 м (1,62 м широчина и 1,51 м височина), а пътният й просвет е 150 мм.
STOP & GO: Spring Electric е дълга едва 3,73 м (1,62 м широчина и 1,51 м височина), а пътният й просвет е 150 мм. Източник: Dacia България

Първият интересен факт, с който се сблъсквам, е визуалното му излъчване. На снимки човек би могъл да се заблуди, че става въпрос за голям автомобил. Това е така заради умишленото търсене на SUV-излъчване и каросерия, по която всички са полудели. За това спомагат по-щироките арки на колелата, гредите на покрива (за препоръчване с оранжеви детайли в ниво Comfort Plus), подсилената предна решетка, задната защитна кора и пътният просвет от 150 мм. Ща кажете че е малък, но ще сбъркате, защото Spring Electric е дълъг едва 3,73 мм (1,62 м широчина и 1,51 м височина), типичните размери на модел от Клас А. Повече в дизайна няма да задълбавам, но определено Spring е най-привлекателният като излъчване модел в гамата на Dacia, поне по моите критерии.

Dacia Duster продължава да надгражда (тест драйв)

Обяздваме върховния мустанг: Ford Mustang Mach-E GT (тест драйв)

Размерите му и фактът, че Dacia продължава да държи на философския камък, който я направи толкова успешна, са в основата на р-EV-олюцията, която Spring започва. Говоря за това, че клиентите на марката не искат да плащат за комплексни електронни помощници и друго оборудване, затова и Dacia не им го предлага, а това прави възможно Spring да е най-евтиният европейски електромобил.

STOP & GO: Интериорът предлага място за четирима, най-големият в класа багажник от 300 л (без отделението под пода) и огромна жабка с обем 23 л.
STOP & GO: Интериорът предлага място за четирима, най-големият в класа багажник от 300 л (без отделението под пода) и огромна жабка с обем 23 л. Източник: Dacia България

Вероятно заради професионалната ми обремененост, но преди по-малко от месец карах Ford Mustang Mach-E GT, който е супер електромобил по моите разбирания. Тогава коментирах високата му цена от 150- 160 000 лв. Сега, когато най-после седнах в моята представа за електромобил към днешна дата - малък градски модел с ниска цена – започнах да се дразня, че няма екстри. Но Spring Electric не иска и няма претенциите да ви предлага лукс, тя предлага възможно най-достъпното и евтино предвижване в града. При това и с доста щедро вътрешно пространство за сегмента, а багажникът предлага най-добрия товарен капацитет в сегмента от 300 литра (без да се включва второто ниво на багажника за опционалната резервна гума). Но този факт не е от такова значение, тъй като за превоз на пазарските чанти е достатъчен и по-малък обем. Жабката в интериора е огромна (23 л). Навигационна система (Media Nav със 7-инчов дисплей е опция) в града също не ви е много необходима, но тъй като може да репликирате екрана на смартфона си върху централния дисплей, около 3000 лв. в повече над базовата цена си струват.

STOP & GO: На 30 kW DC зарядна станция батерията на Spring ще се напълни на 80% за под час, докато в домашен Wallbox (7,4 kW)  за под 5 часа.
STOP & GO: На 30 kW DC зарядна станция батерията на Spring ще се напълни на 80% за под час, докато в домашен Wallbox (7,4 kW) – за под 5 часа. Източник: Dacia България

Задвижването се осигурява от литиево-йонна батерия с капацитет 26,8 kWh, захранваща електромотор с мощност 33 kW (44 к.с.). В домашен контакт зарядът се пълни за 14 часа, на DC станция с мощност 30 kW това става за под час (до 80%), докато с домашна Wallbox станция (7,4 kW) – за под 5 часа. Dacia не предлага официално такава, но дилърите разполагат със списък с препоръчителни домашни зарядни, като най-евтиният вариант излиза около 1200 лв. (без монтажа).

STOP & GO: Тежащият едва 970 кг електромобил предлага пробег от 225 км по цикъл WLTP и 295 км по цикъл WLTP City.
STOP & GO: Тежащият едва 970 кг електромобил предлага пробег от 225 км по цикъл WLTP и 295 км по цикъл WLTP City. Източник: Dacia България

Тази малка батерия и електромотор ще предизвикат усмивки у някои, но истината е, че именно батерията е в основата при формирането на цената на електромобила. Но платформата CMF-A на Renault Group е позволила на Dacia да направи много лек автомобил, тежащ едва 970 кг. Така не се налага голяма батерия, а такава, която да гарантира пробег от 225 км по цикъла WLTP (и 295 км по WLTP City). В Европа средният дневен пробег в сегмента на градските автомобили (A) е 31 км. На база тази статистика Spring ще се нуждае от само едно зареждане на батерията седмично. Тук ще отбележа една интересна иновация на Renault Group, а именно специален отвор към батерията, предназначена за по-лесно загасяване на евентуален пожар в батерията от противопожарните служби.

