15

Н овосформираният съд за разследвания в Румъния започна производство срещу европейски комисари и ръководителя на делегацията на Европейската комисия в Букурещ. От Брюксел реагираха, като посочиха, че еврокомисарите отговарят пред Европейския съд, съобщава „Euractiv”.

Разследванията са започнати след жалба на близката до управляващата Социалдемократическа партия медия Luju.ro, специализирана в областта на правосъдието.

Сред разследваните са заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс и комисарят по правосъдието Вера Йоурова, които отговарят за наблюдаване спазването на принципите на европейското право страните-членки на ЕС.

Към края на миналата година Европейската комисия публикува доклад за положението в Румъния в областта на върховенството на закона, в който се отбелязва „тревожната изостаналост и политическо влияние върху съдебната система”.

Междувременно в румънското правителство премахна всички ключови фигури в прокуратурата и съдебната система, отговарящи за корупцията и организираната престъпност.

Сега ищците срещу Тиммерманс и Юрова обвиняват еврокомисарите в „организиране на престъпна група”, злоупотреба със служебно положение и фалшификации заради критичния доклад.

От Европейската комисия съобщиха, че не са получили официално уведомление за разследването, но припомниха на румънските власти, че еврокомисарите отговарят пред Европейския съд.

„Националните органи нямат юрисдикция по тези въпроси. Всички представители на Европейската комисия са обхванати от протокола за привилегиите и имунитетите, свързан с европейските харти и подписан от всички държави-членки, включително Румъния”, коментира говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.

Управляващата партия в Румъния е подложена на силна критика от страна на Брюксел за възпрепятстване работата на съдиите и прокурорите. От Европейската комисия подозират румънското правителство, че подготвя амнистия за съпартийците  си, осъдени за корупция. Самият председател на Социалдемократическата партия, Ливиу Драгня е сред тези, които са засегнати. Той не можа да заеме премиерския пост след изборите заради присъди за изборни фалшификации и корупция.

В момента Румъния е ротационен председател на Съвета на Европейския съюз, което засилва политическата позиция на Букурещ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@