11

Е дна известна снимка от фотографа Хорас Корт е запечатал как тъмнокожи и бели протестиращи плуват в басейна на „Монсън Мотър Лодж“ на 18 юни 1964 г., а бял мъж сипва киселина във водата.

Снимката веднага предизвиква реакцията на движението „Сейнт Аугустин“, носещо името на градчето във Флорида, в което се развива действието, както и множество протести, довели до насилие.

На 11 юни 1964 г. Мартин Лутър Кинг Младши

е арестуван за нарушение в „Монсън Мотор Лодж“, след като е помолен да напусне сегрегирания ресторант на мотела.

Този акт на расизъм, както и други, предизвикват вълна от протестни действия. Едно от тях е организираното именно от Мартин Лутър Кинг протестно скачане на група от бели и тъмнокожи мъже и жени в басейна на мотела.

Източник: Rarehistoricalphotos

Когато хора в клетка служеха за развлечение на "белите"

Басейнът на „Монсън Мотор Лодж“ бил обособен „само за бели“, но именно „белите“ платили за настаняване в мотела и поканили тъмнокожите да дойдат в басейна като техни гости.

Мениджърът на хотела, Джими Брок, прави отчаян опит да развали веселбата

и изсипва бутилка солна киселина в басейна. Един от плувците обаче осъзнава, че количеството на водата в басейна неутрализира малкото количество киселина и дори пие от водата, за да докаже, че тя не може да им навреди.

Източник: Rarehistoricalphotos

След първоначалния шок, когато чуват думата „киселина“, протестиращите се успокояват и остават в басейна. Тогава полицай скача вътре и започва да арестува наред.

Някои хора си спомнят Брок по-скоро като жертвата

на инцидента. Жертва или не - един момент на отчаяние и изблик на нерви оставя нежелан отпечатък в историята му.

ВИЖТЕ ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ЗА "КУ-КЛУКС-КЛАН"

Джими беше мил човек. Трябвало е да изберат мотел и са избрали точно неговия... Винаги съм му казвал, че е направил глупаво нещо“, казва Еди Мусалем, хотелиер и близък приятел на Брок.

Джими Брок умира през 2007 г. на 85-годишна възраст в дома си в Сейнт Аугустин. През 2003 г. мотелът и басейнът са разрушени след пет години на протести и по този начин е унищожен един от най-бележитите паметници на движенията за гражданските права на тъмнокожите.   

За още новини и интересни материали харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

Четете още:

Нзинга - една изключителна африканска владетелка

Историята на "Двуглавото момиче", родено в робств

Франсоа Лувертюр - робът, който се изправи срещу Наполеон

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@