McLaren Speedtail струва 4 млн. лева. Дизайнът му е дело на българин
Източник: Alex Aleksiev
6

З апочвам с няколко факта относно въпросния автомобил, за да добиете представа какво творение е създал младият автомобилен дизайнер, чийто първи стъпки в живота му са в столичния квартал Обеля. Във видеото ще видите представянето на McLaren 720S, първият проект, по който Алекс е работил. Негово дело е интериорът.

McLaren Speedtail е най-бързият модел на марката. Това се дължи на 4,0-литров битурбо V8 двигател с максималните 746 к.с. и 802 Нм въртящ момент. Той се подпомага от електромотор с 309 к.с. и 351 Нм. Сумарната им мощност възлиза на 1036 к.с. (тъй като двата агрегата достигат пиковата си мощност в различни моменти).

За разлика от модела Р1, Speedtail не може да се движи само на ток, но пък ускорява от 0 до 300 км/ч за ненормалните 12,8 секунди. За сравнение: Bugatti Chiron прави същото упражнение за 13,1 сек. Това е възможно благодарение на теглото от само 1430 кг, но и на уникалната капкообразна форма, за която „вина” носи родното момче.

McLaren Speedtail: най-бързият автомобил на марката. Дизайнът е дело на двама човека. Алекс започва екстериора, след което разменят ролите с колегата си, за да довърши интериора.
McLaren Speedtail: най-бързият автомобил на марката. Дизайнът е дело на двама човека. Алекс започва екстериора, след което разменят ролите с колегата си, за да довърши интериора. Източник: Facebook/Alex Aleksiev

Александър Алексиев е роден през март 1987 г. Както голяма част от момчетата, той също рисува коли и мотори като малък. Но сегашната му позиция не би била възможна, ако бе останал в България. През 1996 г. цялото му семейство (сестра и родители) заминава за слънчева Калифорния. Оттам започва и слънчевата му автомобилна автобиография.

„Никога не съм мислил, че има хора, които професионално се занимават с това да рисуват автомобили и мотори. Разбрах това едва в 11-и клас, една година преди завършване. Гледах едно телевизионно шоу за тунинг автомобили. Тогава видях, че колите първо се рисуват, след което се пристъпва към тунинга. Тогава разбрах, че трябва да обединя моята страст към рисуването на автомобили с професионално развитие.”

Самолетите са сред най-големите вдъхновения за Алекс.
Самолетите са сред най-големите вдъхновения за Алекс. Източник: Facebook/Alex Aleksiev

Вижда, че главният герой (става въпрос за Чип Фус и неговото шоу Overhaulin ["Основен ремонт"]) в шоуто е учил в Art Centre College of Design, Пасадена, Калифорния. Каква по-добра причина от тази да продължи обучението си именно там. Алекс разказва, че основното нещо в обучението и приема в колежа, е талантът. Да, оценките също са важни, казва той, но талантът (и идеите) е това, по което те оценяват зад Океана.

Обучението в колежа завършва през декември 2012 г., а от юни 2013 г. започва (първо на 6-месечен изпитателен срок) в McLaren. Спирам разказа му с въпроса: Ти ли кандидатства, или те те харесаха от колежа?

Следва бърза усмивка и се появява нова българска следа в този разказ. „Кандидатствах, но имах познат (и то какъв), който също беше завършил Art Centre, Франк Стефенсон (тогавашният директор на McLaren, работил преди това за Ferrari, Maserati, Mini, Fiat, Lancia и Alfa Romeo). Запознахме се на една изложба в Пебъл Бийч (става въпрос за Конкурса за елегантност). Заговорихме се и смешното беше, че неговата приятелка се оказа българка и много пъти е посещавал България. Започнахме да поддържаме връзки и от време на време да се виждаме по различни изложби. На едно специално събитие за потенциални клиенти в Бевърли Хилс за представяне на McLaren P1, още преди да покажат колата публично, се видяхме пак с него. Бях току що завършил, готов за работа и за света, винаги с едно USB с портфолио и автобиография в джоба. И тогава директорът на колежа му каза: „Я вземи Александър при теб”. Франк ми каза – давай порфолио. В същия момент му подадох USB-то и с това започна всичко.”

Две-три седмици по-късно се чуват по телефона и шефът на McLaren му казва да идва. Алекс пълни един голям куфар и от слънчева Калифорния се приземява в Уокинг, Великобритания.

„Кацам на летището и ми казват – започваш в понеделник, а в четвъртък трябва да си готов със скиците, защото започваме работа по 720S. Дори не ми показаха сградата, казаха да започвам да рисувам.”

