6

В атиканът е най-малката суверенна държава в света, но в същото време представлява и изключително влиятелна организация. Нейната история изобилства от скандали – като шокиращите разкрития, че в продължение на десетилетия свещеници са упражнявали сексуално насилие над деца, но тези случаи са били прикривани. Ето и още няколко примера, които показват грозното лице на Ватикана:

Католическата църква и нацистите

Краят на Втората световна война е свързан с една от най-срамните страници в историята на Ватикана. Причината е, че редица високопоставени нацисти успели да избягат от Германия с помощта на католически свещеници. Сред тях бил австрийският епископ Алоис Худал. Той открито симпатизирал на режима на Адолф Хитлер и твърдял, че много от преследваните нацисти са „напълно невинни“. По тази причина той искал „да ги отърве от техните мъчители“. Сходни били възгледите и на хърватския свещеник Крунослав Драганович, който изиграл ключова роля в организирането на нацистките маршрути за бягство. Проф. Кевин Мадиган от Харвардския университет твърди, че Ватиканът не само бил наясно с дейността на Худал и Драганович, но и съществувала „тайна папска програма“, която имала за цел да се оказва помощ на нацисти. Други историци, както и самата Римокатолическа църква, категорично отхвърлят тези обвинения. Те също така отбелязват, че заради възгледите си, отношенията на Худал с Ватикана били крайно обтегнати.

Измами, корупция и секс

През 2010 г. Ватиканът беше разтърсен от голям скандал, в центъра на който се оказа Анджело Балдучи – бивш сътрудник на папа Бенедикт XVI и член на елитна група асистенти на Светия отец, които го придружават и му помагат, когато приема високопоставени гости. Той беше арестуван по обвинения в корупция и финансови измами, но в хода на разследването италианските власти направиха и други шокиращи разкрития. Оказа се, че Балдучи редовно провеждал телефонни разговори с хориста Гинеду Томас Ехием, който му уреждал срещи с мъже, предлагащи сексуални услуги срещу заплащане. През 2013 г. вестник „Ла Република“ пък публикува материали, разкриващи съществуването на таен кръг високопоставени духовници, които редовно се възползват от услугите на „мъжки проститутки“. Някои предполагат, че всички тези разкрития се превърнали в една от основните причини за оттеглянето на папа Бенедикт XVI.

Връзки с мафията

Никой не може да каже какви точно са отношенията между Ватикана и престъпни организации като сицилианската мафия, калабрийската Ндрагета и неаполитанската Камора. Това, което се знае със сигурност, е, че в продължение на дълги години Римокатолическата църква избягвала да коментира темата за престъпността в Италия. През 1964 г. влиятелен кардинал дори заявил, че подобни групировки изобщо не съществуват, а предполагаемите им престъпления са част от комунистически заговор, целящ да „опетни репутацията на Сицилия“. През 1993 г. папа Йоан Павел II все пак осъди дейността на мафията, което доведе до ескалация на напрежението в Италия, а в две църкви избухнаха взривни устройства. Повече от две десетилетия по-късно, папа Франциск на свой ред заяви, че всички представители на подобни престъпни групировки трябва да се покаят, тъй като в противен случай ще обрекат душите си на вечни страдания. Думите му разгневиха определени кръгове и дори се появиха спекулации за планиран атентат срещу главата на Римокатолическата църква.

Кражби на бебета

Едно от най-скандалните разкрития, свързани с Ватикана, е това, че в продължение на близо пет десетилетия монахини и свещеници участвали в схеми за отнемането на новородени бебета от техните родители. Те работели заедно с лекари и медицински сестри, които казвали на майките, че бебетата им са починали при раждането. Истината, обаче, била друга. Бебетата всъщност били продавани за значителни суми, в повечето случаи на бездетни семейства. Предполага се, че такава била съдбата на приблизително 300 000 деца, родени в Испания. Подобно нещо се случвало и в Чили, където в продължение на дълги години духовници принуждавали самотни майки да се откажат от бебетата си, за да могат те да растат в „традиционни семейства“.

