8

Н а чия страна е в действителност?  Това е въпросът, отговорът на който със сигурност иска да разбере украинския президент Володимир Зеленски, от срещата си с турския си колега Реджеп Ердоган в Лвов днес. От всички членове на алианса на НАТО, Ердоган е най-хлъзгавият по отношение на своите пристрастия, пише „Политико”.

От една страна, Зеленски има основания да благодари на турския лидер. Ердоган се опитва да се представи като неутрален посредник в Черно море между Русия и Украйна за възобновяване на износа на зърно от блокираните пристанища. Турска компания - един от чиито ръководители е зет на Ердоган - е доставчик на дроновете "Байрактар", които дадоха на украинските сили предимство на бойното поле, предизвиквайки яростта на руския президент Владимир Путин. Ердоган също така затвори Черно море за руски военноморски подкрепления през Босфора.

Украйна: Русия е в задънена улица

От друга страна, Турция е изправена пред обвинения, че печели от войната като помага за заобикалянето на санкциите срещу Русия. Рязкото нарастване на турско – руския стокообмен и приемането на рубли от турските банки след началото на войната, предизвикаха спекулации, че Анкара се възползва от предимствата на това да подаде ръка на Москва, докато собствената ѝ зле управлявана и съсипана от инфлацията икономика излиза извън контрол.

Турция "е проукраинска, без да е антируска", казва бившият турски дипломат Синан Юлген, старши научен сътрудник в мозъчния тръст "Карнеги Европа".

Турция и Украйна подписаха историческо споразумение

Много западни дипломати обаче не са толкова снизходителни към двойната игра на Турция.

"Не можеш да бъдеш и с двете страни във война като тази. Турция е член на НАТО!", възнегодува пратеник от една от страните от ЕС.

На практика западните държави могат да направят малко. Има лостове, които САЩ и ЕС могат да приложат върху Турция, но рисковете от тяхното използване са високи. Гърция вече обвинява Турция във все по-опасни военни саботажи с нахлувания на изтребители над Егейско море и в изтласкване на мигранти в нейни води. Западът от своя страна не иска Ердоган да се върне към ветото си върху присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО.

Междувременно търговията между Москва и Анкара се увеличава. Износът на Турция за Русия е скочил от 417,3 млн. долара през юли 2021 г. до 730 млн. долара през юли 2022 г. Вносът от Русия е нараснал от 2,5 млрд. долара през юли 2021 г. до 4,4 млрд. долара през юли 2022 г. Дори ако отчетем покачването на цените на петрола и газа, все пак е ясно, че Русия вече е изпреварила Китай като най-голям износител за турския пазар. В периода април-юни 2022 г. Русия формира 17% от вноса в Турция в сравнение с 10% година по-рано.

САЩ предупредиха Турция заради сътрудничество с Русия

Европейските компании са предпазливи по отношение на репутационния риск, носен от търговията с Русия, дори когато става въпрос за стоки, които не са обект на санкции. Вместо това те използват Турция като експортна база към Русия. Въпреки че това може да повдигне етични въпроси, то не е заобикаляне на санкциите по същество.

Но Турция действа в сива зона, твърдят експерти. Ако европейски компании умишлено изнасят санкционирани стоки за Турция, които след това се препродават на Русия, това може да се разглежда като заобикаляне на санкциите, казва адвокатът Ян Дунин-Васович, който се занимава с трансгранично съответствие и прилагане на регулаторни разпоредби: "Не можете съзнателно и умишлено да участвате в дейност, която би била незаконна, ако се извършва пряко."

Още два кораба отплаваха от Украйна за Турция

Мария Шагина, научен сътрудник в Международния институт за стратегически изследвания, отбелязва: "Това е една от основните причини за възникване на проблем: Докато всички се фокусират върху Китай, Турция е много по-смела и настойчива в балансирането на границата между това кое е законно и кое незаконно."

Бивш високопоставен служител по санкциите в Министерството на финансите на САЩ заяви, че Турция, която се ползва с привилегирован достъп до пазара на ЕС чрез практически безмитен съюз с Брюксел, си е изградила репутация на водещ играч в избягването на санкции. Той обаче предупреди, че истинското избягване на санкции често не се отразява в официалните данни за търговията, които в повечето случаи показват само пренасочването на търговските потоци.

В допълнение към увеличаването на търговията съществуват и опасения, че Турция помага на Русия да заобиколи финансовия натиск на Запада. По-рано този месец Путин и Ердоган се споразумяха да осъществяват част от търговията си в рубли. Пет турски банки също така приеха руската платежна система "Мир" - алтернатива на западната платежна система SWIFT, от която повечето руски финансови институции са изключени.

Ердоган потвърди: Турция ще плаща за руски газ в рубли

Подсилвайки подозренията, външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу също заяви, че руските олигарси са добре дошли в Турция. Едва ли не в доказателство на това, миналата седмица турската Анадолска агенция съобщи, че на круизното пристанище в Мармарис е била забелязана "Еклипс" - една от суперяхтите на Роман Абрамович, бивш собственик на футболния клуб "Челси".

Самата Турция отхвърля опасенията на Запада и заявява, че новите стокови потоци просто отразяват промяната в моделите на търговия, приети напълно законно от частния сектор.

