10

Д нес Европейският парламент прие 10 законодателни текста за реформиране на европейската политика в областта на миграцията и убежището, както беше договорено с държавите членки през декември. (Видеото е архивно.)

С новите правила Молбите за убежище трябва да се разглеждат по-бързо, включително на границите на ЕС, а връщанията да се извършват по-ефективно. Подобрява се идентифицирането при пристигане; задължителни проверки за сигурносттa, уязвимостта и здраветo на лицата, влизащи незаконно в ЕС. Държавите членки ще могат да избират дали да поемат отговорност за кандидатите за убежище, да правят финансови вноски, или да предоставят оперативна подкрепа. Ще има по-добра реакция по време на кризисни ситуации и нова доброволна схема за презаселване на бежанци от трети държави.

Солидарност и отговорност

За да се подпомогнат държавите от ЕС, подложени на миграционен натиск, другите държави членки ще трябва да дадат своя принос, като преместят кандидатите за убежище или лицата, ползващи се с международна закрила, на своя територия, като участват финансово или като предоставят оперативна и техническа подкрепа. Критериите, съгласно които дадена държава членка е компетентна за разглеждането на молби за международна закрила (т.нар. Дъблински правила), също ще бъдат актуализирани.

ЕС затяга мерките към мигрантите

Регламентът относно управлението на убежището и миграцията, представен от докладчика Томас Тобе (Швеция, ЕНП) беше подкрепен от 322 гласа „за“, 266 гласа „против“ и 31 гласа „въздържал се“.

Справяне със ситуации на криза

С Регламента за справяне със ситуации на криза и форсмажорни обстоятелства се създава механизъм за реагиране при внезапно увеличаване на броя пристигащи, като се гарантира солидарност и подкрепа за държавите членки, изправени пред изключителен приток на граждани на трети държави. Новите правила ще обхващат и инструментализирането на мигрантите, т.е. когато те се използват от трети държави или враждебни недържавни участници за опити на дестабилизиране на ЕС.

Франция ни хвали за борбата с мигрантите

Законопроектът, представен от докладчика Хуан Фернандо Агилар (Испания, С&Д), беше потвърден с 301 гласа „за“, 272 гласа „против“ и 46 гласа „въздържал се“. Можете да намерите повече информация за Регламента за кризисните ситуации тук.

Скрининг на граждани на трети държави по границите на ЕС

Лицата, които не отговарят на условията за влизане в ЕС, ще бъдат подложени на процедура за предварителен скрининг, включително установяване на самоличността, събиране на биометрични данни и проверки на здравето и сигурността, в рамките на период до седем дни. Държавите членки ще трябва да създадат независими механизми за наблюдение, за да гарантират зачитането на основните права.

Текстът, представен от докладчика Биргит Зипел (Германия, С&Д), беше одобрен с 366 гласа „за“, 229 гласа „против“ и 26 гласа „въздържал се“. Евродепутатите одобриха и нови правила за централизираната информационна система за съдимост за граждани на трети държави (ECRIS-TCN), с 414 гласа „за“, 182 гласа „против“ и 29 гласа „въздържал се“. Повече подробности за новия регламент относно скрининга на границите можете да намерите тук.

По-бързи процедури за предоставяне на убежище

В целия ЕС ще бъде установена нова обща процедура за предоставяне и отнемане на международна закрила. В бъдеще обработването на молбите за убежище на границите на ЕС ще трябва да протича по-бързо, с по-кратки срокове за неоснователни или недопустими молби.

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

Текстът, представен от докладчика Фабиен Келер (Франция, Renew), беше одобрен с 301 гласа „за“, 269 гласа „против“ и 51 гласа „въздържал се“. За процедурата по връщане на границата резултатът беше 329 гласа „за“, 253 гласа „против“ и 40 гласа „въздържал се“. Прочетете повече за Регламента относно процедурите за предоставяне на убежище.

Регламент за „Евродак“

Данните на лицата, пристигащи незаконно в ЕС, включително пръстови отпечатъци и портретни снимки на навършилите шест години, ще бъдат съхранявани в реформираната база данни „Евродак“. Органите ще могат да регистрират и дали някое лице може да представлява заплаха за сигурността, дали е проявявало агресия или е носело оръжие.

Текстът, представен от докладчика Хорхе Виялба (Испания, ЕКР), беше одобрен с 404 гласа „за“, 202 гласа „против“ и 16 гласа „въздържал се“. Повече подробности за новите правила относно Евродак можете да намерите тук.

Квалификационни стандарти за признаването на статут

Парламентът също така подкрепи нови единни стандарти за всички държави членки за признаването на статут на бежанец или статут на субсидиарна закрила, както и по отношение на правата, предоставени на лицата, които отговарят на условията за закрила. Държавите членки следва да оценяват положението в страната на произход въз основа на информация от Агенцията на ЕС в областта на убежището, а статутът на бежанец ще бъде преразглеждан редовно. Кандидатите за закрила ще трябва да останат на територията на държавата членка, която отговаря за тяхната молба или в която е предоставена закрилата.

Борба с миграцията: ЕС обяви пакет помощ за Египет в размер на 7,4 млрд. евро

Текстът, представен от докладчика Матяж Немец (Словения, С&Д), беше одобрен с 340 гласа „за“, 249 гласа „против“ и 34 гласа „въздържал се“. Прочетете повече за Регламента относно условията, на които трябва да отговарят търсещите убежище.

Приемане на кандидати за убежище

Държавите членки ще трябва да гарантират равностойни стандарти за приемане на търсещите убежище лица, например по отношение на жилищното настаняване, училищното образование и здравеопазването. Регистрираните кандидати за убежище ще могат да започнат работа най-късно до шест месеца след подаване на молбата. Условията на задържане и ограничаването на свободата на движение ще бъдат регулирани, за да възпира движението на кандидатите из ЕС.