STOP & GO: Гаранцията на Dacia Spring Electric е 5 години и 100 000 км, а на батерията - 8 години и 120 000 км.
STOP & GO: Гаранцията на Dacia Spring Electric е 5 години и 100 000 км, а на батерията - 8 години и 120 000 км. Източник: Dacia България

Очевидно някой с доста тежичък крак бе карал Spring преди мен, тъй като при потегляне (и 100% заредена батерия) възможният пробег бе 173 км. Но 8 ноември, когато пролетта дойде за мен, валеше и температурата бе около 6 градуса, а на борда бяхме трима човека. Парното работеше почти постоянно на пълни обороти, като толкова силно парно в друг автомобил не съм срещал. След 44 км, 15-ина от които изкачване към ресторант „Морените” на Витоша, зарядът на батерията спадна на 56%. При спускане се „върнаха” близо 20% от заряда, но тук трябва да отбележа, че регенеративното спиране не е типичното за електромобил, а е много по-слабо.

Peugeot 308 те пренася в „изгубения рай” (тест драйв)

BMW 4 Series е истинско откровение (тест драйв)

Любопитна специфика е и фактът, че трансмисията няма режим Р, а автомобилът се паркира на N и се дърпа ръчната спирачка. Няма го и типичното за повечето електромобили мощно ускорение, но пък междинното ускорение между 20 и 50 км/ч е много приятно. Тук правя поредното уточнение, че това е автомобил, предназначен предимно за града. Затова и не трябва да се изненадвате, че максималната му скорост е 120 км/ч. При натискане на бутона ECO тя се ограничава до 100, както и реакцията на електромотора, за да се пести „сокът” на батерията. Не ми допадна невъзможността да регулирам седалката по височина, тъй като позицията й е много висока. Любопитен щрих е звукът при затваряне на вратите, който много ми напомня този при G-Class, колкото и странно да е това сравнение. Изолацията също не изобилства, затова и характерният тролейбусен звук по време на движение се чува много отчетливо, както и електромоторът на едната предна чистачка. С радиус на завой от 4,8 м, Spring е изключително маневрен, но воланът е толкова мек, че на 90-градусов завой може да го завъртиш като волан на блъскаща се количка.

STOP & GO: Догодина на пазара ще се появи и версията Spring Electric Cargo, която ще може да превозва полезен товар от 325 кг и ще е класифициране в категория N1, т.е. възможност за ползване на данъчен кредит.
STOP & GO: Догодина на пазара ще се появи и версията Spring Electric Cargo, която ще може да превозва полезен товар от 325 кг и ще е класифициране в категория N1, т.е. възможност за ползване на данъчен кредит. Източник: Dacia България

Вече веднъж споменах определението „най-евтин електромобил”, затова трябва да продължа разсъжденията си в тази посока. Стартовата цена на ниво Comfort е 33 500 лв., а Comfort Plus идва с три хиляди по-скъпо (36 350). Срещу тях получавате навигационна система Media Nav (7-инчов дисплей) и оранжеви екстериори (и интериорни) детайли, които подсилват SUV-излъчването на модела. Тези суми правят модела най-продаваният електромобил в Италия през последните месеци, а след 7000 поръчки през първите три дни от т. нар. pre order през пролетта, Dacia е принудена да спре кампанията в Европа, за да може да отговори на огромното търсене.

Американската мечта се материализира като RAM 1500 (тест драйв)

Тестваме един от най-големите инфлуенсъри: Nissan Qashqai

Разбира се винаги ще има някой, който да каже, че гроздето е кисело. Затова аз ще отбележа факта, че предвидените 30 млн. евро субсидия за покупката на електромобил по програма „Околна среда 2021- 2027 г.” биха могли (ако бъдат одобрени) наистина да натежат сериозно в полза на мнението ми, че Spring може да промени градската среда. Тези средства няма (ако въобще бъдат одобрени) да отидат само за Dacia, но такава субсидия би означавала, че Spring Comfort Plus би могла да струва на крайния потребител около 26 000 лв.! А догодина на пазара ще се появи и товарната версия на Spring, която ще е с две седалки и преграда зад тях, което ще рече хомолагация N1, а това от своя страна значи възможност за данъчен кредит.

Източник: Dacia България

Тук трябва да изтъкна и факта, че градското предназначение на Dacia Spring означава, че тя вероятно ще е втори автомобил в семейството. Така реално критиците биха могли да заключат, че всичко се обезсмисля, но това със сигурност не е така. Защото замърсяващите автомобили няма да се движат в градската част, което може да спомогне за намаляване на замърсяването на въздуха в София и другите големи градове със засилен трафик. Освен това малките й размери я правят супер лесна за паркиране, което в платените зони с нея е и безплатно. И не на последно място ще отбележа, че данъчното облагане на старите автомобили ще бъде променено. Това е неминуемо. Политиците в Брюксел са го решили, рано или късно и тук морално остарялата данъчна политика за МПС ще се промени и старите, замърсяващи автомобили ще бъдат обложени с по-висок данък. Столична община вече е осъдена за вреди от мръсния въздух, който прецедент ще повлече крак и общинарите ще бъдат принудени да вземат нужните марки. Говоря в бъдеще време, но съм убеден, че всичко това ще се случи. И Spring е едно от средствата, които биха могли да променят градската среда.

