9

Т ази година светът беше разтърсван многократно от катастрофи, кризи или събития, за които се считаше, че е невероятно да станат реалност. От бежанската криза, през атентатите, земетресенията, кончината на звезди, до референдума за излизане на Великобритания от Европейския съюз и изборите в САЩ.

Китайското проклятие: „Дано живееш в интересни времена“ изглежда се сбъдна през 2016 година.

Всичко започна още в навечерието на Нова година на централния площад в Кьолн. Германците откриха ново измерение на престъпността – сексуалното насилие от имигранти. В полицията бяха получени стотици оплаквания. А скандалът се разрасна, след като стана ясно, че информацията за престъпленията е била крита от обществеността в продължение на няколко дни.

Само седмица по-късно 11 германски туристи бяха убити при атентат в центъра на Истанбул. Те станаха жертва на атентатор самоубиец от терористичната организация „Ислямска държава“. Инцидентът имаше катастрофален ефект върху туристическия сезон в Турция.

Вижте кадри от атентата в Истанбул

През февруари в медиите изтече запис на разговор на турският президент Реджеп Ердоган с президента на Европейския съвет Доналд Туск, осъществен по време на срещата на Г-20 в Анталия, през 2015 г. В него държавният глава на Турция директно заплаши да пусне бежанците към Европа, като „отвори вратите към България и Гърция“.

Междувременно два пътнически влака се сблъскаха в Германия, отнемайки живота на 10 и ранявайки повече от 50 души.

Март започна спокойно, но завърши по разтърсващ начин. Атентат на „Ислямска държава“ потопи белгийската столица Брюксел в кръв. Загинаха 34 души, а 198 бяха ранени, след като трима терористи атакуваха летище „Завентем“ и метростанцията „Малбек“. След атентатите в Париж миналата година, ударът в Брюксел отново накара Европа да заживее в страх.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Вижте терора в Брюксел в снимки

Той имаше отражение и в България, където неуредени лични взаимоотношения между българин и афганистанец доведоха до фалшив сигнал за предстоящ атентат в София, край „Плиска“. Информацията обаче попадна в сайта на „Фейсбук“ страницата на Консулската служба на Държавния департамент на САЩ и за кратко страната ни се озова сред тези застрашени от терористична опасност.

Април тръгна със световна финансова афера. Международното разследване, започнало от „Зюддойче цайтунг” (Süddeutsche Zeitung) и реализирано в продължение на година от над 100 вестника, разкри документите на панамската адвокатска фирма „Мосак Фонсека”, занимаваща се с регистриране на офшорни компании в данъчни убежища. В скандала бяха замесени и поне 50 дружества, 16 собственици и 78-ма акционери от България.

В средата на месеца поредица от земетресения от 6-та и 7-ма степен по Рихтер разтърси японския остров Кюшу. Загинаха 41 души, хиляди бяха ранени, а десетки хиляди бяха евакуирани. Серията от трусове предизвика и изригване на вулкана Асо.

Земетресение от 7-ма степен по Рихтер в Япония

На 21 април почина световната поп-икона Принс. Той си отиде от света на 57-годишна възраст в резиденцията си в „Прейсли парк” в Минесота след свръхдоза опиоид.

Уникални и неподправени: Най-последните снимки с Принс

Май се отличи с катастрофата на самолет на „EgyptAir“ с 66 души на борда, който се разби в Средиземно море. Записите от черните кутии показаха, че непосредствено преди инцидента пилотите са се опитвали да потушат пожар на борда, а разследващите установиха следи от експлозиви по останките.

През юни ислямистът Омар Матин откри стрелба в гей клуб в Орландо. Той уби 48 и рани над 50 души. Въпреки че в САЩ жертвите на огнестрелни оръжия са около 10 хил. всяка година, стрелбата в Орландо постави своеобразен рекорд по брой на убитите. Отговорност за кървавата баня пое „Ислямска държава“.

Бдение в памет на застреляните в Орландо

В света, завладян от несигурност и страх, изглеждаше, че терористичната групировка е основната заплаха за установения ред. И тогава, на 24 юни, мнозинството от жителите на Великобритания гласуваха на референдум да излязат от Европейския съюз. Новината за „Брекзит“ доведе до срив на глобалните финансови пазари, оставката на цялото английско правителство и основателно повдигна въпроса – идва ли краят на обединена Европа?

Източник: ЕПА/БГНЕС

Великобритания, каквато не сте я виждали досега - изоставена и в руини

Разтърсващите събития не спряха и през юли. „Ислямска държава“ отново напомни за себе си, този път в Ница. Вечерта на 14 юли камион, управляван от тунизиеца Мохамед Булел, прегази стотици хора на крайбрежната алея на френския туристически град. Загинаха 84 души, а над 300 бяха ранени.

