36

„Плашещата способност на Кремъл да парализира Великобритания“, коментира историкът Марк Алмонд в „Дейли Мейл“.

Пипалата на зловещите кибероперации на Русия са оплели целия свят и представляват най-страшната заплаха за сигурността и демокрацията на Запада, смята Алмонд. Последните разкрития разобличават мащабите, обсега и дързостта на заговора на Кремъл и същото време уязвимостта пред лицето на този нов метод за водене на война.

Случващото се сега в киберпространството даже е по-опасно и безусловно по-малко предсказуемо, отколкото най-мрачните дни на студената война.

При цялата тогавашна загриженост от ядреното противопоставяне враждебността между Запада и съветския блок беше ограничена до взаимно уважавани граници. Правилата – такива като забраната за убийства – се спазваха. Страните общуваха една с друга, включително и поради необходимостта да бъде избегнат, предизвикан от катастрофални недоразумения, ядрен апокалипсис.

Тази култура изчезна. Живеем в къде по-динамичен свят, в който ограниченията за придвижване – особено в Европа – практически не съществуват. Във всеки даден момент във Великобритания се намират повече от 100 000 граждани на Русия, голяма част от които са хора, които не са виновни за нищо, пристигнали да работят, да се учат или просто на почивка. В същото време тази човешка маса представлява укритие за агентите на руското разузнаване.

При това съвременните технологии в значителна степен допринасят за възможностите за нанасяне на щети. По време на студената война Съветите трябваше да изпратят група въоръжени диверсанти, за да бъде повредена водонапорна кула или за слагането на бомба в самолет. Сега това може да се направи много лесно, без да излизат от стая в Москва или Киев – тъй като компютърните програми могат да разпратят милиони електронни съобщения, способни да подкопаят работата на деловите среди, да повлияят на хода на избори или да разпространят фалшиви новини.

Падането на Берлинската стена преди почти три десетилетия стана забележителен триумф на свободата и капитализма над тоталитаризма. Само че тази победата даде на западните политици лъжливото усещане за безопасност.

Русия, чиято икономика не превъзхожда икономиката на Великобритания или Франция, всекидневно демонстрира, че ако съсредоточи ресурси в определена област – в дадения случай във воденето на кибервойна – то може да придобие унищожителна мощ.

Както показа нахлуването в Крим, руският президент Владимир Путин не е човек, когото сдържат нормалните демократични ценности. По време на своето управление той постоянно разширява границите, опитвайки се да разбере пределите докъде може да стигне, без да провокира ответни действия на Запада. Сега спадащата му популярност у дома го принуждава все по-решително да намята тогата на национализма, разгръщайки все по-очевидни нападки срещу Запада. Поне в Европа и Америка самоуспокоението преминава и ние започва отпор.

В контекста на кибервойната Западът има огромен опит. Служителите на Агенцията за национална сигурност на САЩ и британският Център за правителствена връзка в Челтнъм притежават възможности на световно равнище за проникване в компютри и други електронни системи.

Досега Западът проявяваше къде по-голяма сдържаност в използването на тези свои възможности, отколкото Русия. Има само един документиран случай на използването от Запада на компютърно оръжие против инфраструктурата на враждебна държава. Това се случи, когато израелците и американците със съвместни усилия пуснаха вируса „Stuxnet“ в компютрите, управляващи иранската ядрена програма.

Само че всяка ескалация на кибервойна води до сериозни рискове, посочва Алмонд. Необходимо е да помним, че световният безпорядък, който насърчава и на който се наслаждава Путин е новата реалност.

В Холандия министър подаде оставка заради лъжа за Путин

Хакерски скандал се разрази между САЩ и Русия

Хакерска атака проби една от най-секретните служби на САЩ

Хакери атакуваха Хилари Клинтън

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@