1

Н ова измама за получване на разрешение за пребиваване и виза превзе интернет. Предлагат на английски мъже до 10 000 паунда, за да добавят имената си в актовете за раждане на майки, които са мигранти. Като това дава възможност на детето да получи британско гражданство, а на майките - разрешение за пребиваване.

Измамниците използват Facebook, за да рекламират бизнеса си, и твърдят, че са помогнали по този начин на хиляди жени, пише BBC. Facebook казва, че подобно съдържание е забранено от неговите правила.

Разследването на BBC Newsnight установи, че измамите се извършват в различни общности в Обединеното кралство. То е разкрило агенти, действащи на територията на Обединеното кралство, които намират британски мъже за фалшиви бащи.

Техен представител е преминал под прикритие, представяйки се за бременна жена, която е в Обединеното кралство нелегално, и разговаря с хора, предлагащи тези услуги.

Един от агентите, който се казва Тай, ѝ казал, че разполага с множество британски мъже, които могат да действат като фалшиви бащи, и предложил "пълен пакет" за 11 000 лири.

Той описва процеса като "много лесен" и казва, че "ще направи всичко", за да получи детето британски паспорт. Тай, който не се е рекламирал във Facebook, казал, че ще съчини убедителна история, за да заблуди успешно властите.

Той запознал изследователя под прикритие с британец на име Андрю, който според него щял да се представи за баща. Андрю щял да получи 8000 лири стерлинги от общия хонорар.

По време на срещата им Андрю показал паспорта си, за да докаже, че е гражданин на Обединеното кралство. Той също така си направил селфи с представителя.

Когато по-късно Тай е изправен пред съда за участието си в рекет, той отрича да е извършил каквото и да било нарушение и казва, че "не е знаел нищо за това".

Друг агент, наричащ себе си Ти Ким, твърди, че е помогнал на хиляди бременни жени мигранти.

Тя казала, че може да осигури британски мъж и това ще струва "десет хиляди за бащата", като нейният хонорар е 300 паунда.

"Всички мъже, които използвам, са родени тук и никога преди това не са регистрирали бебета" - казала Ти Ким на изследователя.

"Знам как да се справя с всичко. Няма да се налага да се притеснявате, че нямате паспорт. Той със сигурност ще бъде издаден."

Измамата с фалшивия баща е описана като "невероятно сложна" от имиграционния адвокат Ана Гонзалес.

"Тя е много сложна и е изключително трудна за контролиране", казва тя. "В известен смисъл това е просто доказателство колко отчаяни са тези жени и през какви невероятни граници са готови да минат, за да си осигурят правото да останат в Обединеното кралство."

Ако жена мигрант е в Обединеното кралство незаконно и роди дете, чийто баща е британски гражданин или мъж с безсрочно разрешение за пребиваване, бебето автоматично става британско по рождение.

След това майката може да кандидатства за семейна виза, която ще ѝ даде право да остане в Обединеното кралство - и да кандидатства за гражданство в последствие.

"Това правило има за цел да защити децата, а не да дава визи на жени, които нямат документи в Обединеното кралство", казва г-жа Гонсалес. "Това не е вратичка. Не бива да се разглежда като такава."

Би Би Си не можа да оцени мащаба на измамата, тъй като Министерството на вътрешните работи не можа да предостави данни за броя на случаите, които е разследвало.

То също така не публикува данни за броя на визите, издадени на родители на британски деца, които не са от Обединеното кралство.

Не е единичен случай

Миналата година обаче са били издадени 4860 семейни визи на "други зависими лица" - категория, която включва лица, кандидатстващи за престой в Обединеното кралство като родители на британски деца.

Умишленото посочване на неверни данни в удостоверението за раждане е престъпление.

Министерството на вътрешните работи заяви пред Би Би Си, че разполага с мерки за предотвратяване и разкриване на имиграционни измами с използване на фалшиви актове за раждане.

То заявява, че "само актът за раждане може да не е достатъчно доказателство за бащинство" и в случаите, когато това трябва да бъде установено, "могат да бъдат поискани допълнителни доказателства, за да могат нашите проверки да бъдат задоволително завършени".

Въпреки това адвокатът по имиграционни въпроси Харджап Бхангал оспорва дали се предприемат достатъчно действия: "Това не е единичен случай, а потенциално хиляди... Министерството на вътрешните работи просто не е взело отношение по този въпрос."

Той казва, че тази практика се среща в много различни имигрантски общности, включително от Индия, Пакистан, Бангладеш, Нигерия и Шри Ланка, и че тя се практикува от много години.

Разследването на Newsnight установи, че незаконната практика се рекламира широко в някои виетнамски групи във Facebook за търсещи работа.

Бяха открити десетки постове от акаунти, които се хвалят с качествата си на подходящи фалшиви бащи, както и жени, които търсят британски мъже, за да се представят за бащи.

Един от акаунтите публикува: "Бременна съм в четвъртия месец. Отчаяно се нуждая от татко с гражданство на възраст между 25 и 45 години".

 "Аз съм татко с червена книжка [виетнамски жаргон за паспорт на Обединеното кралство]. Ако сте бременна и нямате баща, тогава ми пишете".

Meta, компанията, която е собственик на Facebook, заявява, че не позволява "подстрекаване към осиновяване или измама с актове за раждане във Facebook". Тя заявява, че ще продължи да премахва съдържание, което нарушава нейните политики.

Дивия Талвар разследва сложна имиграционна измама, при която бременни жени мигрантки плащат на британски мъже хиляди лири, за да се представят за бащи на деца, които не са техни.

 

Една от жените разказва, че е платила на мъж 10 000 лири, за да се представи за баща - само за да научи, че той е излъгал за имиграционния си статут.

"Само ден след като получих акта за раждане на бебето си, разбрах, че той всъщност няма гражданство. Побеснях, защото вече бях записала данните му в акта за раждане. Не можех да го променя."

Сега жената има за регистриран баща на бебето си чужденец и тя и детето ѝ все още нямат разрешение да останат в Обединеното кралство.

Харджап Бхангал казва, че Министерството на вътрешните работи трябва да разследва повече молби за визи, които предизвикват повишено внимание.

"Ако едно дете твърди, че е британче и има британски родител, а другият родител няма виза - това би трябвало да е идеален случай за искане за ДНК тест."

В Обединеното кралство няма изискване за ДНК тест при регистриране на раждане или подаване на заявление за британски паспорт на дете.

Г-н Бхангал не смята, че много хора се преследват за това престъпление.

"Ето защо хората го правят - защото няма страх от каквито и да било последствия".

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Майка към дъщеря: - Дъще, мъжът трябва да се избира умно! Виж баща си - разбира от електричество, от водопровод, от мебели, може да поправи…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Мостът бе частично срутен

"Цяло чудо, че е оцелял": Какво разкри съпругата на работник на моста в Балтимор, който се срути

Свят Преди 1 минута

Зет ѝ е сред загиналите, а племенникът ѝ все още се издирва-вероятно мъртъв

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

България Преди 3 минути

От ГЕРБ-СДС поясниха, че темата не е коментирана по време на преговорите

Теменужка Петкова

Теменужка Петкова за "Турски поток": Ние притеснение нямаме, ПП-ДБ да създават колкото си искат анкетни комисии

България Преди 1 час

Според Томислав Дончев повдигането на темата показва "политическа безпомощност"

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

„На път за Шенген” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 1 час

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

НАТО

Сълзи и ентусиазъм: 20 години България в НАТО

България Преди 1 час

Разходете се през събитията отпреди 20 години с нас

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

Тестват сирените за въздушна тревога в София, ето кога

България Преди 1 час

Това съобщиха от Столичната община

<p>Край на хартиените рецепти за антибиотици</p>

Хартиените рецепти за антибиотици остават в историята, от понеделник - само по електронен път

България Преди 1 час

Издадените до неделя (31 март) хартиени рецепти имат валидност от 30 дни и могат да се изпълняват в аптеките

Петролната индустрия на Путин е в беда

Петролната индустрия на Путин е в беда

Свят Преди 2 часа

За да се справи с риска от недостиг на вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии са подложени на мащабен спешен ремонт, Москва се обърна за помощ към своя ключов съюзник и съсед Беларус

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Добро дело: Първокласници върнаха изгубена чанта с голяма сума пари (ВИДЕО)

Вдъхновени истории Преди 2 часа

Децата веднага предали чантата с парите на ръководството на училището

Снимката е илюстративна

Над 14 милиона германци са бедни

Свят Преди 2 часа

Всяко пето дете в Германия е засегнато от бедност

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

България Преди 2 часа

Президентът е отговорен човек и в случая може да му се разчита, заяви лидерът на ГЕРБ

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Ева Мендес: С Райън Гослинг се разбрахме да бъда домакиня

Любопитно Преди 2 часа

От години актрисата не се появява на екран, тъй като посвещава времето си на съпруга си Райън Гослинг и двете им дъщери

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

Три земетресения разлюляха Родопите за няколко минути

България Преди 2 часа

Най-силното от тях, с умерен магнитуд от 3,8 по Рихтер, е край Девин

<p>Алесандро Микеле поема &quot;Валентино&quot;</p>

Бившият творчески директор на "Гучи" Алесандро Микеле поема "Валентино"

Свят Преди 2 часа

51-годишният Микеле напусна "Гучи" през 2022 г.

Откриха тяло до детска ясла в Русе

Откриха тяло до детска ясла в Русе

България Преди 2 часа

По непотвърдена информация то е открито около 6:00 часа в петък сутрин