"Дадохме ясно да се разбере, че няма да позволим на Турция да бъде канал за заобикаляне или избягване на санкциите", заяви турски дипломат. "Искаме да запазим текущата си търговия с Руската федерация, но не предприемаме никакви нови сериозни стъпки".

Все пак служителят призна, че Анкара върви по "тънка линия" и че страната "прави това много внимателно".

По-тясното сътрудничество между Турция и Русия носи чисто икономически ползи за Ердоган, на когото предстоят избори през следващата година на фона на рязко покачващата се инфлация.

Ердоган на среща с Путин в Сочи

Анкара също така просто не може да си позволи да прекъсне връзките си с Москва.

"Турция е зависима от Русия по много различни начини", отчита Евгения Габер, старши сътрудник на базирания в Турция мозъчен тръст "Атлантически съвет", като посочва масовия руски туризъм в турските курорти и руския газ и петрол. През 2021 г. Русия е осигурила около една четвърт от вноса на петрол в Турция и почти половината от нуждите ѝ от природен газ, а Москва изгражда и турската атомна електроцентрала "Аккую". Една криза в турско-руските отношения "веднага би се отразила пагубно и би създала много проблеми на Ердоган преди изборите", смята Габер, която е и бивш украински дипломат.

Политическите ползи са също толкова важни, тъй като Ердоган се опитва да търси помощ в чужбина за решаване на проблемите на страната си. Русия и Турция са в противоположните краища на няколко конфликта в региона, включително в Крим. Дипломатическото партньорство между Путин и Ердоган обаче помогна и за разрешаването на някои регионални конфликти в региона, каза бившият дипломат Юлген, посочвайки мирния процес от Астана по Сирия и споразумението около спорния регион Нагорни Карабах.

Западните държави оказват натиск върху Турция да избягва да действа като гореща точка за заобикаляне на закона. Сега, когато политическото пространство за Запада за налагане на нови санкции на Русия е стеснено, фокусът се измества още повече към гарантиране на прилагането на съществуващите санкции.

Петер Стано, говорител на Европейската комисия, заявява, че е от съществено значение Турция "да не предлага на Русия решения за заобикаляне на санкциите", като добавя: "продължаваме да следим отблизо ситуацията в това отношение".

Франческо Джумели, доцент по международни отношения в университета в Гронинген, Нидерландия, смята, че предстои да се види колко дълго ЕС и другите членове на НАТО ще търпят Ердоган да играе "тази двойна игра между това да сключва споразумения с Путин, но в същото време да е член на НАТО и да е много близо до САЩ с членството си в НАТО".

Брюксел има известно политическо влияние върху Турция, например когато става въпрос за либерализиране на визовия режим за турските граждани. Стано посочва статута на Турция като страна-кандидатка за членство в Европейския съюз. Но този процес на присъединяване е замразен. Същото важи и за митническия съюз, който Европейската комисия се опита да модернизира през 2016 г., но тези преговори зациклиха предвид влошаването на отношенията между ЕС и Турция.

"Ако бяхме в друг свят, в който отношенията между Турция и ЕС бяха силни, ЕС можеше да има повече власт над Турция по отношение на санкциите", подчертава Юлген: "Но сега няма нищо такова."

Вашингтон отправя малко по-строги предупредителни сигнали към Анкара да не отива твърде далеч. Американски служител заяви, че ако Турция сключи официално икономическо партньорство с Русия, Вашингтон ще обмисли да препоръча на западните компании да се оттеглят или да намалят икономическите си връзки с Анкара.

"Смятаме, че Турция би могла да бъде глобална дестинация за бизнес и капитал, но по-близките отношения с Русия ще създадат реални рискове за интеграцията ѝ с останалия свят", заяви служителят.

Ако Западът успее да докаже, че Турция заобикаля санкциите, Вашингтон може дори да отиде по-далеч, като откъсне Турция от долара.

От своя страна Ердоган също знае, че не бива да прекалява. Той заяви, че Анкара е наясно с "рисковете от вторични санкции", но също така предупреди за превишаване на правата, особено от страна на САЩ.

"Ако турските компании станат обект на санкции, ние ще реагираме и това ще е контрапродуктивно", каза Ердоган.

Коментари 8
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

8 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън?</p>

NBC: Стивън Спилбърг участва в президентската кампания на Байдън

Любопитно Преди 1 час

Твърди се, че режисьорът работи по изготвяне на стратегия за националната конвенция на Демократическата партия

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Ябълковият оцет - естествената тайна за красота и здраве

Любопитно Преди 2 часа

Вижте разнообразието от ползи, които ябълковият оцет може да предложи за здравето и благополучието на човека

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 10 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Дженифър Анистън пише мемоари, разказва за връзката си с Брад Пит

Любопитно Преди 11 часа

Актрисата се е вдъхновила от от покойния си колега от "Приятели" Матю Пери, който написа мемоари

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 12 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 14 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

<p>&bdquo;Целта на Путин не е Украйна. Целта на Путин е Европа&quot;</p>

Германският финансов министър: Целта на Путин не е Украйна, а Европа

Свят Преди 15 часа

Въпреки че руският лидер нападна Украйна, „той има предвид всички нас и нашия начин на живот“, каза Линднер

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 15 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 15 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 16 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 16 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 16 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 17 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 17 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 17 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 17 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък