София и Пловдив са част от автентичните градове на ЕС
Източник: iStock
1

В се повече градове в ЕС стават "автентични". Досега към мрежата са се присъединили Миконос и Солун (Гърция), София и Пловдив (България), Банска Бистрица (Словакия) и Мадрид (Испания). Мрежата на автентичните градове е ангажирана с борбата срещу фалшифицирането и насърчаването на бизнес практики за защита на местната икономика сред гражданите и посетителите, съобщиха от "АПРА Портър новели" (APRA Porter Novelli).

На 4 април в Солун се проведе среща на шестте града в ЕС, част от мрежата на автентичните градове Authenticities, на която бяха обсъдени актуалното състояние на мрежата, текущите действия и следващите етапи в дейността ѝ. Това бе първата среща на всички "автентични" градове от създаването ѝ през 2020 г. Представители на националните служби за интелектуална собственост и заинтересованите страни от участващите държави от ЕС, както и от градовете членки, взеха участие в дискусиите и потвърдиха ангажимента си към мрежата за удостоверяване на автентичността и подпомагането на нейното разрастване. Срещата на "автентичните" градове има за цел да създаде солидна платформа за обмен на идеи и диалог между различните заинтересовани страни и да привлече нови участници в мрежата.

"По време на срещата отбелязахме сертифицирането на шестте автентични града и споделихме информация за техния опит. Надяваме се, че това ще спомогне за изграждането на чувство за общност между сертифицираните автентични градове, така че те да могат да се учат едни от други и да спомогнат за изграждането на истинска европейска мрежа на сертифицираните автентични градове, в която да се споделят най-добри практики и да се създават нови полезни взаимодействия. Фалшифицирането и пиратството са заплаха за нашата икономика и излагат гражданите на нискокачествени и опасни стоки. Чрез непрекъснатото сътрудничество можем както да анализираме проблема, така и да работим за намирането на възможни решения. С автентичните градове ние ще положим основите на този процес на местно равнище", заяви изпълнителният директор на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO) Кристиан Аршамбо.

Източник: iStock

Какво представляват автентичните градове - Authenticities?

Близо 1 от всеки 10 европейци (9 на сто) заявяват, че са били подведени да закупят фалшификат. В държави като България този брой е дори по-висок (19 на сто). Градовете в ЕС, част от мрежата на автентичните градове, участват заедно в борбата с фалшификатите (дрехи, парфюми, чанти, играчки и други) чрез кампании за повишаване на осведомеността, насочени към широката общественост и компаниите, както и чрез обучения на местните правоприлагащи органи. С тези действия мрежата прави сертифицираните автентични градове по-здравословни, по-богати, по-безопасни и по-екологични.

Автентичните градове работят по редица инициативи за повишаване на осведомеността през цялата година. Ето няколко примера за минали и бъдещи дейности: Солун (Гърция), градът домакин на годишната среща на автентичните градове през 2022 г., предприе редица дейности за популяризиране на каузата. Освен плакати и банери на автобусни спирки, административни сгради и много други обществени пространства, градът осигури места за излъчване на видеоклипове, реклама в пресата и кампании в социалните мрежи. Освен това автентичните градове участваха в Международния панаир и коледните празненства през 2021 г. в Солун, а на 3 април тази година - и на градските игри "Търсене на истината в Солун: играта на един съвременен град". Миконос (Гърция) понастоящем провежда рекламна кампания на обществени места, включително на летището. Кампанията ще се засили през лятото на 2022 г.

София и Пловдив (България) се присъединиха към Европейския потребителски център в България през 2021 г., за да стартират присъствени кампании и кампании в социалните мрежи, насочени към правоприлагащи и образователни органи, както и широката общественост. Банска Бистрица (Словакия) насочва вниманието си към младите хора. През 2021 г. градът организира училищен конкурс ("Оригинал с/у фалшификат — НЕ РАЗПРОСТРАНЯВАЙТЕ ФАЛШИФИКАТИ!"), който беше широко популяризиран. Мадрид (Испания), най-скоро присъединилият се към мрежата град, ще стартира през следващите месеци свои собствени образователни кампании и кампании за повишаване на осведомеността на местно равнище.

Източник: iStock

Каква е процедурата за присъединяване към Мрежата на автентичните градове - Authenticities?

Всеки град в ЕС може да стане "автентичен" и да бъде част от тази международна мрежа за период от 2 години. Градовете кандидати следва да бъдат предложени от националната служба за интелектуална собственост на държавата членка на ЕС, в която се намира градът, и след това да бъдат одобрени на равнището на ЕС от EUIPO. Мрежата се управлява от EUIPO под надзора на мрежата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPN), която обединява службите за интелектуална собственост на всички държави членки на ЕС. След проявата на мрежата, EUIPN ще проведе своята годишна среща също в Солун на 5 и 6 април 2022 г.

Източник: iStock

Защо е толкова важно да се води борба срещу фалшифицирането?

Фалшификатите и фалшифицираните продукти вредят на местните предприятия и са причина за загубата на много работни места в ЕС. Фалшификатите имат дял от 6,8 на сто от вноса на ЕС на стойност 121 милиарда евро, а едно от всеки 4 малки или средни предприятия (МСП) в Европа заявява, че е било засегнато от нарушаване на правата на интелектуална собственост (напр. марки или патенти). Щетите, причинени в докладваните случаи, включват загуба на оборот, накърняване на репутацията и загуба на конкурентно предимство.

Фалшивите продукти също така представляват сериозен риск за здравето, безопасността и околната среда. Примерите варират от продукти, приемани от потребителите (храни, напитки, лекарства), до такива, които се поставят директно върху кожата (козметични продукти, аромати). При играчките рисковете включват малки части, магнитни компоненти и особено батерии да бъдат погълнати и да причинят значителни увреждания на децата.

От съществено значение е създателите, изобретателите и хората на изкуството да бъдат възнаградени за работата си, за да могат да продължат да работят и да правят нововъведения. Също толкова важен е и въпросът за липсата на гаранции за качество и безопасност по време на производството на фалшификати (както и за самия краен продукт). Освен това фалшифицирането не е престъпление без жертви. То подкрепя други престъпни дейности, включително пране на пари, измами, киберпрестъпност, трафик на наркотици и хора. Всяка година фалшифицираните и пиратските стоки водят до загуба на приходи в размер на милиарди евро в ключови сектори на икономиката на ЕС, както и стотици хиляди загубени работни места.

Европейската обсерватория за нарушенията на правата върху интелектуалната собственост (EUIPO) е децентрализирана агенция на ЕС с централа в Аликанте, Испания. Тя управлява регистрацията на марките на Европейския съюз (марки на ЕС) и регистрираните дизайни на Общността (РДО), които осигуряват защитата на интелектуалната собственост във всички държави членки на ЕС. EUIPO си сътрудничи също с националните и регионалните служби за интелектуална собственост в ЕС.

EUIPO е създадена през 2009 г. в подкрепа на защитата и прилагането на правата върху интелектуалната собственост и в помощ на борбата с нарастващата заплаха от нарушения на правата върху интелектуална собственост в Европа. Обсерваторията преминава към структурата на EUIPO на 5 юни 2012 г. по силата на Регламент (ЕС) № 386/2012 на Европейския парламент и на Съвета.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Лавров: Мирният план на Украйна е безсмислен

Свят Преди 26 минути

По думите му той се основава на "неприемливи понятия" като изтегляне на руските сили от завзети от тях територии,

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Емоционални обяснения в любов и сълзи в очите в новия епизод на “Един за друг”

Любопитно Преди 31 минути

Мъжете ще напишат романтични писма, в които изразяват най-съкровените си чувства към своите дами

Снимката е илюстративна

Природни бедствия и контрол над съзнанието: Какво представлява HAARP

Любопитно Преди 1 час

HAARP се превърна в магнит за конспиративни теории, но какво всъщност представлява

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Лятното часово време: Как преместването на стрелките може да повлияе на настроението ни

Любопитно Преди 1 час

Тази промяна може да причини хаос на психическото и физическото ни благосъстояние

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

Ще може ли да се състави служебен кабинет според новите правила, записани в Конституцията?

България Преди 1 час

Втори ден продължават срещите при президента с потенциалните кандидати за поста служебен министър-председател

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 час

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 2 часа

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

Мария Габриел: От полза на държавата е да няма безвремие

България Преди 2 часа

Това коментира вицепремиерът и министър на външните работи в оставка относно процедурите за назначаване на служебен кабинет

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Обявиха кога Кейт Мидълтън може да се върне към кралските си задължения

Свят Преди 2 часа

Засега фокусът на принцеса Кейт е върху пълното ѝ възстановяване, като семейството ѝ е там, за да я подкрепя

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

Пеевски: След 20 години в НАТО България се доказа като надежден партньор

България Преди 2 часа

Евроатлантическите ценности се превърнаха в основен стълб в международните геополитически отношения, подчертава той

<p>&quot;Понякога простотата е гениална&quot;: Григор Димитров с победа в Маями&nbsp;</p>

Григор Димитров се класира за полуфинала на турнира в Маями

Свят Преди 2 часа

Димитров е устремен към втората си титла от турнир от сериите "Мастърс 1000" след тази в Синсинати през 2017 година

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

45 души загинаха, след като автобус падна от мост в Южна Африка

Свят Преди 2 часа

Единственият оцелял е осемгодишно дете

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

Радев с коментар за разговорите за служебен премиер

България Преди 2 часа

Винаги, когато един избор е лимитиран, не може да доведе до най-добрия възможен резултат, заяви президентът

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

Йорданов: Настоящата Конституция е факт заради недомислица и страх в ПП-ДБ

България Преди 2 часа

Тя трябва да е написана така, че никой да няма възможност да вкара страната в криза, коментира той

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Експлозия в най-голямата петролна рафинерия в Румъния

Свят Преди 3 часа

Властите съобщават, че няма жертви, правят се измервания за определяне на степента на замърсяване на въздуха