27

Т ова беше една от най-известните групи за защита на правата на човека в Брюксел, която разполагаше с офис на няколко метра от резиденцията на британския посланик, а в управителния ѝ съвет влизаха редица известни личности.

Сега тя е в центъра на предполагаем корупционен скандал, обхванал Европейския парламент; водещите патрони напуснаха и дори табелата с името ѝ беше премахната от входната врата.

“Fight impunity” е основана през 2019 г. от Пиер Антонио Панцери, бивш член на Европейския парламент, за да насърчава правата на човека и да изправи нарушителите пред съда.

Борел: Корупцията в ЕП е повод за голямо безпокойство​

В момента Панцери и Франческо Джорджи, служител на „Fight Impunity“ и на парламента, са в ареста. Също както и приятелката на Джорджи, гръцкият евродепутат Ева Кайли.

Полицията е иззела 1,5 млн. евро в брой при най-малко 20 обиска на жилища, офиси и хотелски стаи в Белгия, Франция и Италия в рамките на разследване на предполагаема корупция и пране на пари, в което очевидно са замесени представители на Катар.

В понеделник друг от арестуваните в рамките на разследването, генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите Лука Визентини, заяви, че е получил дарение от 50 000 евро за кампанията си за генерален секретар от неправителствената организация. Той вече е освободен.

"Не съм бил помолен, нито съм поискал нещо в замяна на парите и не са били поставени никакви условия за това дарение", заяви Визентини.

Когато е създадена „Fight Impunity“, Джанфранко Дел'Алба, друг бивш евродепутат, се съгласява да стане съосновател на организацията на Панцери. Подобно на други хора, попаднали в така наречената криза "Катаргейт", Дел'Алба настоява, че е бил измамен, тъй като искрено е вярвал в каузата.

Тогава „Fight Impunity“ е изглеждала "нормална", казва той пред „Политико“. "Това, което се случи след това, за мен беше огромен шок и огромна изненада."

Eвропейският парламент преустановява всякаква работа, свързана с Катар

Не е ясно как и дали „Fight Impunity“ е замесена в някакви съмнителни схеми, освен факта, че се намира в неудобна близост до мрежа от предполагаеми престъпления.

Но се очертава картината на Панцери, който изгражда една очевидно надеждна организация, която търгува с репутацията на високопоставени лица от ЕС.

През 2019 г. Панцери току-що е загубил мястото си в Парламента и поста си на председател на подкомисията по правата на човека. Търсейки начин да запази позициите си в Брюксел, той се свързва с Дел'Алба.

Ние не бяха приятели, казва последният. Панцери беше просто "човек, когото познавах, както и много, много, много други хора в балона", каза Дел'Алба, използвайки жаргон от изолирания свят на брюкселската политика.

Въпреки тази липса на близост, Панцери моли Дел'Алба да бъде един от юридическите основатели на нова неправителствена организация, която ще се стреми да засили глобалните усилия за привличане към отговорност на извършителите на военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

На 25 септември 2019 г. „Fight Impunity“ е създадена като „Association Sans But Lucratif“ (ASBL). Дел'Алба заяви, че е там, за да е част към бройката. За да регистрираш такъв вид дружество в Белгия, "трябва да си определен брой", казва той. Този минимум, според белгийското законодателство, е двама. В устава на „Fight Impunity“ са посочени четирима основатели.

Дел'Алба казва, че сега е "член" на неправителствената организация, но освен че е присъствал на учредяването ѝ, не е имал "никаква роля". Той казва, че никога не е чувал да се споменават двете държави, замесени в скандала: Мароко и Катар.

Разследват Ева Кайли и в Гърция

Също така никога не е обсъждал с Панцери как се финансира основаната от него организация.

Зад кулисите организацията не е функционирала по нормален начин. Белгийското законодателство изисква от ASBL да подава отчети пред „фирмения съд“ всяка година. Ако три поредни години не подадат отчети, дружеството може да бъде ликвидирано. Според съда тригодишната „Fight Impunity“ "никога не е подавала отчет".

„Fight Impunity“ също така липсва в регистъра за прозрачност на Европейския парламент, който изисква разкриване на информация от НПО, които искат да извършват дейности в Парламента.

Въпреки това самият Дел'Алба се е явил пред бившата подкомисия по правата на човека на Панцери два пъти в рамките на две години, за да представи годишния доклад на „Fight Impunity“ за правата на човека.

Сегашният председател на подкомисията е евродепутатът Мария Арена, която временно се оттегли от тази си роля покрай скандала. Арена заяви пред „Политико“, че е смятала, че „Fight Impunity“ е включена в регистъра.

Дел'Алба заяви, че е убеден в мисията на неправителствената организация.

"Искрено вярвам, че се нуждаем от система за отчетност на тези, които извършват чудовищни престъпления", каза той.

Дел'Алба е бил привлечен и от качествата на другите участници. Според уебсайта на "Fight Impunity" консултативният съвет включва бившия ръководител на външната политика на ЕС Федерика Могерини, бившия министър-председател на Франция Бернар Казньов и бившия европейски комисар по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос. След арестите те вече са подали оставки. Аврамопулос заяви в понеделник, че е получил 60 000 евро между февруари 2021 г. и февруари 2022 г. от "Fight Impunity".

Друг член на консултативния съвет е Ема Бонино, високопоставена фигура в италианската политика и бивш външен министър.

Дел'Алба и Бонино имат дълга история. Те са и връзката между двете организации, чието седалище се намира на „Rue Ducale“ 41 в Брюксел: „Fight Impunity” и “No Peace Without Justice“. Дел'Алба е избран за член на Европейския парламент, докато е в партията на Бонино, и е началник на нейния щаб. Тогава уважаваният италиански политик е назначен за министър на европейската политика от 2006 до 2008 г. От 1998 до 2009 г. Дел'Алба е генерален секретар на организацията “No Peace Without Justice“. Неправителствената организация е основана от Бонино.

Катар намекна за спиране на газа заради скандала с ЕС

Бонино е "напълно извън историята", казва Дел'Алба. Говорейки за Панцери в едно скорошно интервю след избухването на скандала "Катаргейт", Бонино казва: "Не съм съгласен: "Не си го спомням, може би съм го срещал няколко пъти, когато бях в Европейския парламент".

Панцери успява бързо да изгради впечатлението за сериозна неправителствена организация, която води кампании и прикрепя съветници като Бонино с висок профил, но с привидно ограничени роли. Това създаде критична маса на доверие.

Според съветник в Колежа на Европа, където Могерини е ректор, присъствието на Аврамопулос и Бонино е било фактор за решението ѝ да се присъедини.

"Когато стартирахме тази инициатива, [Панцери] ми спомена факта, че има личности, европейски личности, [които са] членове на консултативния съвет", казва Дел'Алба в телефонен разговор с „Политико“. "Повярвах, че съм в добра компания."

Бонино е изразил подобно убеждение. Друг, който е казал, че са имали впечатление за надеждност, е Антъни Тийздейл. Той ръководеше Европейската служба за парламентарни изследвания (EPRS), когато тя организира съвместно с "Fight Impunity" конференция за правата на човека през юни.

EPRS е вътрешен мозъчен тръст на ЕС, подкрепян от най-влиятелния държавен служител на Парламента: генерален секретар Клаус Веле. Според доклад на италианска медия Веле се е готвел да се присъедини към борда на „Fight Impunity“ следващия месец.

Няма предположения за каквито и да било нарушения от страна на Веле или някой от членовете на борда, които Панцери е наел.

Тъй като бившите поддръжници на Панцери го изоставят, мнозина казват, че са неволни жертви.

Дел'Алба казва, че това не е първият случай, в който е бил измамен. През 2017 г. той напуска работата си като ръководител на италианското индустриално лоби "Конфиндустрия" в Брюксел. Тогава по негово нареждане 500 000 евро са изпратени по банкова сметка извън компанията в отговор на имейл, очевидно от неговия шеф. Според него това е било измама.

"Бях жертва на фишинг", заяви Дел'Алба и добави, че е бил освободен от отговорност от организацията. 

Коментари 27
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

27 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Сините в Hell's Kitchen загубиха Славейко и получиха Симона

Любопитно Преди 4 часа

Мони получи място в синия отбор по желание на своя любим Митко

Доходите на българите изпреварват разходите

Доходите на българите изпреварват разходите

България Преди 5 часа

През 2023 г. българските домакинства са изразходвали 10 044 лв. средно на човек

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Съдът пусна мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 9 часа

Димитров наистина страда от психично заболяване

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Стефани след Hell’s Kitchen: Сарамандов ми е най-добър приятел!

Любопитно Преди 9 часа

Водещият Станислав Иванов разкри, че Стефани е участвала в клип на Криско

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

Илва Йохансон: Очакваме пълното присъединяване на България към Шенген

България Преди 11 часа

Йохансон: Ние работихме за това заедно, но не сме доволни

Това е най-тъжната снимка на годината

Това е най-тъжната снимка на годината

Свят Преди 11 часа

"Тази жена привлече вниманието ми, тъй като държеше тялото на малкото момиченце и отказваше да го пусне"

Женско лице

Как ще изглеждаме след 1000 години? Резултатът е шокиращ

Технологии Преди 11 часа

Замисляли ли сте се колко плашеща е всъщност модерната еволюция

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

Радев: Присъединяване към еврозоната по-късно през 2025 г.

България Преди 11 часа

Радев коментира и все още растящия сектор на ипотечното кредитиране

а

Мракът се завръща: Обявиха премиерата на „Гарванът“

Любопитно Преди 11 часа

Повече информация за дълго чакания филм четете в следващите редове

Оставете на хората малко лично пространство, моля!

Какво е "Хотел за възрастни" и провокира ли твърде шумна атмосфера във ваната?

Любопитно Преди 12 часа

Добре де, и при вас, и при нас основната идея е една и съща

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

Арестуваха украинка, опитала да подкупи полицаи в Слънчев бряг

България Преди 12 часа

Жената минала на червен светофар и била спряна за проверка

<p>&quot;Америка&nbsp;изоставя Украйна&quot;&nbsp;</p>

"Америка изоставя Украйна": Руските атаки нарастват, а подкрепата на САЩ намалява

Свят Преди 12 часа

Пейзажът на бойното поле в Източна Украйна значително се влоши през последните дни

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

13-годишният Калоян стана световен шампион по скоростно смятане

България Преди 12 часа

За уникалните способности на 13-годишното момче четете в следващите редове

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Арести в Германия за предполагаем военен саботаж в полза на Русия

Свят Преди 12 часа

Властите са претърсили домовете и работните места на заподозрените

<p>Mazda MX-30 R-EV възроди роторния двигател (ВИДЕО)</p>

Ванкеловият двигател възкръсна в Mazda MX-30 R-EV (ВИДЕО)

Технологии Преди 13 часа

Ако има компания, която винаги прави нещата по своя си начин, то това без съмнение е Mazda. Точно такъв е този случай, който е без аналог в момента на пазара