ПРЕДИ и СЛЕД атентата в Ница: Красота и ужас на Английската алея

Следващата вечер Турция беше разтърсена от опит за държавен преврат. В крайна сметка президентът Реджеп Ердоган надделя над заговорниците с помощта на мнозинството от турското население, което излезе по улиците в подкрепа на управляващите. По време на опита за преврат загинаха 265 души, от тях 161 цивилни граждани. Ответните мерки обаче бяха безпрецедентни. Над 70 хил. души бяха арестувани. А срещу 10 хиляди други бяха предприети репресивни мерки. На практика всякаква опозиция на управляващите в Турция беше смазана.

Ето как опитът за военен преврат се провали

През август Италия беше разтърсена от опустошително земетресение. Историческият град Аматриче беше сринат. Загинаха над 250 души. Хиляди останаха без покрив над главите си.

Източник: ЕПА/БГНЕС

Така изглеждаше Италия след силния трус

На този фон септември беше може би най-спокойният месец от годината. Най-драматичното събитие с глобален отзвук бе раздялата на холивудската двойка за пример – Брад Пит и Анджелина Джоли. Причина за развода станаха обвинения от страна на Анджелина за грубо отношение на Брад към Мадокс – най-голямото от шестте им деца.

От първата до последната любов - жените в живота на Брад Пит в СНИМКИ

През октомври Реджеп Ердоган предизвика остри реакции, най-вече от Гърция и в доста по-слаба степен от България, след като обяви, че „Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и егейските острови“ са част от плана за национално обединение на Турция.

Междувременно в Йерусалим отвориха аз първи път от столетия гроба на Исус Христос. Целта бе реставрация. Археолозите, придружаващи реставрационния екип откриха, че стените на пещерата стоят върху скала и са свързани с нея зад мраморните панели на камерата в центъра на църквата. Мраморната плоча на самия гроб не бе премествана от 1550 г. Под нея археолозите намериха пласт от отломки. Отстраняването им разкри друга мраморна плоча от XII век.

Вижте магията на Божи гроб в Йерусалим

Две събития промениха света през ноември. Противно на всички прогнози изборите за държавен глава на САЩ спечели ексцентричният милиардер, издигнат от Републиканската партия, Доналд Тръмп. На 8 ноември той беше обявен за победител в пропорционалния вот на избирателната колегия с 270 гласа, въпреки че за опонентката му Хилари Клинтън гласуваха близо 2,5 милиона американци повече. Победата на Тръмп беше последвана от вълна от протести в САЩ и от несигурност сред американските съюзници по света, които просто не знаят какво да очакват от новия президент.

Източник: Twitter

Кампанията на Доналд Тръмп в снимки

На 26 ноември, на преклонната възраст от 90 години, почина бащата на кубинската революция Фидел Кастро. Той успя да построи комунистическа държава на прага на САЩ и в продължение на пет десетилетия устояваше на опитите на Вашингтон да го свали от власт.

Половин милион изпратиха Фидел Кастро завинаги

В края на месеца нова трагедия разтърси света. Почти целият отбор на бразилския футболен гранд „Чапекоензе“ загина в самолетна катастрофа в Колумбия. Сред жертвите е и бившият играч на българския ЦСКА Фелипе Машадо. В инцидента смъртта си намериха общо 76 души.

И небето плака за загиналите футболисти на „Чапекоензе“

Декември започна със събития, които много приличаха на тези във Великобритания. Подобно на британците през юни и българите през ноември, италианците казаха „не“ на управляващите. Министър-председателят на Италия Матео Ренци подаде оставка, след като предложенията му за реформи бяха отхвърлени на референдум. Перспективите пред третата по големина икономика в еврозоната сега са тревожни, особено на фона на проблемите в италианската банкова система.

Трагедия в Хитрино: Цистерни на влак избухнаха, има жертви и ранени

През декември и България влезе в световните медии с разтърсваща новина. Взривът след дерайлирането на цистерни от влакова композиция, превозваща пропан-бутан и пропилен,срина центъра на Хитрино, отне живота на 7 и рани 29 души. Картините след инцидента бяха като тези от бомбардировките в Сирия – разрушени сгради и следи от огън навсякъде.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 32 минути

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 56 минути

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 1 час

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 1 час

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 2 часа

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 2 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 2 часа

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 2 часа

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 2 часа

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 3 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 3 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 3 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 3 часа

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 3 часа

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин