В Либия – нови лидери и стари проблеми
Източник: iStock/Getty Images
12

Н еобходими бяха малко повече от пет месеца преговори, за да може ООН да организира форум с представители на трите либийски района. На 5 февруари Либийският форум за политически диалог, който заседава в Женева, избра ново преходно правителство на Либия на фона на два други неуспешни опита да се гласува Президентски съвет.

Новият кабинет се оглавява от технократа и бизнесмен Абдул Хамид Дбейба, който има много близки отношения с Турция и произлиза от един от основните либийски градове, Мисрата. Заедно с него в кабинета ще влезе Мохамад Менфи, който измести човека, спряган за фаворит от Египет и Франция – Агила Салех, председателя на парламента в Тобрук. Менфи ще бъде председател на Президентския съвет, в който влизат още двама души с влияние в Либия - Абдула ал Лафи и Муса ал Кони, брат на световноизвестния автор Ибрахим ал Кони.

Турция побърза да поздрави новия кабинет – същото направи и Италия. Малко по-късно френският президент Еманюел Макрон изрази подкрепата си и покани Дбейба в Париж. Гърция обяви, че подкрепя усилията за намиране на решение в Либия и изпрати поздравления, макар че Атина изгони Менфи, служил като либийски посланик, в знак на протест след сключването на споразумение между Триполи и Турция в края на 2019 г. Русия засега предпочита да запази мълчание, но не се очаква да посрещне новините с позитивизъм.

Либия се намира в патова ситуация, като до съвсем скоро столицата Триполи беше обсадена от бунтовническите сили на генерал Халифа Хафтар. Русия и ОАЕ изпращат сериозни количества оръжия и разузнавателна информация с идеята да подкрепят офанзивата на генерала, което предизвика намесата на Турция. Анкара подписа в края на 2019 г. споразумение с Либия, включващо сътрудничество в областта на сигурността и отбраната. ООН опитва няколко пъти да осъществи преговори между враждуващите либийски сили и милиции, но без особен успех до този момент. Гласуването на 74 либийски делегати в Женева е първият сериозен пробив в намирането на дипломатическо решение на конфликта.

Новият временен кабинет на Абдул Дбейба ще трябва да съжителства с Правителството на националното съгласие, водено от министър-председателя Файез ал Сераж. Трябва да се припомни, че Сераж беше предложен за поста през 2015 г. от тогавашния пратеник на ООН, испанеца Бернардино Леон. Тогава целта също беше политическо помирение и обединение на разделените институции, след като парламентът, чиито сили оглавява Халифа Хафтар, се премести от Триполи на изток в Тобрук.

Кабинетът на Дбейба ще има около 20 дни, за да получи одобрението на парламента. Само до преди няколко месеца това щеше да е трудно начинание – Агила Салех и либийските депутати в Тобрук оспорваха легитимността на Сераж и кабинета в Триполи. Самият Салех има подкрепата на Египет, ОАЕ и Франция, и беше считан за основен претендент да оглави Президентския съвет. Салех обаче създаде вълна от недоволство, след като представи идеята си за преместване на столицата от Триполи в контролирания от руски части град Сирт. Малко по-късно редица депутати се върнаха в Триполи и е много вероятно на фона на тези промени в лагерите, Дбейба да получи одобрение.

Новият кабинет трябва да положи основата за възстановяването на разкъсаната държава, затънала в гражданска война от седем години. Една от основните трудности е свързана с преструктурирането на секторите, свързани с отбрана и сигурност, където на водещи места са лидери на милиции, участвали в битки срещу Хафтар и имат свои собствени цели в Триполи. Да се постигне съгласие между командири, сражавали се до вчера по бойните полета, ще е трудно начинание дори за много по-опитни политици. Всички тези усложнения правят фигурата на новия премиер Дбейба още по-важна. Русия и Турция играят ключова роля в Либия, като двете държави са на противоположни позиции. Въпреки че споразумението за прекратяването на огъня не е нарушавано сериозно от миналия октомври, нито една от страните не изтегли своите сили и наемници. Официално на 23 януари изтече срокът на подкрепено от ООН споразумение за изтегляне на чужди сили – най-вече наемници – от либийска територия, но това така и не се случи. Дори напротив – в края на януари Русия изпрати още близо 300 души от компанията „Вагнер“, които ще подсилят защитните линии около авиобазата Ал Джуфра и град Сирт. Русия изгради там линия с постове, които имат за цел да предотвратят евентуална атака срещу силите на Хафтар.

Ситуацията виси на косъм, а международните наблюдатели са скептици относно прекратяването на конфликта чрез дипломатическо решение. Ако новият кабинет успее да заработи все пак, то ще има ограничен обхват заради геополитическите сблъсъци. ООН се надява, че напрежението няма да се отрази на работата на премиера и спокойствието ще продължи до 24 декември, когато са насрочени изборите. Очакванията са, че една от първите задачи на Дбейба е да договори оттеглянето както на турските, така и на руските военни сили. Постигането на споразумение с турците не изглежда изключено, като се има предвид, че Абдул Хамид Дбейба е една от любимите фигури на Анкара сред либийските политици. По тази линия Турция може да играе основна роля в подпомагането на либийците да постигнат целите си. Новият премиер има ислямистка ориентация, а родният му град, Мисрата, е сред основните сили, защитаващи подстъпите към столицата Триполи. Мисрата също така е важно пристанище, през което Турция вкарва военна помощ за либийското правителство.

