Електрическата трансформация на Mercedes започва с EQC и EQA (тест драйв)
Източник: Vesti.bg
0

Щ астлив съм, че буквално пред очите ми се извършва най-голямата трансформация на автомобилната индустрия след въвеждането на поточната линия от Хенри Форд. Осъзнах този процес преди 3-4 години, днес съм абсолютно убеден, че връщане назад няма. Да, все още има различни доводи „За” и „Против” електромобилите, но неизбежното ще се случи. Ходът (поне в Европа) вече е предрешен.

Причината е, че Европейският съюз прие още по-стриктни цели за намаляване на емисиите СО2 до 2030 г. След 9 години нивата на отделяните в атмосферата емисии СО2 трябва да бъдат редуцирани с 50% спрямо 1990 г. Това е с 10% повече спрямо предишната цифра от 40-процентно намаление до 2030 г.

Двата електромотора с мощност 408 к.с. гарантират ускорение до 100 км/ч за 5 секунди. Батерията е с капацитет 80 kWh, които би трябвало да са достатъчни за до 420 км по WLTP.
Двата електромотора с мощност 408 к.с. гарантират ускорение до 100 км/ч за 5 секунди. Батерията е с капацитет 80 kWh, които би трябвало да са достатъчни за до 420 км по WLTP. Източник: Vesti.bg

Но това е само началото на края на двигателя с вътрешно горене на нашия континент. Краят може би ще бъде финално подпечатан през есента на тази година, когато от ЕС трябва да чуем предложенията за крайния вариант на бъдещия стандарт Euro 7, който трябва да влезе в сила през 2025 г. Има предложение за намаляване на NOx до 30 милиграма на километър, като от януари 2021 г. стандартът Euro 6d задължава всички автомобили да не отделят повече от 80 мг/км на тестовия стенд, както и в реални пътни условия – като се изключи допустимата грешка на преносимите устройства за измерване на емисиите, която се изчислява на максимум 34,4 мл/км.

Всичко това накара Маркус Шафер, член на борда на директорите на Daimler, да заяви в интервю следното: „В зависимост кои регулации бъдат приложени, перспективите пред двигателите с вътрешно горене може да се променят драстично – може да се стигне дори до сценарии, при който ще е почти невъзможно да регистрираш двигател с вътрешно горене от 2025 г. насетне.”

На бързозарядна станция са необходими около 40 минути, за да бъде запълнена батерията, а в домашни условия  7,30 ч.
На бързозарядна станция са необходими около 40 минути, за да бъде запълнена батерията, а в домашни условия – 7,30 ч. Източник: Vesti.bg

Посоченото дотук (и безброй други доводи) стои в основата на твърдение на германското издание Handelsblatt от началото на годината, че Ола Калениус, шеф на концерна Daimler, възнамерява да измести спирането на автомобилите с ДВГ с 5 до 8 години по-рано от предварително плануваната дата 2039 г.

Електрическият Enyaq e един от най-важните модели в историята на Skoda (тест драйв)

BMW iX3 е част от новото нормално (тест драйв)

За целта Mercedes ще трябва бързо да навлезе на електрическия фронт. Беше преди три години, когато бях поканен да тествам новия (тогава) EQC в Щутгарт, но автомобила го „тествах” само визуално, защото беше заключен. Чак сега той се появява в България, като това става успоредно с EQA и EQV.

Голямата разлика с повечето други електрически конкуренти се крие във факта, че EQC на практика е GLC с два електрически мотора. Подобна стратегия от началото изповядва и BMW, а именно на една платформа да се правят модели с ДВГ (бензинови и дизелови) или електромотор. Но това, освен своите икономически предимства, има и недостатъци на фона на моделите, изградени на специална платформа за електромобили.

Само 5 секунди са необходими на този електромобил, за да ускори от 0 до 100 километра в час.
Само 5 секунди са необходими на този електромобил, за да ускори от 0 до 100 километра в час. Източник: Vesti.bg

С EQC Mercedes подхожда по линията на по-малкото съпротивление, като изважда двигателя с вътрешно горене, резервоара, трансмисията и изпускателната система. На тяхно място монтира два електромотора и една батерия под пода на автомобила. Естествено, към тази наглед опростена схема от мен има хиляди други променени детайли, към които трябва да се добави и визията на модела.

По принцип липсата на традиционната радиаторна решетка взима доста от изразните средства на дизайнерите и самоличността на самия модел. Но тук (за разлика от EQA) това не е така, защото двата алуминиеви ламела, върху които е позиционирана огромната трилъча звезда, осигуряват познатата визия на Mercedes, макар и интерпретирана по по-различен начин. За мен изключително елегантен е задният светлинен подпис с минаващ през цялата дължина светеща линия, каквато имаме и в предната част.

KIA (д)е-Niro снима нов блокбастър (тест драйв)

Френски шик на ток: тестваме електрическото Renault Zoe

Макар като габарити да изглежда доста солидно, EQC е по-малък от конкурентите по вътрешни размери. Jaguar I-Pace е подобен като външни габарити, но е с много по-голямо междуосие и съответно – вътрешно пространство. Audi e-tron е по-голям като габарити, а Skoda Enyaq (макар двата модела да не са конкурентни като позициониране) е колосално по-голяма като вътрешен обем. И въпреки това, Mercedes е много по-тежък от всички със своите около 2,5 тона.

Източник: Vesti.bg

Това естествено се отразява на консумацията на електричество. От софийския Ring Mall до с. Белчин са около 40 км, за която дистанция разходът беше около 30 kWh. Позволих си да усетя какво дават тези 408 к.с. и 765 Нм. На хартия ускорението до 100 км/ч трае 5 секунди, но усещането е за по-малко време. Трябва да призная, че чувството е приятно, макар смисълът на електромобила да не е в това упражнение. Иначе в завои ситуацията става напрягаща заради тези 2,5 тона.

Източник: Vesti.bg

Но ако се абстрахирам от факта, че тази кола не е предназначена за скоростна превземане на завои, в интериора човек се чувства просто прекрасно. Нещо коренно различно от конвенционалните модели на Mercedes няма, но пък луксът, скъпите материали, високите технологии, абсолютната тишина и безопасност са на нивото, заради което Mercedes си е заслужил сравнението „Mercedes и всички останали”.

Маркирах тишината на борда и затова ще задълбая малко, като кажа, че шумът от гумите и окачването са брилянтно неутрализирани. А адаптивното окачване върши страхотно работата си (при 2,5 тона), за да абсорбира неравностите на пътя и утопията на борда да не се нарушава.

Комбинираният разход на електроенергия е 15,7 kWh/100 км, а пробегът достига до 426 километра (по WLTP).
Комбинираният разход на електроенергия е 15,7 kWh/100 км, а пробегът достига до 426 километра (по WLTP). Източник: Vesti.bg

Подобно на EQC, по-малкият му електрически събрат започва живота си като GLA, но след хирургическа намеса получава литиево-йонна батерия и електромотор (освен други части). С други думи, той не разчита на специално създадена електрическа платформа, което носи със себе си някои негативи, свързани най-вече с използваемото вътрешно пространство. Но въпреки това, EQA е електромобилът, който много силно ме впечатли с един конкретен факт, на който след малко ще обърна специално внимание.

Но първо ще отметна техническите параметри в EQA 250, задвижван от асинхронен електромотор на предната ос. Той генерира мощност от 190 к.с., а максималният въртящ момент е 375 Нм. Динамиката? EQA 250 ускорява от 0-100 км/ч за 8,9 секунди, а максималната скорост е ограничена на 160 км/ч. По-мощна и бърза версия с 4Matic също ще се предлага, но към този момент у нас е налична само версията EQA 250.

BMW M3 Competition е есенцията на баварската философия (тест драйв)

Peugeot 3008 e обект на желание (тест драйв)

Моторът черпи енергия от батерия с използваем капацитет от 66,5 kWh, която осигурява пробег на модела до 426 км по цикъла WLTP. Батерията (произвеждана в Германия) е съставена от пет модула, като е разположена под пътническото отделение, по средата на автомобила. Най-ниската точка на автомобила е долният ръб на страничните прагове, като така се осигурява просвет от над 200 мм.

Батерията е част от интелигентната система за топлинно управление на EQA. Ако се активира навигацията с Electric Intelligence, батерията може предварително да се подгрее или охлади по време на движение, за да се гарантира, че ще е в оптимален температурен прозорец, когато достигнете бързозарядна станция. Всичко това помага да се намали времето на зареждане. Времето за зареждане от т.н. Wallbox в домашни условия е 5 ч и 45 мин (10% до 100%), а на обществена бърза станция (макс. 100 kW) батерията се пълни от 10 до 80% за 30 минути.

Приблизително 5,45 ч е времето за зареждане на батерията на EQA от 10 до 100% с Wallbox станция. Зареждането от 10 до 80% на бързозарядна (100 kW) станция отнема само 30 минути.
Приблизително 5,45 ч е времето за зареждане на батерията на EQA от 10 до 100% с Wallbox станция. Зареждането от 10 до 80% на бързозарядна (100 kW) станция отнема само 30 минути. Източник: Vesti.bg

Като се абстрахирам от чисти цифри, Mercedes EQA ме впечатли изключително много с един прост факт: това е електромобилът, който най-точно е показвал измината дистанция и оставащ пробег. Точно това несъответствие е един от проблемите пред електромобилите, тъй като трудно можеш да им се довериш за реалната дистанция, която можеш да изминеш. Но не и този път.

Рог на изобилието от Renault Megane (тест драйв)

Citroen залага пластичен експлозив С-4 (тест драйв)

Потеглям от с. Белчин посока Дупница, след това магистралата и към София. На таблото е изписан пробег от 280 км. Връщам автомобила след изминати точно 90 км, като на борд компютъра се изписва, че ми остават 196 км. Средният разход е 17,2 kWh при средна скорост 68 км/ч. Ща кажа също, че за пръв път си позволявам да карам на магистрала със 140-145 км/ч, което по принцип избягвам да правя с електромобил. Но средният разход и точността между маркираните параметри ми го позволява.

Цена на EQA за България започва от 105 600 лв. (с ДДС), като в нея са включени линия Progressive, широкоекранен медиен кокпит, пакет паркиране с камера за заден ход, светодиодни светлини, амбиентно осветление с 64 цвята и други.
Цена на EQA за България започва от 105 600 лв. (с ДДС), като в нея са включени линия Progressive, широкоекранен медиен кокпит, пакет паркиране с камера за заден ход, светодиодни светлини, амбиентно осветление с 64 цвята и други. Източник: Vesti.bg

За оптимизиране на пробега помага и системата ECO Assist, която предлага процес на рекуперация, който е оптимизиран спрямо пътната ситуация. Моделът ви предлага възможност сами да изберете измежду пет режима на рекуперация, което става от волана. Но може да оставите тази задача и на ECO Assist, който се уповава на навигационните данни, разпознаването на пътните знаци и информацията от системите за интелигентна безопасност (радар и стерео камера). По този начин системата взима предвид профила на пътя, ограниченията на скоростта и разстоянието спрямо движещите се отпред автомобили, за да оптимизира скоростта на движение и силата на рекуперация.

Източник: Vesti.bg

GLA е изненадващо просторен кросоувър, но EQA не е. Причината за това вече изтъкнах, а резултатът е, че на мястото на втория ред седалки е по-скоро като в хечбек. Обемът на багажника също е подобен със своите 340 литра. Отпред конфигурацията е добре позната, свързаните в един пален дисплеи на приборното табло и централната конзола дават всичко необходимо като информация, като единствената разлика със стандартния автомобила са различните графики и функции за показване на консумацията на електричество. Акцент в интериора са вентилационните отвори, които в този случай бяха изпълнени в цвят Rose Gold. На мен обаче ми допада много повече синият амбиентен цвят (и синьото оцветяване на арматурното табло), който на тъмно стои чудесно. Иначе пластмасовите лостчета на волана ми напомнят, че съм слязъл под нивото на EQC, който карам първо.

EQA стандартно идва със стоманени пружини и многоточково задно окачване, което оптимизира не само пътното поведение, но и прецизността на кормилното управление. За по-претенциозните клиенти има опция за адаптивни амортисьори, които по принцип са за предпочитане, но в този случай цената скача драстично и смятам, че тази опция може да бъде прескочена. А и едва ли много клиенти ще залагат на режим „Sport”, защото той не дава нещо кой знае какво в завоите, така че се съмнявам собствениците му да атакуват „Трансфагараш” точно с този автомобил.

EQA може да не е най-вълнуващият електромобил на пазара – или в EQ гамата – но е точно това, от което Mercedes се нуждае през 2021 г. Да не забравяме, че към него вече се присъедини и EQB, а тази есен у нас ще дойде и върховният EQS, който е нещо, което никой друг не предлага.

Стартовата цена на EQC e 145 800 лв. (с ДДС), като спецификите в оборудването се характеризират с включени AMG линия в интериора и екстериора и други.
Стартовата цена на EQC e 145 800 лв. (с ДДС), като спецификите в оборудването се характеризират с включени AMG линия в интериора и екстериора и други. Източник: Vesti.bg

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Въпрос към радио Ереван: - По какво се различават, мъжът от годеника? Отговор: - Вместо цветя... купува зеленчуци!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ООН: 996 камиона с хуманитарни помощи са влезли в Газа от началото на операцията в Рафах

ООН: 996 камиона с хуманитарни помощи са влезли в Газа от началото на операцията в Рафах

Свят Преди 3 часа

800 от въпросните камиони са били натоварени с храна

Иновативен предприемач се бори с изменението на климата в Африка

Иновативен предприемач се бори с изменението на климата в Африка

Свят Преди 4 часа

Земеделски производители и предприемачи в целия регион също въвеждат иновации и търсят решения за справяне с продоволствената криза

"Сърцето ми е разбито на хиляди парчета": Хаосът в Хаити взе жертви

"Сърцето ми е разбито на хиляди парчета": Хаосът в Хаити взе жертви

Свят Преди 5 часа

Те са били простреляни и убити при нападение от банда

Транспортираха с хеликоптер пострадал мъж от Рилските езера

Транспортираха с хеликоптер пострадал мъж от Рилските езера

България Преди 6 часа

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната

<p>Украйна е спряла&nbsp;руската атака в Харковска област (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

"Терорът не трябва да остане ненаказан": Украйна е спряла руската атака в Харковска област

Свят Преди 6 часа

Според Киев целта на Русия е да разтегне до краен предел отбранителните линии на украинските сили

<p>Румен Радев с традиционен прием по случай 24 май (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Румен Радев с традиционен прием по случай 24 май

България Преди 7 часа

Нашето общество може да успява, когато обединим усилия в името на духовното израстване, заяви държавният глава

Руски съд остави в ареста американския войник, задържан по обвинения за кражба

Руски съд остави в ареста американския войник, задържан по обвинения за кражба

Свят Преди 7 часа

Той заяви чрез преводач, че ще остане в Русия по време на разследването и съдебния процес

Изписват мъжа, ударен от мълния в София

Изписват мъжа, ударен от мълния в София

България Преди 7 часа

Това съобщиха от болница „Света Анна”

<p>Орбан с коментар за военната&nbsp;подкрепа&nbsp;за Украйна</p>

"Ние не одобряваме това": Орбан с коментар за военната подкрепа за Украйна

Свят Преди 7 часа

Той намекна, че НАТО и Европейският съюз се насочват към по-пряк конфликт с Русия

<p>&quot;Путин е готов да замрази войната&ldquo;</p>

Руски източници: Путин е готов да замрази войната в Украйна

Свят Преди 8 часа

Путин е готов за прекратяване на огъня и замразяване на войната в Украйна, съобщиха високопоставени руски източници

МС нареди на Израел "незабавно" да спре военните си действия срещу Рафах

МС нареди на Израел "незабавно" да спре военните си действия срещу Рафах

Свят Преди 8 часа

Решението, прочетено на глас от съдията Науаф Салам, е в отговор на спешна молба, подадена от Южна Африка

Митничари от Свиленград конфискуваха 50 хил. таблетки метамфетамин

Заловиха българин с 40 килограма метамфетамин в Румъния

България Преди 8 часа

Българинът е задържан и е разследван за международен трафик на наркотици

<p>Ето как България&nbsp;отбеляза 24 май (СНИМКИ)&nbsp;</p>

Шествия и празнични програми: България отбеляза 24 май

България Преди 8 часа

С шествия и награждаване на изявени дейци на образованието, културата и изкуството почетохме празника

<p>&quot;Подобни действия са неприемливи. ЕС очаква обяснения от Русия&quot;&nbsp;</p>

ЕС: Действията на Русия по границата с Естония са "неприемливи"

Свят Преди 9 часа

Естонските граничари заявиха, че руските им колеги са премахнали през нощта шамандурите, поставени на река Нарва, която разделя двете държави

<p>Няколко държави от ЕС се опитват да сплашват съдии от МНС</p>

Борел: Няколко държави от ЕС се опитват да сплашват съдии от МНС

Свят Преди 9 часа

"Не ги заплашвайте, не се опитвайте да повлияете на решението им", предупреди той