19

И ран е разработил нов безпилотен самолет за войната на Русия в Украйна и изглежда е близо до това да ги предостави на Москва, твърди информиран източник от сферата на сигурността. За това съобщи Sky News. 

Shahed-107 (“Шахед -107”) е описан като "експлозивен и разузнавателен" безпилотен летателен апарат, вероятно снабден с технология за търсене на високостойностни цели на бойното поле, като например британски и американски многоцелеви ракетни системи, използвани от украинските сили. 

Източникът е заявил пред Sky News, че "няколко единици" от специално разработения дрон може да са били предложени на Русия в сделка, чиято стойност се оценява на повече от 2 млн. долара. 

Това отразява "значителната работа по проектирането на силите, с която се занимава Иран, за да подкрепи интересите на Русия по отношение на Украйна", казва източникът.  

Украйна и западните ѝ съюзници по-рано обвиниха Техеран, че доставя на Москва стотици ударни дронове, известни като “Шахед -131” и “Шахед -136” - наричани "дронове самоубийци", защото летят по цели и се взривяват при удара.  

Русия използва комбинация от безпилотни самолети и ракетни удари, за да се опита да проникне в подкрепяната от Запада противовъздушна отбрана на Украйна в рамките на вълни от смъртоносни атаки срещу граждански и военни обекти в цялата страна, които се засилиха през последните дни.  

Източникът от службите за сигурност заяви, че новият дрон “Шахед -107” е от семейството безпилотни летателни апарати “Шахед -101”, с V-образна опашка. 

Дълъг около 2,5 метра и с размах на крилата от три метра, безпилотният летателен апарат може да се изстрелва от превозно средство и се очаква да има обсег на действие до 1500 км, заявил източникът. 

Предполага се, че е оборудван с устройство за предаване на видео на живо. Това означава, че дронът може да се използва за идентифициране на цели на украинската фронтова линия, които да бъдат поразени от други безпилотни летателени апарати или оръжейни системи.  

Иранските сили за сигурност са провели съвместно с руснаците изпитание във военновъздушна база в централната част на Иран, което е включвало безпилотни летателни апарати “Шахед -107” и “Шахед -136”, твърди източникът на Sky News. 

През септември президентът на Иран отрече страната му да е изпращала безпилотни самолети или други оръжия на Русия. "Ние сме против войната в Украйна", бе цитиран да казва президентът Ебрахим Раиси в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. 

Миналата година Sky News разкри предполагаем договор за доставка на оръжия, който предостави първите неопровержими доказателства, че Иран е продал боеприпаси на Русия за военните действия.  

NYT: САЩ са затруднени да доставят ракети за "Пейтриът" на Украйна

“Огромна загриженост" за Украйна  

Украински източник е заявил, че твърдението за разработване на нов тип безпилотен самолет е "вероятно вярно".  

"Загрижени сме относно възможните доставки на споменатите видове дронове", заявява източникът.  

Руската "офанзива разчита много на иранските безпилотни летателни апарати, като непрекъснато ги модернизира. Те се опитват да ги направят по-бързи, за да принудят украинските отбранителни сили да използват по-скъпи системи за противовъздушна отбрана", посочва още той.  

Украинският източник е заявил, че Русия вече е в състояние сама да сглобява системите "Шахед-136" в завод в област Татарстан, на 800 км източно от Москва. 

"Производственият капацитет до септември 2025 г. трябва да бъде около 4000 броя годишно", казва източникът.  

Ако това се потвърди, експерти по отбрана заявиха, че разработването от Иран на нов безпилотен самолет ще подчертае нарастващия му военен производствен капацитет и значението му за военните усилия на Русия. 

"Но политическата цена за Иран е наистина голяма, защото това го поставя твърдо в лагера на онези, които се опитват да свалят насилствено сегашната международна система." Това предупреди Майкъл Кларк, които е гостуващ професор в Кралския колеж в Лондон.  

Русия подложи Украйна на масирано ракетно нападение тази сутрин

Иран е "близо" до предоставяне на балистични ракети 

Партньорството би станало още по-значимо с доставката на ирански балистични ракети "земя-въздух" за Русия - много по-смъртоносни и по-трудни за сваляне от безпилотните самолети. 

"Изглежда, че Иран и Русия са подновили оръжейната сделка и Русия очаква да получи в скоро време прецизни ракетни системи "земя- въздух”. Това е коментирал за Sky News информиран източник от сферата на сигурността.  

Това включва ракети с обсег, по-голям от 300 км. 