От руска страна ще е по-сложно. Близостта на Дбейба до Анкара, заедно с и без това враждебната позиция на Русия срещу всеки план, който в момента изключва Хафтар, правят сближаването на позициите трудна задача. Очаква се подкрепата, която новото правителство получава от международната общност като цяло, да играе важна роля при изтеглянето на военните сили от двете страни. Самият ЕС чрез първия си дипломат Жосеп Борел, изрази важността от спазването на военното споразумение, постигнато в края на миналата година от двете страни.

Сделката, която освен че включва изтеглянето на наемниците от Либия, включва ембарго върху пратките с оръжия и прекратяването на огъня, като последното е единствената точка от споразумението, което за момента е спазено от Турция и Русия.

При всички положения Либия остава основен проблем и приоритет на регионалните сили. Франция е една от държавите, които губят влияние заради избора на нов кабинет в Женева. Париж подкрепя силите на Хафтар и парламента в Тобрук и развитието на ситуацията не е в интерес на Макрон. ОАЕ изглежда не спират с подкрепата си за Хафтар, както и руснаците. Макар изборите на 5 февруари в Женева да се считат за дипломатически успех, има множество подводни камъни по пътя на новия кабинет, които могат да обърнат хода на събитията през следващите месеци. Генерал Хафтар вероятно ще заяви официално, че подкрепя Дбейба, но истината е, че той и поддръжниците му вярват, че правителството ще се окаже слабо и така ще могат да поставят целите си на дневен ред отново.

Турция и Русия в сблъсък в Либия, ЕС очаква бежански натиск

"Шугалей" – филмът, който не разказа всичко за ролята на Русия в Либия

Крехкият баланс между Турция и Русия започва да се пропуква

Коментари 12
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

12 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Месец след началото на пролетта: Половин метър сняг падна в Италия

Свят Преди 1 минута

Максималните температури не надвишават 9 градуса, обмислят да отворят отново ски пистите

<p>Семерджиев трябва да плати 700 000 лв. обезщетение на близките на загиналите</p>

Апелативният съд потвърди: Семерджиев трябва да плати 700 000 лв. обезщетение на близките на загиналите

България Преди 1 минута

Решението на САС подлежи на обжалване и протестиране пред Върховния касационен съд

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

Публикуваха в "Държавен вестник" указа на президента за промените в служебния кабинет

България Преди 29 минути

Радев издаде указ и назначи служебния министър-председател Димитър Главчев и за служебен министър на външните работи

<p>Автошествие в защита на комплекса &quot;Марица изток&quot;</p>

Миньори и енергетици с протест в защита на комплекса "Марица изток"

България Преди 37 минути

Сборният пункт е на площад "Александър Батенберг"

<p>Революционно - туристите вече ще влизат във Венеция с билети</p>

За първи път в историята - туристите вече ще влизат във Венеция с билети

Свят Преди 39 минути

Целта е да се намали натиска върху италианския град, който се задъхва под тежестта на масовия туризъм

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Какво е плодороден прозорец? Ето отговора

Любопитно Преди 54 минути

Водещи на събитието ще бъдат гл. редактор на Ohnamama.bg Наталия Мазгарева и писателят Георги Блажев

Еминем празнува 16 години трезвеност

Еминем празнува 16 години трезвеност

Любопитно Преди 1 час

Почти фаталното предозиране с наркотици през 2007 г. е било сигнал за събуждане, който го е мотивирал да изтрезнее

<p>Великобритания обявява&nbsp;онлайн мрежа&nbsp;за терористична организация</p>

Великобритания обявява "Терорграм колектива" за терористична организация

Свят Преди 1 час

Министърът обяви, че това ще е първата онлайн мрежа, която ще бъде обявена за терористична организация

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Том Холанд се завръща в четвъртата част на "Спайдърмен"

Любопитно Преди 1 час

27-годишният актьор се превъплъти в образа на супергероя на Marvel в три филма досега

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Учени откриха вилата, в която е починал Октавиан Август

Свят Преди 1 час

В северното подножие на Везувий е открита част от сграда, която според тях е била използвана от първия император на Рим

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

Разбита уста, счупен зъб и синини: Родители съобщават за инцидент в детски център в Пловдив

България Преди 2 часа

Момченцето, което е на година и 11 месеца е със средна телесна повреда

"Хизбула" изстреля десетки ракети по Израел, Тел Авив отвърна

"Хизбула" изстреля десетки ракети по Израел, Тел Авив отвърна

Свят Преди 2 часа

Близо 280 бойци на "Хизбула" са били убити при размяната на удари през израелско-ливанската граница досега

<p>$ 5 000 струва бягството от&nbsp;Газа</p>

“Ще му помогна да избяга": Срещу $ 5 000 туристическа агенция извежда хора от Газа

Свят Преди 2 часа

Мнозина са търсили финансова помощ от приятели и семейство – или са стартирали кампании за финансиране в интернет с отчаяни молби за помощ

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Картата на Иран разкрива колко близо са били израелските удари до ядрени обекти

Свят Преди 2 часа

Нито един ирански служител не призна публично, че Израел стои зад атаката, докато Израел също не коментира ударите