И той започва без да спира до днес. В началото дизайнерското студио е от 5-6 човека, а сега са 11-12 дизайнера, иначе в цялото студио работят около 40-50 човека. (Иначе за McLaren Automotive зная със сигурност за още двама българи на много висока позиция, като единият прави задното окачване на болида на McLaren за F1.)

Първият му проект, както вече казах, е работа по интериора на McLaren 720S. След това получава постоянна работа в подразделението MSO на McLaren. Това е отделът за специални поръчки, т.е. отделът за задоволяване нуждите на най-специалните и най-заможни клиенти, които отиват в McLaren с молбата за уникален автомобил. Тук той работи по няколко лимитирани серии.

До най-голямата си гордост: Speedtail
До най-голямата си гордост: Speedtail Източник: Facebook/Alex Aleksiev

„Тук съм работил по различни проекти, например 10 коли по специална поръчка за клиент от Калифорния. Той си ги поръча, за да може да отиде някъде на обяд с приятелите си, всички да ги видят, след което да отидат на някоя писта и да се забавляват.”

Така се стига до въпросния Speedtail, част от MSO. Алекс започва дизайна на екстериора, след което той е завършен от негов колега, а Алекс завършва интериора.

Разказва, че обикновено дизайн процеса на един McLaren отнема между 16-18 месеца, като има проекти, които отнемат само 6. Специално за Speedtail процесът е продължил 2 години. Целта през тези две години е била да се постигне възможно най-ниският коефициент на челно въздушно съпротивление, след което и възможно най-ниското тегло.

От тази кола ще бъдат произведени 106 бройки. Чакат 250 човека, готови да платят 1,75 млн. лири преди облагането. Вероятно една от тях ще "кацне" в България!
От тази кола ще бъдат произведени 106 бройки. Чакат 250 човека, готови да платят 1,75 млн. лири преди облагането. Вероятно една от тях ще "кацне" в България! Източник: Alex Aleksiev

Автомобилът първоначално е замислен в серия от 6 бройки, след това скачат на 12, после 64 и така се стига до окончателна цифра от 106 бройки. Тя е избрана, тъй като оригиналът McLaren F1 (чийто духовен наследник е Speedtail) е произведен именно в тираж от 106 екземпляра.

В момента има 250 чакащи (за 106 коли), готови да платят 1,75 млн. лири (преди облагането). Една от тях най-вероятно ще пристигне в България!

Иначе Алекс е изключително скромно и обикновено момче. Живее с унгарската си приятелка в Уокинг, на няколко минути от офиса си. До там кара служебен Hyundai Tucson. Мечтата му е да работи за Lamborghini (пожелавам му да я сбъдне), а връзката с България не е прекъсвал никога. Идва си 2-3 пъти годишно, за да се вижда с роднините си. Лети и до САЩ, където живеят родителите му и сестра му.

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земетресение в Румъния

Земетресение в Румъния

Свят Преди 19 минути

Епицентърът е бил на 20 километра западно от Пятра Нямц и на два километра северно от Биказ

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 43 минути

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 44 минути

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 57 минути

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 1 час

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 1 час

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 1 час

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 1 час

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 1 час

Българките отивали зад граница с обещание за работа

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Свят Преди 1 час

Украинската армия заяви, че 26 дрона са били унищожени в Одеска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Свят Преди 1 час

Предишното изригване беше на 26 март

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Свят Преди 2 часа

През последните седмици протести на наземния персонал и на екипажите доведоха до забавянето и отменянето на стотици полети

Родителите на Ивана от Дупница дават 50 000 лева награда за откриването ѝ

Родителите на Ивана от Дупница дават 50 000 лева награда за откриването ѝ

България Преди 2 часа

Хиляди доброволци опитаха да помогнат, но следа от момичето така и не се откри

Празник е! Имен ден имат хората, чието име значи "воин"

Празник е! Имен ден имат хората, чието име значи "воин"

Любопитно Преди 2 часа

На 28 март църквата почита паметта на свети Боян-Енравота и на преподобните Иларион и Стефан Изповедник

<p>Лют пипер и вериги: Майка изтезава двете си деца в &quot;паник стая&quot;&nbsp;</p>

Лют пипер, метални вериги и белезници: Психотерапевт и майка изтезавали две деца в "паник стая"

Свят Преди 2 часа

Месеци наред Руби и Хилдебранд принуждавали най-малките деца да работят на знойна горещина