Текстът, представен от докладчика София Велд (Нидерландия, С&Д), беше одобрен с 398 гласа „за“, 162 гласа „против“ и 60 гласа „въздържал се“. Прочетете повече за Директивата относно условията на приемане тук.

Безопасен и законен път към Европа

Съгласно нова рамка за презаселване и хуманитарно приемане държавите членки ще предложат да приемат на доброволна основа признати от ВКБООН бежанци от трети държави, които ще пътуват до територията на ЕС по законен, организиран и безопасен начин. Законопроектът, представен от докладчика Малин Бьорк (Швеция, Левица), беше приет с 452 гласа „за“, 154 гласа „против“ и 14 гласа „въздържал се“. Прочетете повече за европейската рамка за презаселване тук.

Следващи стъпки

След като пакетът бъде официално одобрен от Съвета, законите ще влязат в сила след публикуването им в Официален вестник. Очаква се регламентите да започнат да се прилагат след две години. Що се отнася до Директивата относно условията на приемане, държавите членки ще разполагат с две години, за да въведат промените в националното си законодателство.

Конференция за бъдещето на Европа.

С приемането на този пакет, европарламентът отговаря на очакванията на гражданите да се засили ролята на ЕС в борбата с всички форми на незаконна миграция и да се укрепи защитата на външните граници на Европейския съюз, като същевременно се зачитат правата на човека, да се прилагат еднакво във всички държави членки общи правила за първото приемане на мигранти, да се засили ролята на ЕС и да се реформира европейската система за предоставяне на убежище въз основа на принципите на солидарност и справедливо разпределение на отговорността.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 10
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

10 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Инвазия на азиатски стършели в Европа</p>

Срещу инвазията на азиатски стършели в Европа: Властите в Обединеното кралство молят за съдействие

Любопитно Преди 15 минути

Азиатските стършели не представляват по-голям риск за човешкото здраве от местните, но застрашават медоносните пчели и насекомите опрашители

Great Wall Wey 05

Олимпийски шампион и много кожа: новото начало на Great Wall в България

Технологии Преди 43 минути

Симона Дянкова, капитанът на златните момичета от Токио, е посланик на китайската марка у нас, тя вече шофира Ora 03, другият акцент в гамата на марката е луксозният плъг-ин хибрид Wey 05

Мъж стреля в заведение в Кубрат, изпочупи маси и столове

Мъж стреля в заведение в Кубрат, изпочупи маси и столове

България Преди 1 час

Сигналът за инцидента е получен около 2:15 часа на 19 май

Победителите Михаела и Венци: Коалицията ни в “Един за друг” беше просто приятелски кръг!

Победителите Михаела и Венци: Коалицията ни в “Един за друг” беше просто приятелски кръг!

Любопитно Преди 2 часа

Победителите в “Един за друг” 5 Михаела и Венци бяха гости в подкаста “Един без друг”

Коронавирусът атакува с нов вариант, наречен „флирт“

Коронавирусът атакува с нов вариант, наречен „флирт“

Теми в развитие Преди 2 часа

Според ръководителя на лаборатория в Берн, д-р Аспарух Илиев, той не е лек, но не е и по-опасен от предходните

Отпускат допълнителни 80 млн. лв. за заплатите във ВУЗ-овете

Отпускат допълнителни 80 млн. лв. за заплатите във ВУЗ-овете

България Преди 3 часа

Увеличение ще получат и преподавателите, и администрацията

Речник за начинаещи в Париж: 20 фрази, които всеки трябва да знае

Речник за начинаещи в Париж: 20 фрази, които всеки трябва да знае

Любопитно Преди 3 часа

Tе ще направят пътуването и престоят ви във френската столица много по-приятен и запомнящ се

Протестите заради новата организация на движението в София продължават

Протестите заради новата организация на движението в София продължават

България Преди 3 часа

Блокираните точки от тази седмица ще са две

Таксиметрови шофьори в София започват безсрочен протест

Таксиметрови шофьори в София започват безсрочен протест

България Преди 4 часа

Той ще обхване всички 131 таксиметрови стоянки на територията на столицата

Гигантски вируси с древен произход дебнат в горещите извори на Йелоустоун

Гигантски вируси с древен произход дебнат в горещите извори на Йелоустоун

Любопитно Преди 4 часа

Те предоставят безценна информация за най-ранния живот на Земята

.

Учени наблюдават появата на нов акцент в Антарктида

Любопитно Преди 4 часа

По време на престоя в Антарктида изследователите забелязват значителни промени в техните акценти

<p>Имен ден празнуват жените с красивите имена...</p>

Почитаме паметта на двама светци, кой има имен ден

Любопитно Преди 5 часа

Свети мъченик Талалей бил родом от Ливан, а Лидия е първата жена християнка в Европа

Синдикат "Висше образование и наука": Протест няма да има нито днес, нито в следващите дни

Синдикат "Висше образование и наука": Протест няма да има нито днес, нито в следващите дни

България Преди 5 часа

Той обаче не се отменя, а се отлага до 30 юни, заяви Лиляна Вълчева

OpenAI се отказа да анализира рисковете на AI

OpenAI се отказа да анализира рисковете на AI

Технологии Преди 5 часа

Компанията разпусна специалния екип, който имаше тази задача

Перничаните Михаела и Венци спечелиха “Един за друг” след невероятен обрат

Перничаните Михаела и Венци спечелиха “Един за друг” след невероятен обрат

Любопитно Преди 5 часа

Те завоюваха и специалната награда от 10 000 лв. по случай 30-годишнината на NOVA