9

Д ори онези, които бяха забравили, че има война в Сирия, през последния уикенд си припомниха, че нещо се случва. Поводът е струпването на турски войници по границата със Сирия, което става постепенно през последните няколко месеца.

Вижте във видеото протест в Срия срещу готвената турска операция

Турция, Русия и Иран с „продуктивна” среща за Сирия

Седмиците на спекулации дали ще има турска интервенция или не, бяха увенчани от решението на Доналд Тръмп да даде „зелена светлина“ американските сили да започнат изтегляне от предложената през лятото от турската администрация 30-километрова „сигурна зона“. Това предизвика лавина от коментари и медийни реакции относно възможното бъдеще на района. 

САЩ започнаха да изтегля своите сили от граничната зона между Турция и Сирия, като този процес може да отнеме седмица или две. Изтеглянето дойде след изявление на Белия дом, че Вашингтон няма да се намеси при турска офанзива в Северна Сирия. Обявяването на това решение беше прието като сигнал за нормализиране на отношенията между съюзниците в НАТО, пострадали от дълги спорове. Докато Турция счита Сирийските демократични сили (СДС) за терористи заради участието на ПКК в тях, то САЩ подкрепяше тези милиции в рамките на войната срещу "Ислямска държава".

До момента, американските сили са напуснали две от близо десет бази и наблюдателни пунктове, които имат в Северна Сирия. Развитието на ситуацията може да разгори тлеещ конфликт, който да заеме огромния район от река Ефрат до границата с Ирак. Сирийските кюрдски милиции установиха своя администрация през последните години и този проект може да бъде застрашен от военни действия. Конфликт между Турция и сирийските кюрди ще има ефект и върху целия регион, а също и върху динамиката на сирийския конфликт.

До сегашната ескалация се стигна след многобройни закани от страна на Анкара, че Турция иска установяване на сигурна зона в Североизточна Сирия, тъй като се чувства заплашена от установяването на бази на ПКК в района. До момента не се стигаше до реална интервенция. САЩ приеха предложението за съвместни патрули с турската армия и за установяване на петкилометрова зона. Анкара настоява за 30-километрова линия под контрола на турската администрация, а общите патрули бяха определени като „провал“.

Турция вече веднъж е извършвала офанзива на сирийска територия – отново срещу кюрдите, но в Северозападна Сирия в района на град Африн. Тогава турската армия беше подкрепена от анти-ПКК кюрдски милиции и сирийски бунтовници, но след офанзивата беше извършено разселване. През последните месеци има засилване на кюрдски групи, които извършват нападения в Африн. Страховете са, че евентуална интервенция в Северна и Североизточна Сирия може да доведе до демографска промяна заради желанието на Турция да върне близо милион сирийски бежанци, повечето от които са араби.

Турция с план да настани един милион бежанци в Североизточна Сирия

Досега Вашингтон заставаше зад решението да остане в Сирия, най-вече заради препоръките на американските военни, че изтегляне е немислимо. И все пак, Тръмп взе еднолично решение след разговор с Ердоган. Преди това турският президент разговаря и с руския президент Владимир Путин. Малко вероятно е придвижването на турската армия по границата със Сирия да се случва без предварителното уведомяване на руската военна администрация, която също има присъствие в Северна Сирия. Именно Москва е един от най-важните регионални играчи. Когато турската армия навлезе в Африн, руската военна полиция се изтегли от пунктовете си там, но в замяна на уверения, че Турция няма да атакува силите на режима на Асад. Не е ясно каква ще е позицията на Русия при турска интервенция в Североизточна Сирия.

В критично към САЩ изявление, Сирийските демократични сили заявиха, че част от американските части се изтеглят от районите, влизащи в обсъжданата погранична зона. Кюрдските милиции заплашват, че турската офанзива може да доведе до надигането на "Ислямска държава". Джихадистите са особено активни в Източна Сирия и опитват да освободят техни бойци и симпатизанти, намиращи се в момента в затвори, поддържани от кюрдската администрация. СДС са изправени и пред надигащо се недоволство сред местното арабско население в провинция Дейр ез Зор, която е поделена между сирийския режим, проирански милиции и кюрдите.

През последните години бяха извършени няколко интервенции в Сирия, а военният авантюризъм се превърна в нещо “нормално”: Руснаците, в изпълнение на политическите си цели; иранците, заради логиката на геополитическите им амбиции; а по-късно и САЩ, в рамките на войната срещу ИД. Турция също смята да навлезе в Сирия заради интересите си. Докато руската и иранската намеса не привлякоха толкова общественото внимание, то всяко движение на Турция или САЩ предизвиква силни коментари.

Дали САЩ са изоставили кюрдите, както някои анализатори определят последните събития, е подвеждащо тъй като американците имат силни позиции в Иракски Кюрдистан (където Турция има добри отношения с тамошното кюрдско ръковотво) и все още разполагат с военни сили в Източна Сирия, откъдето твърде вероятно няма да се оттеглят. Малко вероятно е турската офанзива – ако наистина се стигне дотам - да започне веднага, тъй като Ердоган е на посещение в Сърбия, а американците имат нужда от време, за да се изтеглят.

Нахлуването на Турция в Северна Сирия беше планирано отдавна след съвместни срещи с руснаците в Астана и отделно със САЩ. Няма начин Ердоган да действа без предварително разпределение на зоните на контрол. Публичните изявления са за вътрешно ползване, тъй като в момента една офанзива срещу ПКК би имала обществена подкрепа. Обещанието, че Анкара ще върне над милион бежанци в „сигурната зона“ в Сирия, прави идеята за интервенция още по-приемлива, дори сред опозицията в Турция.

Силно впечатление прави мълчанието на ЕС по отношение на събитията в Сирия и новините, идващи от там. Макар всичко това да ги засяга директно, европейските правителства засега изразяват единствено „притеснение“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 4 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

Промени в Надзорния съвет на НОИ, Петкова оглави два съвета

България Преди 8 часа

Людмила Петкова става председател на два съвета – Съвета за икономически анализи и Съвета за административната реформа

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 9 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 10 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 11 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 11 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 11 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 12 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 12 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 12 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 12 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 12 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

Ще ваксинират безплатно срещу коклюш бременните жени у нас

България Преди 12 часа

Това обявиха на брифинг в Министерския съвет здравните власти

Русия арестува журналист на Forbes

Русия арестува журналист на Forbes

Свят Преди 13 часа

Задържането е по обвинение в разпространение на „невярна” информация за войната в Украйна

<p>Нова арт инсталация на мястото на бившия Мавзолей в София (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

На мястото на бившия Мавзолей в София: Пейки с формата на букви

България Преди 13 часа

Идеята на художника Красимир Терзиев - автор на проекта, е да се развие място, на което човек може мислено да се освободи от инерцията на ежедневието

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Неочакваният арест на Тимур Иванов: Какво се крие зад това

Свят Преди 13 часа

Обвиняват Иванов, че е взел подкуп в особено големи размери