25

Р усия ще подкрепи кандидатурата на Кристалина Георгиева за длъжността управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ).

Това се посочва в съобщение на Министерството на финансите на Руската федерация, цитирано от TACC.

"Русия има положително отношение към номинирането на Кристалина Георгиева и ще бъде готова да я подкрепи по време на предстоящия вот", гласи позицията на Кремъл.

На 2 август Европейският съюз реши да предложи Георгиева за поста директор на МВФ. Така за първи път в 75-годишната история на Фонда той може да бъде ръководен от представител на държава, чиято икономика принадлежи към „развиващите се пазари”.

Георгиева вероятно ще спечели вота, тъй като страните от ЕС имат 44% от гласовете в МВФ, за да получи повече от 50%, кандидатът от България трябва да събере подкрепата на само още няколко държави. Делът на Руската федерация от акциите с право на глас на Фонда е 2,59%. Но Москва има влияние и върху редица други държави от бившето съветско пространство. Самата България държи 0,21% от акциите с право на глас в МВФ.

Руската позиция може да доведе до негативна реакция от САЩ, които държат 16,52% от гласовете във Фонда. Но пък това вероятно ще накара Китай, с неговите 6,09%, също да подкрепи Георгиева.

"Кандидатурата на Георгиева изглежда е правилният избор. Госпожа Георгиева е блестящ дипломат, всестранно обучен икономист, компетентен високопрофесионален финансист. В ситуацията на засилващ се протекционизъм в световната икономика нейният опит в решаването на проблеми на развитието ще бъде полезен както никога досега", посочват от руското финансово министерство.

Настоящият директор на МВФ французойката Кристин Лагард беше предложена за президент на Европейската централна банка (ЕЦБ). На този пост, на 1 ноември, тя трябва да замени италианеца Марио Драги.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@