17

П оследните два дни световната тема е успешното лансиране на Heavy Falcon. Тук дори съм объркан, защото оставам с впечатление, че световната новина е, че в Космоса вече лети Tesla Roadster. В едно съм 100-процентово убеден: Илон Мъск може да продава мечти и вероятно е имал 7-ца по маркетинг.

Доказвам. Ден, след като Космосът вече не е същият, Tesla публикува финансовите си резултати. А те са плачевни. За последното тримесечие на 2017 г. компанията отчете загуби в размер на $771 млн., най-високите загуби за тримесечие в история на компанията. Положителното е, че за същия период Tesla отчете приходи в размер на $3,29 млрд., което е с цели 44% повече спрямо същия период предходната година.

Тоталът за 2017 г. е плашещ: загуба в размер на цели $2,29 млрд. спрямо загуба от $773 млн. в края на 2016 г.

Въпросът е: какво се случва на борсата при публикуване на подобни параметри?

Отговорът: крах на акциите. Но на Илон Мъск му се разминава всичко. Това е абсолютно нелогично, но един маркетингов ход от негова страна и всички искат да му стиснат ръката.

Както е ясно, успешното лансиране на Heavy Falcon и товарът на борда бе отразен повсеместно. Общото между двете компании Space X и Tesla, е шефът им. Именно това свързващо звено е причината в края на борсовия ден зад Океана акциите на Tesla да стигнат $345. Това е с $11,03 (+3,30%) повече! При рекордни загуби на същата компания…

Доставените от Tesla автомобили през последното тримесечие са 29 967, като в края на годината компанията отчита 102 000 доставки при планирани 100 000. По-любопитното е, че през миналата година Tesla е произвела едва 2425 броя Model 3, но никой не се интересува от неизпълнените обещания, важното е, че за баласт на ракетата е използван автомобил.

Тук ще напомним, че в края на това тримесечие (след 20 дни) Tesla трябва да започне да произвежда по 2500 броя Model 3 седмично, а в средата на годината – да достигне 5000.

Това е доста изместен назад график от първоначално обещаното, но е повече от сигурно, че и този график няма да бъде спазен. И какво от това?

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Електрически автомобили, които ще се появят до 5 години

Социализмът ражда „национален автомобил” във Виетнам

Градовете с най-големи задръствания

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@