9

П опулярното по цял свят американското списание „Нешънъл джиографик“ признава, че в миналото е отразявало хората по света по расистки начин.

Изданието е пренебрегвало небелите американци и е показвало различните групи като екзотични или диви, разпространявайки широко „всяко клише“, казва редакторът Сюзън Голдбърг, цитирана от Би Би Си (BBC).

Редактират "Пипи Дългото чорапче" заради расизъм

1964: Хотелиер изсипва киселина в басейн с плуващи тъмнокожи

Априлският брой на списанието е посветено на расата и от редакцията помолили историк да прегледа предишни издания. Изданието е решило да прегледа начина, по който отразява събитията, за да отбележи 50 години от убийството на активиста за граждански права Мартин Лутър Кинг.

„Нека се изправим срещу срамната употреба на расизма днес като политическа стратегия и да докажем, че сме по-добри от това“, пише Голдбърг в редакционна статия озаглавена: „В продължение на десетилетия отразявахме по расистки начин“.

Голдбрг признава, че част от архива на списанието я е оставила „безмълвна“, включително фотография на австралийски аборигени от 1916 г. с надпис:

„Южноавстралийски чернокожи: Тези диваци са на най-ниското интелектуално ниво от всички човешки същества“.

Помолен да изследва начина на отразяване на списанието, проф. Джон Едвин Мейсън от университета във Вирджиния заяви, че „Нешънъл джиографик“ е служил само за засилване на расистките нагласи, тъй като е списание с „огромен авторитет“.

Той казва, че до 70-те години на миналия век списанието игнорира небелите американци, показвайки ги само като работници или домашни помощници.

Той сравнява статия, отразяваща епохата на апартейда в Южна Африка през 1962 г., в която едва се споменават каквито и да било проблеми, с втора статия от 1977 г., което показва опозиция на режима от чернокожи лидери. „Това не е добра статия, но признава потисничеството“, пише проф. Мейсън.

Историкът все пак признава и добрата работа, която списанието върши дори през този период, предоставяйки на своите читатели поглед върху един по-широк свят. „Може да се каже, че едно списание може да отвори очите на хората и едновременно с това да ги затваря“, каза той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@