13

Н АТО отделя по-голямо внимание на Западните Балкани, отколкото през изминалите години. По-важното в случая е, че политиката на "отворени врати" ще бъде приложена спрямо Македония след разрешаването на спора за името с Гърция. Това заяви Джеймс Апатурай, заместник-генерален секретар на Алианса по политически въпроси и политика на сигурност.

В интервю той подчерта, че е 100% сигурно, че Македония ще се присъедини към НАТО с новото име „Република Северна Македония“.

„Нашата политика е много ясна: ако проблемът с името бъде решен, можем да продължим напред с процеса на присъединяване“, заяви Апатурай.

Той припомни, че когато „Преспанският договор бъде изпълнен от двете страни, ще продължим с процеса на присъединяване“. „Този процес също отнема време, така че не знам кога ще приключи. Мисля, че средното време през последните десетилетия е между 12 и 18 месеца. Периодът е дълъг, не заради процедурите на Алианса - които са доста бързи, а заради необходимата ратификация в парламентите на държавите-членки на НАТО“, отбеляза Апатурай.

Договорът от Преспа беше подписан на 17 юни от премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев. Той открива пътя пред Македония за членство в НАТО и започване на преговори за присъединяване към ЕС. Договорът предвижда промяна на името на Македония, която ще се казва „Република Северна Македония“. Парламентът в Скопие вече одобри първата част от промените в Конституцията, които са свързани със смяната на името на страната. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@