Технически характеристики:

Dacia Spring Electric

Размери

Дължина, мм: 3734

Широчина, мм: 1622

Височина, мм: 1516

Междуосие, мм: 2423

Собствено тегло, кг: 970

Двигател

Тип: електрически

Макс. мощност, к.с.: 44

Макс. въртящ момент, Нм: 125

Батерия, kWh: 26,8

Пробег, км: 225 км (WLTP, 295 км по WLTP City)

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 125

Ускорение 0-100 км/ч, сек: n/a

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 33 500 (Comfort)

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сменят държавните надзорници в НЗОК

Сменят държавните надзорници в НЗОК

България Преди 22 минути

За председател на Надзорния съвет на НЗОК е определен Васил Пандов

<p>ММС съобщи за сигнали за злоупотреби в БСТ</p>

ММС съобщи за сигнали за злоупотреби в "Български спортен тотализатор"

България Преди 39 минути

Според сигналите длъжностни лица оказват натиск над служители на БСТ

Петков: Яз. Огоста е опасен, трябва да вземем мерки

Петков: Яз. Огоста е опасен, трябва да вземем мерки

България Преди 1 час

Наследяваме ужасен пъзел от не добре управлявани обекти, които представляват реален риск за населените места, каза премиерът

Обвиняем за убийството на жена в Русе: Бях принуден, заплашиха ме

Обвиняем за убийството на жена в Русе: Бях принуден, заплашиха ме

България Преди 2 часа

Двамата мъже, задържани за престъплението, остават за постоянно в ареста

Режим на тока за уличното осветление в две общини

Режим на тока за уличното осветление в две общини

България Преди 3 часа

До това решение се е стигнало заради многократно повишените цени на тока и увеличените разходи

Нинова: Готови сме с проектозакон за колекторските фирми

Нинова: Готови сме с проектозакон за колекторските фирми

България Преди 3 часа

Тя се срещна с представители на организации в защита на потребителите

Жена счупи дрегера на полицай, за да не тестват мъжа ѝ

Жена счупи дрегера на полицай, за да не тестват мъжа ѝ

България Преди 3 часа

Водачът и пътничката били без обезопасителни колани, за което са им съставени актове

Комисията по корупция в НС поиска изслушване на Цацаров и шефа на ДАНС

Комисията по корупция в НС поиска изслушване на Цацаров и шефа на ДАНС

България Преди 3 часа

Народните представители очакват той да ги информира по вече отправените от парламентарната комисия въпроси към ръководената от него институция

<p>Цветан Петков и Евгени Генчев влизат в ръководството на &quot;Автомагистрали&quot;</p>

Цветан Петков и Евгени Генчев стават членове на Съвета на директорите на "Автомагистрали"

България Преди 4 часа

Предстои промените да бъдат вписани в Търговския регистър

Кирил Петков успокои за цените на тока и газа

Кирил Петков успокои за цените на тока и газа

България Преди 4 часа

Сложили сме таван до 250 лв., в зависимост от пазарните цени, уточни премиерът

.

Над 1,2 милиона души са починали от устойчиви на лекарства инфекции през 2019 г.

Свят Преди 4 часа

Броят на жертвите на болести, предизвикани от резистентни на антибиотици бактерии, е по-висок от починалите от ХИВ/СПИН или малария

Саджид Джавид

Здравният министър на Великобритания: Първи показваме на света, че може да се живее с COVID-19

Теми в развитие Преди 5 часа

"COVID-19 няма да изчезне. Той ще остане с нас години, години наред, може би завинаги, и ние ще трябва да се научим да живеем с него", допълни Саджид Джавид

Алексей Навални

Алексей Навални: Западът отново пада в клопката на Путин

Свят Преди 5 часа

"Вместо да игнорират този абсурд, САЩ приемат дневния ред на Путин и тичат да организират някакви срещи. Точно като уплашен ученик, който е тормозен от друг от горния клас", казва Навални

.

Гриселда Бланко вече всяваше страх и ужас, когато Ескобар още се занимаваше с кражби на коли

Любопитно Преди 5 часа

Тя построи кокаинова империя в Ню Йорк и се доказа като един от най-влиятелните наркобосове в историята

.

ЦРУ: Все още няма обяснение за около 20 случая на "хавански синдром"

Свят Преди 6 часа

"Не сме приключили", увери директорът на ЦРУ Уилям Бърнс

Румен Радев

Румен Радев с първи коментар за посещението на Кирил Петков в Скопие

България Преди 6 часа

"Наред с всички усилия за подобряване на свързаността, за инвестиции, за икономика, сътрудничество, да не забравяме основните въпроси, които трябва да бъдат решени и реално ще отключат вратата за начало на преговори", заяви президентът