По-рано този месец в американски медии беше цитиран и официален представител на САЩ, който заяви, че Иран се готви да започне да предоставя на Русия балистични ракети с малък обсег на действие. 

Зеленски заплаши Русия с отговор на скорошните ѝ масирани атаки

Пред заплахата от нови санкции и международна изолация иранският режим се въздържа да предложи огромните си запаси от прецизно управляеми ракети от началото на пълномащабната инвазия на Русия в Украйна през февруари 2022 г. 

Изглежда обаче, че изчисленията му се променят след изтичането през октомври миналата година на санкциите на Съвета за сигурност на ООН, предназначени да ограничат иранската програма за балистични ракети. Това беше част от голямото ядрено споразумение със световните сили от 2015 г., което междувременно се разпадна.  

Очевидната промяна в политиката идва и в момент, когато войната в Близкия изток отклонява вниманието на Запада от Украйна, дори когато руската офанзива на терен се засилва отново. 

Украинският източник заяви, че прехвърлянето на ирански ракети ще помогне на Русия да повтори кампанията на терор, предприета миналата зима срещу енергийната инфраструктура на Украйна, която предизвика продължителни прекъсвания на електрозахранването в цялата страна.  

Според Фабиан Хинц, научен сътрудник в мозъчния тръст "Международен институт за стратегически изследвания" (IISS), този вид системи биха могли да включват тактическите ракети "Абабил" на Техеран с по-малък обсег на действие или колекцията му "Фатех", които имат малко по-голям обсег - между 300 и 700 км.  

Русия отказа да разкрие използвала ли е севернокорейски ракети в Украйна

"В този случай те биха могли да поразяват с точност цели в цяла Украйна", казва той пред Sky News. 

Балистичните ракети са по-трудни за регистриране, така че ще принудят украинската армия да използва повече от ограничените си запаси, предоставени от САЩ ракети за противовъздушна отбрана "Пейтриът", които имат ограничен обсег. 

"Пейтриът" не могат да защитят всяко място в Украйна от нападения с балистични ракети. Руснаците биха могли да се възползват от тази ситуация, за да причинят доста разрушения, когато става въпрос за гражданска инфраструктура, например", казва Хинд. 

В замяна на това Иран вероятно ще търси парични средства и военни технологии от Русия. 

Очакваната доставка на ракети е сигнал, че Иран "е взел стратегическо решение да се обвърже с Русия, а по подразбиране и с Китай, тъй като вижда, че пред очите ни се извършва пренареждане на световната политика, и смята, че това ще му помогне да застане на страната, която в крайна сметка ще надделее", коментира Майкъл Кларк. 

Коментари 19
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

19 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 1 час

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 2 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Мощно торнадо връхлетя централните части на САЩ (СНИМКИ/ВИДЕО)

Свят Преди 4 часа

Стихията е причинила значителни щети, има и ранени

<p>Северна Корея с остро предупреждение към&nbsp;САЩ</p>

Северна Корея обвини САЩ в политизиране на въпроса с човешките права

Свят Преди 4 часа

Ще предприемем твърди и решителни стъпки в защита на своята неприкосновеност и сигурност в отговор на Вашингтон, заяви Пхенян

Силно земетресение край Япония

Силно земетресение край Япония

Свят Преди 5 часа

Няма издадено предупреждение за опасност от цунами

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 5 часа

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 5 часа

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

Ваня Григорова: Нинова се опита да счупи БСП на предишните избори

България Преди 6 часа

Работеше срещу мен и собствените си кандидати за общински съветници, каза тя

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

Енергийният министър прави опит за предоговаряне на сделката с "Боташ" в Турция

България Преди 6 часа

Владимир Малинов ще разговаря с колегата си Алпарслан Байрактар

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Инцидент с влак в Германия, има пострадали

Свят Преди 6 часа

Композицията е спряла аварийно, след което в нея е избухнал пожар

<p>Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната</p>

Fitch потвърди кредитния рейтинг на България, но отправи предупреждение за еврозоната

Пари Преди 7 часа

Инфлацията в страната се е понижила значително, но остава над тази на трите най-добре представящи се държави членки на ЕС, посочва международната рейтингова агенция

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

Бум на кърлежи в Пловдив, двама души са в тежко състояние

България Преди 7 часа

Това са първите случаи за тази година след затоплянето на времето

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 7 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 7 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

Христо Гаджев: Отстраняването на Росен Желязков беше излишна проява на заяждане

България Преди 8 часа

То е зловредно, а мотивите са зашити с бели конци, заяви народният представител от ГЕРБ-СДС