Мръсните пари на Ватикана

През 80-те години на миналия век Ватиканската банка (известна още и като Институт за религиозни дейности) се оказа замесена в огромен скандал, свързан с краха на „Банка Амброзиано“. Последвалото разследване разкри, че въпросната финансова институция отпуснала няколко големи заема на съмнителни компании, регистрирани в Панама. Това се случило с помощта на Ватиканската банка, която и до днес отрича да има нещо общо със случилото се. Въпреки това, тя изплати обезщетения в размер на около 224 млн. долара на своите кредитори. Под съдебна отговорност беше подведен Пол Марчинкус – ръководител на Института за религиозни дейности в периода 1971 – 1989 г. До процес срещу него така и не се стигна, тъй като италианските съдилища прецениха, че като служител на Ватикана той има дипломатически имунитет. Предполага се, че „Банка Амброзиано“ участвала в схема за пране на пари, в която били замесени и няколко престъпни организации. Показателен е фактът, че през 1982 г. нейният председател Роберто Калви беше открит обесен под мост в Лондон, като в джобовете му бяха намерени камъни и банкноти.

Обект на разгорещени дебати е и темата дали Ватиканската банка притежава нацистко злато. През 90-те години на миналия век американските тайни служби публикуваха доклад, в който се твърди нещо шокиращо. Според документа, нацистко злато на стойност 350 млн. швейцарски франка било изпратено на банката през 1945 г. В друг доклад пък се отбелязва, че тя била свързана с основателя и ръководител на фашисткото движение „Усташи“ Анте Павелич. След като през 1941 г. Загреб бил превзет от германската армия, именно той застанал начело на Хърватия. Неговият режим бил повече от брутален, но това не попречило на папа Пий XII да благослови управлението му. По нареждане на Павелич, в Хърватия били създадени концентрационни лагери, а около 750 000 души, предимно евреи и роми, били избити. Има сведения, че той успял да натрупа огромно състояние, което изнесъл от страната с помощта на Ватиканската банка.

Още от автора:

Изумително! Скритите тайни на въздушния шпионаж

Пет войни, които приключиха без нито една жертва

Между футбола и политиката: Как се справи тази страна

Забравената трагедия, която отне живота на 5 млн. души

Най-дългата и кървава война в историята на Европа

Мир между Русия и Украйна – постижим ли е?

Заплашват ли Източна Европа имперските амбиции на Путин

Фалшивите новини и войната в Украйна – как действа руската пропаганда

Успех или провал е стратегията на руската армия в Украйна

След края на войната – какво бъдеще очаква Украйна

Чеченските войни и конфликтът в Украйна: Уроците на историята

Западът срещу Русия

Какъв ще бъде следващият ход на Русия?

Истината vs пропагандата: Защо Русия нахлу в Украйна

Сблъсък на империи: Какво не знаем за Кримската война

Руската инвазия в Украйна: Ще помогне ли Пекин на Москва?

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Да тичаш назад: Полезно ли е за нашето здраве

Любопитно Преди 19 минути

Напоследък все повече хора практикуват тичане назад, но правилно ли е, четете в следващите редове

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

НС гласува на второ четене промените в Закона за енергетиката

България Преди 34 минути

Текстовете предвиждат отлагане на либерализацията на пазара на електроенергия за битовите потребители с една година

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

TikTok ще бъде забранен, ако не бъде продаден

Технологии Преди 1 час

Решението може да промени сегмента на социалните мрежи

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Всеки нов спомен уврежда мозъка

Любопитно Преди 1 час

"Формирането на паметта не е по-различно от приготвянето на омлет чрез счупване на няколко яйца"

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Щастлива вест: Ивет Лалова роди момченце

Любопитно Преди 8 часа

Това съобщи самата тя в профила си във Фейсбук

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Шеф Виктор Ангелов напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Той сам свали куртката си след грандиозен провал на Сините и Червените

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 11 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 11 часа

Той определи среща като безпрецедентна

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

Радев: Напълно подкрепям Главчев, за който и да е министър

България Преди 11 часа

Радев: Договорът с „Боташ” може да бъде много изгоден

Регистрацията за изборите приключи

Регистрацията за изборите приключи

България Преди 12 часа

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в ЦИК заявление за регистрация

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 12 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 13 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 14 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 14 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 14 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 14 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите